Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Internet, Noticies
La cultura a l'abast de tothom i la reformulació de les lleis de copyright i patents en constitueixen els eixos programàtics

Jo ja se a qui votaré a les eleccions europees: al Partit Pirata!

By , on 19 de maig de 2009
Un acte del Partit Pirata a Suècia

Un acte del Partit Pirata a Suècia. Foto: Viquipèdia

Bé, la veritat és que no se encara si el podré votar, perquè no se si es presenten per la meva circumscripció, però sens dubte es fa una opció atractiva. Advoquen per l’eradicació de l’actual sistema de patents, la liberalització de les lleis de copyright i la cultura lliure. Els analistes li donen la possibilitat d’aconseguir un escó en el màxim òrgan europeu gràcies a la força de què disposa a Suècia, la seva pàtria d’origen.

Tot i que hem d’anar a cercar la seva formació al país escandinau el 2006, s’ha estès ràpidament pel món, arribant a tenir un homòleg als Estats Units. Nova era, la dels ja anomenats “ciutadans digitals“, noves forces polítiques.

A ningú se li escapa el baix interès que generen les eleccions europees, tot i que els polítics s’entestin en dur-nos la contrària afirmant que el Parlament Europeu és tan important com qualsevol altre. De fet, jo mateix el veig com un “cementiri d’elefants” per a velles glòries de la política que, per acabar una carrera d’èxits, poden gaudir d’una destinació ben tranquil·la i un sou considerable. El mateix president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, o l’ex-president del Parlament, el polític català Josep Borrell, en són bons exemples.

Logotip del Partit Pirata

Logotip del Partit Pirata. Imatge: Partit Pirata

Particularment, i per motius que no vénen al cas (aquest és un bloc de tecnologia i no de política), jo voto a les eleccions europees més per inèrcia que per convicció, però els postulats del Partit Pirata m’estan agradant molt.

Sóc partidari de la cultura lliure, malgrat que entenc que en una societat com la nostra que ha abraçat el capitalisme (sovint salvatge) i que denosta el comunisme i l’anarquisme, o qualsevol tendència d’esquerres que se li assembli, la gent bé s’ha de guanyar la vida com pugui i explotar aquells recursos que tingui a l’abast o generi, i les creacions intel·lectuals com música, literatura o cinematografia són aquests recursos.

Sobre si les descàrregues des d’Internet estan fent realment mal a les respectives industries o no, ja tinc els meus dubtes, però igualment és un tema que no entraré a valorar perquè em vull centrar en l’aspecte filosòfic de la ideologia “Pirata”, si em permeteu la llibertat d’anomenar-la així en honor a la formació política de la que estem parlant.

Els drets i llibertats dels ciutadans, especialment en l’aspecte digital, són les principals preocupacions d’aquest partit. Com a columna vertebral de les seves propostes, hi ha la de canviar la legislació sobre copyright i dret de propietat intel·lectual, així com les lleis sobre patents. L’objectiu és fer una societat més lliure, justa i amb igualtat d’oportunitats per a tothom, una vella utopia a la què el món aspira des de fa mil·lennis.

El Partit Pirata està convençut de què les patents i els monopolis particulars van en contra de l’interès col·lectiu de la societat, especialment pel què fa a les controvertides patents de programari. És lògic si pensem que fins i tot una simple sentència if (aquells que programen, ja saben de què parlo), la què soluciona el problema derivat de l’efecte 2000, està patentada. Ridícul? home, doncs si, la veritat…

La postura del Partit Pirata no és la d’abolir el copyright o els drets de propietat intel·lectual, sinó més aviat reformular-ne l’ús pràctic per tal que s’ajusti més al què vol la societat, i permeti realment un ús lliure dels continguts culturals. En definitiva, que la cultura sigui de tots i per a tothom. És per això que filosofies com les del Programari Lliure es troben a prop del pensament d’aquesta formació política.

Aquest partit no només es centra en l’aspecte tecnològic. El dret a la privacitat (també molt relacionat amb les noves tecnologies) és reconegut com un principi del qual emanen altres drets bàsics per al ciutadà, com el de la llibertat d’opinió, d’expressió, de l’accés a l’educació i la cultura. Així, qualsevol pràctica que vagi en la línia de vigilar injustificadament els ciutadans és contrària als postulats del Partit.

El Partit Pirata també es posiciona contra les regulacions especials adoptades per certs governs (llegeixi’s l’administració de George W. Bush als Estats Units) per tal de lluitar contra les pràctiques terroristes. Amb això s’entén que està en contra de qualsevol mena de pràctica de tortura, de les detencions para-legals com les que es duien a terme arreu del món per a després extraditar els sospitosos a Guantánamo, on es troben en un llimb legal i exposats al què pugui ser. En definitiva, s’empren les noves tecnologies com una excusa i un vehicle per a reforçar, de fet, els drets bàsics que una societat justa i democràtica hauria de garantir als seus ciutadans.

Mentre el Parlament Europeu tingui una importància més aviat relativa en la política tant nacional dels estats membres que composen la Unió, com a nivell internacional, jo sóc partidari de permetre el pas a grups que defensin interessos específics, com és el cas del Partit Pirata. A més, un partit centrat en les noves tecnologies que pot tenir una certa influència en les decisions que es prenguin a Brussel·les en matèria de regulació de mercat (que això si pot tenir alguna conseqüència en els estats membres), sempre casarà més bé amb els meus interessos. I per a la resta de les eleccions, això ja serà una altra cosa.

Ara falta saber si podré votar al Partit Pirata d’alguna manera, ja sigui directament o a través d’una “sucursal” o partit germà, o bé a través de pactes amb alguna formació que no em desagradi. La pàgina web de la formació està disponible en diversos idiomes a més del suec i l’anglès. Entre ells, el castellà (no encara el català), pel què fora possible votar-lo si no aquestes eleccions, potser les properes.

I vosaltres? ja teniu decidit a qui votar? Us veuríeu capaços de votar en unes eleccions a una formació que no respongués als postulats tradicionals d’un partit polític? (és a dir, que no es definís com de dretes o d’esquerres si no que es centrés en un àmbit concret de la nostra societat com ara el tecnològic)

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Jo ja se a qui votaré a les eleccions europees: al Partit Pirata!”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio