Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Internet, Mòbils
Els fabricants deixen de banda els terminals en època de crisi

Mobile World Congress 2009: molts serveis per a no res

By , on 22 de febrer de 2009
L'entrada al congrés

L'entrada al congrés

Aquests dies tinc el plaer d’assistir a la fira mundial de telefonia mòbil, el Mobile World Congress que es celebra com cada any (i ja en fa quatre) a Barcelona. És l’esdeveniment de referència en el sector, on tothom hi presenta les principals novetats que regiran l’estratègia de les companyies al llarg dels següents dotze mesos, ja siguin fabricants de telèfons, prestadors de serveis, creadors de continguts o les empreses que proporcionen tota la infraestructura que hi ha darrere les comunicacions mòbils però que com a usuaris no veiem. D’això ja us n’he parlat en algun altre post anterior.

En finalitzar el primer dia de la convenció, hom ja pot veure quin ambient es “respira” a la industria, i enguany és més aviat depriment. Si els més tecnòlegs de vosaltres esperàveu que parlés de nous telèfons revolucionaris que inclouen tecnologies mai vistes, perdeu-ne l’esperança; és època de crisi, i amb aquesta excusa la majoria de fabricants s’estrenyen el cinturó apel·lant a “l’optimització” i tirant molt més pels serveis que no pas per nous terminals. Han estat els casos de Nokia, Samsung o fins i tot Microsoft.

La companyia finlandesa ha presentat dos nous telèfons, els models E55 i E75, essent el primer el smartphone més prim i petit del món segons la mateixa Nokia, una proesa que s’aconsegueix comprimint l’habitual teclat QWERTY que podem trobar en aquesta mena de màquines fins a encabir dues lletres a cada tecla i no només una. O fent lleugerament més gran el teclat numèric, com vulgueu…

El nou Nokia E75: sense novetat en el front

El nou Nokia E75: sense novetat en el front

Pel què fa a l’E75, ha estat presentat com l’evolució lògica de la sèrie Communicator però perdent l’aparença de “totxo* que tenen els altres terminals de la sèrie a costa d’eliminar la pantalla gran interior que amagava el teclat, que ara és lliscant i com a pantalla principal fa servir l’externa, més petita ja que té el teclat numèric justament a sota.

El nou E75 vindrà a ser una peça més, un entremig de telèfon normal i Communicator professional, una funció aquesta darrera que sembla restar reservada al N97.

Pel què fa a Samsung, s’esperava també força d’aquesta companyia sud-coreana, però finalment també ha defraudat. Es preveia que a Barcelona es veiés per primer cop el seu terminal basat en Android, però no ha estat pas així.

Finalment, el què ha fet Samsung és tornar a presentar els seus darrers llançaments, gairebé res que no es conegués amb antelació i cap cosa realment nova i revolucionària. Interfícies multitàctils (com ha de ser a dia d’avui), i enfocament en la multimèdia, amb un èmfasi més gran en la música o la connectivitat a xarxes socials segons el model per dirigir-lo a un sector de públic determinat.

L’altre fabricant sud-coreà, LG, ha anat més o menys pel mateix camí, presentant un rellotge-telèfon que ja havíem vist amb anterioritat a la seva web, i alguns nous terminals que no aporten res realment nou.

El nou Palm Pre, amb el qual he tingut l'oportunitat de jugar-hi, cosa que ja us explicaré en un altre moment

El nou Palm Pre, amb el qual he tingut l'oportunitat de jugar-hi, cosa que ja us explicaré en un altre moment

Pel què fa a Microsoft, ha presentat el nou Windows Mobile que porta per número d’ordre el 6.5, malgrat que per la quantitat de novetats que presenta hauria pogut rebre tranquil·lament el número 7. No obstant, i com molt bé m’ha indicat el bon amic Oriol Cortés (també periodista especialitzat que treballa per a la competència però amb el què hi tinc molt bon rotllo i al qual saludo afectuosament des d’aquestes ratlles), la jugada de Microsoft pot consistir en llançar el Windows Mobile 7 en paral·lel amb el Windows 7, de manera que així s’igualaria el nombre de versió entre el sistema operatiu mòbil i el de sobretaula. Una jugada intel·ligent a l’hora de materialitzar la visió que té la companyia de Redmond d’oferir una sola experiència d’usuari (o molt semblant) tot i estar treballant amb diferent plataformes.

La interfície multitàctil nativa n’és la principal novetat, encara que a aquesta també hi podem afegir els serveis My Phone i Windows Marketplace.

Pel què fa al primer, My Phone permet als usuaris fer còpies de seguretat dels continguts del seu telèfon a Internet, amb el que si l’aparell s’espatlla o s’extravia, podran recuperar-ho tot accedint a les dades a través d’un navegador web. També actua a mode de xarxa social, permetent enviar vídeos i fotos a Internet que podem compartir amb els amics.

Una instantània de l'exposició

Una instantània de l'exposició

La Windows Marketplace és la botiga en línia que acompanya al servei i des de la qual ens podrem descarregar aplicacions i altres continguts per al nostre terminal, res que no hàgim vist abans amb l’App Store d’Apple…

Nokia, a banda dels febles llançaments de terminals que he esmentat abans, també enfoca més en els serveis, afegint -si, ho heu endevinat!- una botiga en línia als seus serveis online OVI. Oh sorpresa, l’OVI Store permet descarregar continguts i comprar aplicacions (o descarregar-se “per la patilla” aquelles que siguin gratuïtes), però un tret característic busca diferenciar-la de les altres: l’ús dels serveis de geolocalització i de xarxa social.

Si, per exemple, agafo el meu telèfon Nokia i me’n vaig a Nova York, en obrir l’OVI Store allà se m’oferiran aplicacions i continguts tant relacionats amb el lloc on sóc (guies de Nova York, guies de l’idioma anglès, widgets que em donin la predicció meteorològica del dia per a la ciutat que no dorm mai,…) com amb el què han adquirit o descarregat els meus amics (pel·lícules, música, programes,…).

Samsung fa tres quarts del mateix, centrant-se més en els desenvolupadors que tampoc són oblidats per cap de les altres companyies. I és que això de poder guanyar diners amb un programa crida molt l’atenció, sens dubte.

En definitiva, molta por a la crisi i poques novetats d’una edició que s’esborrarà de la memòria de la majoria dels que hi han estat dins de pocs mesos. D’aquells que sí s’han atrevit a presentar coses en parlarem en futurs posts, ja que d’empreses més o menys petites que tenen el que s’ha de tenir per aprofitar el moment i plantar-se davant dels grans, sempre n’hi ha. Sort, ja que si no fossin elles, què seria de nosaltres?

* De fet, totxo o totxana és el sobrenom “carinyós” amb el què s’ha batejat des de sempre als aparells de la sèrie Communicator de Nokia.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Mobile World Congress 2009: molts serveis per a no res”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio