Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Internet

Obama aposta per la neutralitat de la xarxa

El principi de neutralitat ens fa a tots iguals en Internet
By , on 12 de novembre de 2011

La Casa Blanca va anunciar fa uns dies que el president Barack Obama exerciria el seu dret de veto si el Senat aprova una resolució que anul·laria una norma de la Comissió Federal de Comunicacions que protegeix la neutralitat en la xarxa. I bé, pot ser cas que siga la primera vegada que sent a parlar sobre aquest concepte, o potser ho ha sentit però no ho acaba de tenir clar, cosa que acostuma a passar quan es parla d’aquest tipus de tecnicismes sense explicar gaire en què consisteixen. Per neutralitat en la xarxa s’entén el fet que les operadores de telecomunicacions no poden discriminar el trànsit d’informació a Internet per tal de beneficiar uns serveis front a uns altres, i és el puntal bàsic perquè la xarxa continue éssent un mitjà de comunicació independent, on tots tenim veu per igual i les mateixes possibilitats a l’abast, ja siguem un ciutadà anònim o una gran empresa.

Neutralitat

Acabar amb la neutralitat seria converir Internet en el Monopoly.

Per fer més comprensible el concepte posarem un exemple pràctic:  imaginem que entre uns quants amics muntem un diari digital amb una inversió humil i volem fer-lo crèixer poc a poc amb els guanys que obtindrem de la publicitat. A dia d’avui, quan pengem el nostre mitjà a la xarxa, com que Internet funciona per uns protocols que garanteixen que tots els paquets en què circula la informació es transmeten d’emissor a receptor a la mateixa velocitat, el nostre petit diari serà tan accessible com qualsevol altra de les grans capçaleres, ja siguen El País, La Vanguardia o El Periódico de Catalunya, per posar alguns exemples.

Això és així perquè, com hem dit, les empreses de telecomunicacions, malgrat que puguen tenir interessos econòmics (de publicitat, per exemple) amb aquestes grans capçaleres, no poden afavorir els seus continguts, perjudicant-ne els nostres. Per dir-ho clar, tot i que Movistar s’anuncie a La Vanguardia, no pot fer que la versió online d’aquest diari funcione més ràpidament que el nostre hipotètic petit mitjà, ni tampoc qualsevol altre, per molt important que siga. La velocitat d’accés a les pàgines depèn exclusivament de la potència de l’ADSL que contractem i en qualsevol cas és la mateixa per a totes les pàgines, independentment del seu contingut.

Perdre aquesta neutralitat suposaria llavors obrir la porta als interesos econòmics de tot tipus i deixaria les grans operadores en posició de jutje suprem de tot el que hi ha a Internet, ja que els hi donaria la clau per afavorir uns llocs en detriment dels altres, com un policia que regula el trànsit però en aquest cas, sempre afavorint els seus propis interesos de negoci. Imaginem l’exemple del diari digital traslladat a tots els àmbits: botigues digitals, petites empreses de serveis online, xarxes socials alternatives, software lliure, continguts col·laboratius… Així doncs, una xarxa no neutral comportaria la pèrdua de tot el valor que té avui dia el concepte d’Internet i significaria liberalitzar-lo per complet, tot abandonant-lo a les regles del mercat pur i dur on, com veiem cada dia, el peix gran sempre devora el petit.

S’acabaria per sempre la xarxa lliure amb infinites possibilitats que ara coneixem per convertir-se en un simple mercat digital, com un enorme bazar, o bé un aparador gegant vedat d’incursions alienes a les grans indústries. I el ciutadà hauria perdut una vegada més els seus drets com a tal, per convertir-se en no gaire més que un passejant anònim, un simple consumidor que dedica el seu temps lliure a fer una volteta per uns grans magatzems.

No és però el primer intent de les grans empreses d’acabar amb aquesta neutralitat, i és per això que cal fer-hi front sempre que siga necessari, i també és per això que la decisió d’Obama en aquest afer és molt important de cara al futur més immediat de la xarxa. De moment, si més no.

Font| El País

Imatge| Oh My Geek

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Obama aposta per la neutralitat de la xarxa”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio