Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Internet, Noticies
Dos milions de dòlars de multa per a una simple mestressa de casa nord-americana

La RIAA es passa i les discogràfiques en poden patir les conseqüències

By , on 20 de juliol de 2009
Una persona es manifesta públicament contra la RIAA, a la qual acusa -literalment- d'endur-se la seva música...

Una persona es manifesta públicament contra la RIAA, a la qual acusa -literalment- d'endur-se la seva música...

Tot i que al nostre país alguns no tinguem pensaments gaire bons envers la SGAE, als Estats Units pateixen exactament el mateix problema (a on no?) amb la RIAA, el seu equivalent. Aquesta organització s’hi ha lluït a base de bé en la seva darrera contesa legal, doncs ha aconseguit que s’imposés una multa de gairebé dos milions de dòlars a una mestressa de casa que, evidentment, no té diners per pagar-ho. I a sobre encara se’n vanaglorien com si fos una gran cosa!

El fet és que Jammie Thomas-Rasset, l’acusada de la descàrrega de cançons, diu que qui realment les va baixar foren els seus fills menors d’edat (8 i 10 anys). Aquest fet, unit a què aquesta senyora sigui una humil treballadora que viu als afores d’una gran urbs i és de suposar que guanya prou per mantenir-se i estalviar una miqueta, no ha estat prou per ablanir el cor dels advocats de l’organització que aplega les grans discogràfiques nord-americanes, veritables motors d’aquesta industria a nivell planetari.

És segur que la multa serà rebaixada, però que quedarà pendent de pagament una quantitat força respectable, també us ho puc assegurar. Ara que la RIAA li ha clavat les dents a una presa com aquesta, no la deixarà pas anar.

L’organització es vanagloria d’aquesta sentència; per a ella, s’ha aplicat el càstig just a una vulgar lladre que havia traficat amb més de 1.500 cançons, provocant unes pèrdues a la industria de gran magnitud. El càlcul és ràpid: si tinc 1.500 cançons que puc compartir tot el dia i me les baixen X persones per hora, llavors… pèrdues multimilionàries!

Fals! les coses no són tan simples, ni tècnica, ni socialment. Realment, estic en contra del pirateig de continguts, però quan veig coses com el cànon que s’aplica als mitjans d’emmagatzematge (i que inicialment afectava als CDs i DVDs i ara afecta a discos durs i altres), crec que se’ns legitima a piratejar, i a més, aprecio la filosofia d’aquells que reclamen una cultura lliure, malgrat que no crec que sigui viable en una societat com en la què vivim (primer caldria canviar-la).

Tècnicament, a més, és factible que l’ordinador no estigués connectat les 24 hores, i que altres persones no es descarreguessin la música a la velocitat i amb el ritme necessaris per ajuntar totes les còpies il·legals que afirma la RIAA.

Perquè, doncs, s’ha pres aquesta sentència com una victòria? Simple, perquè l’associació de les discogràfiques vol posar aquest cas com a exemple del què li pot passar a qualsevol. Es tracta d’enviar un missatge com ara “mira, si li hem fet això a una pobra mestressa de casa, què no et farem a tu?”.

Doncs per començar, perseguir-te. Si, números en tens (qui li diu ara això a la bona senyora Thomas-Rasset), però pensa en quants milions d’internautes comparteixen continguts i en descarreguen d’Internet… i a quants persegueixen. Si hem de donar un percentatge, aquest deu ser del 0,0 i-alguna-cosa-més per cent, menyspreable.

És més: aquest cas, lluny de beneficiar, pot fer més mal que bé a les discogràfiques. L’alliçonador exemple, més que por al cos, ha provocat ràbia en la gent, que s’ha solidaritzat amb la víctima (que no són ells, sinó ella) i que ara pot estar disposada a compartir encara més.

En definitiva, l’establishment dirigent no pas de la música, de l’art, sinó dels interessos econòmics que hi ha al darrere, es veu més enfangat en una batalla que ja ha perdut. Només que ells encara no ho saben…

Imatge: Fred Benenson a Flickr

Comment | Trackbacks Closed.

1 Comment en “La RIAA es passa i les discogràfiques en poden patir les conseqüències”

1

encuentro que es una medida drastica

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio