Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Internet, Noticies

Microsoft presenta la segona beta de l’Internet Explorer 8

By , on 3 de setembre de 2008

Amb poc més d’un any de desenvolupament a les seves espatlles, la nova encarnació del navegador web Internet Explorer pren algunes de les característiques més destacades de Firefox 3, invertint la tradicional tendència que arrossega majoritàriament el programari lliure d’anar a remolc en plantejament i funcionalitat del programari propietari. La lleugera davallada de quota de mercat per a l’Internet Explorer ha estat prou significativa (en uns pocs països Firefox ja pren la davantera) com per a què als quarters generals de Microsoft a Redmond (estat de Washington) es preocupin força seriosament per la situació i es dediquin a buscar fórmules per a equilibrar la balança… o més ben dit, tornar al massiu desequilibri anterior que tenien a favor seu.

Essent aquest el cas, a Microsoft sembla que no els ha fet res tornar a velles pràctiques de còpia i millora, una tendència però que no hem de criticar ja que és més que comuna en el món de la informàtica (la mateixa Apple, amb la fama d’innovadora que té, ho ha fet).

Imatge de la pagina que se\'ns presenta quan entra en accio el filtre anti-phishing de l\'IE8

El filtre anti-phishing del Firefox 3 n’és la primera “víctima”, ja que l’IE 8 inclou una eina anomenada SmartScreen Filter que, si em permeteu un petit joc de mots, és la “viva imatge” de l’eina anti-phishing inclosa en el Firefox 3. I a l’igual que aquella, funciona en base a llistes de llocs web coneguts per les seves pràctiques fraudulentes. Així, si el lloc que visitem ja sigui teclejant la seva adreça directament o seguint un enllaç, consta a les llistes negres del navegador, aquest ens ho advertirà mitjançant la presentació d’una pàgina en un viu color vermell que ens informa de la circumstància i ens ofereix dues opcions: o bé anar a la nostra pàgina inicial (Home Page) per tal de tallar de soca-rel amb la navegació perillosa, o bé continuar sota la nostra responsabilitat.


[ad]

Visualment, és difícil discernir amb un sol cop d’ull si ens trobem davant del Firefox 3.0 o bé si estem treballant amb l’IE8, doncs ambdues pàgines d’advertència són gairebé calcades. Microsoft ho presenta com una gran novetat, quan és quelcom que ja està inventat des de ja fa un temps, però recordem que tampoc és l’única en fer això: Firefox mateix va anunciar com una gran novetat les pestanyes quan Opera ja ho portava fent des de feia força temps.

Una altra novetat que també podem veure inspirada en un element del Firefox 3 és la barra d’adreces intel·ligent, que ens suggereix adreces de llocs web des del mateix moment en que comencem a teclejar una URL. Aquests suggeriments els treu no tan sols de l’historial de visites (format per totes aquelles planes a les que hem accedit) sinó que també hi afegeix els preferits i els ‘feeds‘ RSS en els que estiguem donats d’alta.

La barra d\'adreces \

Una característica completament nova (almenys, que jo sàpiga) de l’IE 8 són els Acceleradors (Accelerators en anglès, per si llegiu la nota oficial de publicació de la beta, emesa per Microsoft). Aquests són enllaços a serveis en línia que es poden emprar de forma interactiva en qualsevol plana web. És un concepte un xic difícil de copsar a la primera, així que potser millor amb un exemple: imagineu-vos que heu de fer un viatge amb bus, i que consulteu el trajecte d’anada i de tornada, tenint l’adreça de l’estació de busos de la ciutat o poble de destinació. Però no coneixeu aquest poble i us voleu situar, voleu contextualitzar l’estació del bus dins del nucli urbà per planificar la vostra visita posterior.

Un accelerador en accio

Amb aquesta nova funcionalitat de l’Internet Explorer 8, l’únic que haureu de fer és sel·leccionar l’adreça de l’estació de bus de la vostra destinació, i escollir l’accelerador corresponent a un servei de geolocalització. De moment, sembla que els serveis que disposen d’accelerador són els de la mateixa Microsoft, malgrat que és molt possible que per a quan surti la versió definitiva de l’IE 8 tinguem l’equivalent per a altres serveis com el Google Maps i d’altres.

Els acceleradors constitueixen un avanç del que ha de ser la Web Semàntica o Web 3.0, una idea de moment poc més que conceptual i de la qual ja n’hem parlat amb anterioritat aquí mateix.

Amb aquesta nova versió de l’Internet Explorer es potenciaran les eines de privacitat. Tindrem, per exemple InPrivate Browsing, que constitueix un mode de funcionament en el que no es desaran a l’ordinador local rastres de la nostra navegació: ni les pàgines visitades seran afegides a l’historial, ni es desaran cookies al disc dur, o els noms d’usuari i contrasenyes.

Si amb InPrivate Browsing no es desaran les dades de navegació a la màquina local, amb InPrivate Blocking s’evitarà enviar dades a l’exterior. Així, no s’enviarà cap rastre nostre als serveis de seguiment de visites i estadístiques com poden ser Google Analytics i els serveis de NetCraft. Això, al meu entendre, pot comportar un problema a curt/mitjà termini amb aquestes empreses tan potents, que podria arribar fins i tot als tribunals.

Si bé la interfície gràfica no pateix cap canvi brusc respecte a la que presenta l’IE 7, un element sí es remodela: les pestanyes. A partir d’ara i des d’aquesta beta, les pestanyes s’agruparan, mostrant cada grup un codi de color per a diferenciar-lo de la resta. Un grup es pot construir, per exemple, a partir d’una pàgina que s’hagi carregat en una pestanya i dels enllaços d’aquesta que hàgim obert en altres pestanyes. Realment quelcom molt original i pràctic i que, un cop explicat, és una d’aquelles coses que et preguntes perquè no ho hauràs pensat tu abans…

Els Web Slices són elements que podem col·locar en pàgines web que estiguin preparades per a això, per tal de controlar si s’hi han produït modificacions. Ens poden ser útils, per exemple (i segons el que ens expliquen a la pàgina corresponent) per a mantenir-nos informats de l’evolució d’una subhasta en línia al lloc web d’eBay o, generalitzant-ho més, a qualsevol lloc on es publiqui informació amb certa regularitat.

Web Slices

Les capacitats de cerca també s’han ampliat: a més de la barra d’adreça millorada, Microsoft ha introduït les suggerències al quadre de cerca, de manera que quan comencem a escriure un terme, el mateix navegador ja ens suggerirà com podem completar-lo. També ha arribat a acords amb els principals actors del mercat de les cerques en línia com són Live Search (de la mateixa Microsoft), Yahoo!, Wikipedia o Amazon, per tal de proporcionar a l’internauta vistes més gràfiques del resultat d’una cerca. Curiosament, no s’hi esmenta a Google tot i que aquest és considerat el primer servei de cerques del món per quantitat de pàgines indexades i nombre d’usuaris…

La descàrrega es pot fer de forma gratuïta des de la mateixa pàgina del programari, estant disponible per als sistemes operatius Windows XP (no queda clar si cal tenir algun dels Service Packs publicats fins a la data, malgrat que fora millor disposar del SP2), Vista, Server 2003 i Server 2008. Ara per ara les úniques llengües en les que podem trobar aquest Internet Explorer 8 beta 2 són l’anglès, alemany, japonès i xinès simplificat.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Microsoft presenta la segona beta de l’Internet Explorer 8”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio