Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Internet
El projecte de llei fou aprovat d'una manera que delata la por de l'executiu espanyol envers el moviment internauta

La “llei Sinde” passa al Parlament

Preveu entre d'altres mesures, la suspensió cautelar d'un lloc web sense necessitar una ordre judicial
By , on 28 de març de 2010

Ángeles González-Sinde, titular del Ministeri de Cultura

Podríem dir que “amb nocturnitat i traïdoria” el Consell de Ministres de l’Estat Espanyol va aprovar, el dia de Sant Josep -festiu a molts llocs d’Espanya- el projecte de Llei d’Economia Sostenible, coneguda popularment com a Ley Sinde pel cognom de la Ministra de ¿Cultura?, Ángeles González-Sinde.

Explicat així, sembla més aviat que s’hagi fet una reunió conspiratoria per a organitzar un cop d’estat i, realment, alguna cosa de clandestinitat devia tenir, probablement deguda a la pressió popular a Internet dels grups anti-llei. Fer aquest tràmit durant un cap de setmana llarg en el que molta gent es troba fora i desconnectat desarticula qualsevol intent de coordinació ciutadana per organitzar protestes que, en tot cas es retarden. No obstant, i veient com actua la societat civil avui, quants més dies es perdin en organitzar el moviment ciutadà, menys participació tindrà, i amb això és amb el que juga el govern.

A partir d’aquí, a la “Llei Sinde” li queden uns pocs tràmits per complir, començant per la seva tramitació al congrés. Els socialistes hi votaran a favor, com és lògic, els populars en contra (no és lògic per ideologia, però ho és pensant que han de dur la contrària al govern sigui com sigui), i els diversos partits minoritaris s’alinearan amb qui més els convingui o amb els seus aliats naturals.

L’aspecte més controvertit de la “Llei Sinde” és, sense cap mena de dubte, la possibilitat de “suspendre” llocs web que es donarà a una comissió depenent del Ministeri de Cultura. Aquesta suspensió (un terme que no queda del tot clar què significarà) es realitzarà cautelarment mentre no es porti a judici als responsables del lloc web, per tal d’evitar més danys als posseïdors dels drets de propietat intel·lectual del material piratejat.

Actualment només es pot clausurar un lloc web per ordre judicial. Com ja vaig dir amb anterioritat, els poders judicial i executiu estan separats i ben definits en tota democràcia moderna, i al meu parer el que fa la llei Sinde és dotar de facultats judicials al poder executiu. Aquest fet, augmentat i corregit, és el que condueix a una dictadura.

Amb tota probabilitat, la comissió que nomenarà el Ministeri de Cultura no estarà composada de tecnòlegs i juristes que puguin debatre amb coneixement de causa sobre les modernes tecnologies i Internet, i ni tan sols per artistes que estiguin essent víctimes de la pirateria, sinó molt probablement per elements reaccionaris de les entitats gestores dels drets de propietat intel·lectual que, com la SGAE, s’han enrocat en posicions inadmissibles aconseguint poder mercès a les seves connexions polítiques. Són personatges com el “senyor” Teddy Bautista, que per la seva actuació pública sembla ben bé com si només pensin en les butxaques.

Potser aquest és l’aspecte més polèmic, però no n’és l’únic. També ens trobem amb la possibilitat de suspendre un lloc web pel simple fet de recollir enllaços que apuntin a material protegit per drets de propietat intel·lectual, encara que no emmagatzemin el material en sí. Més d’un jutge ja ha advertit que no està fora de la llei proporcionar enllaços, ni tan sols quan aquests apunten a material protegit per drets d’autor. Una altra cosa és oferir una descàrrega directa.

Lluny de consideracions morals sobre si el lliure intercanvi de continguts és lícit o no (no dic legal, sinó acceptable social i econòmicament), aquesta llei es passa molt, ja que sembla buscar donar al govern espanyol un poder sobre la Xarxa a l’Estat que avui li permetrà tancar una web que apunti a pel·lícules “piratejades”, però demà, i sota la mateixa excusa, pot suspendre cautelarment un lloc web que, simplement es mostri desfavorable amb la seva política. Si, el jutge pot dictar que els administradors són innocents, però si s’ha suspès la web, el mal ja estarà fet.

Foto: 20minutos.es amb llicència

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “La “llei Sinde” passa al Parlament”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio