Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Internet

OpenStreetMap, la contrapartida lliure de Google Maps

By , on 14 de desembre de 2008
Així llueix la pàgina web d'OpenStreetMap

Així llueix la pàgina web d'OpenStreetMap

A aquestes alçades és ja normal i cada cop més assumit per la majoria dels usuaris d’informàtica, que tot programa d’ordinador o servei en línia té la seva contrapartida open source, codi obert o programari lliure, denominacions que es diferencien per alguns matisos.

OpenStreetMap és, precisament, un servei en línia que busca ser la contrapartida a un servei ja existent però en mans d’una companyia comercial: Google Maps. I no és que el servei de Google sigui de pagament, sinó simplement que es troba en mans… doncs de Google. I com a tal, en un moment determinat pot respondre més a interessos comercials de la mateixa Google més que no pas al que necessiten els usuaris.

La veritat és que Google Maps és un servei molt complet: et permet veure els mapes de carrers de gairebé tot el món, combinar-los amb imatges de satèl·lit del terreny (el primer que busca tothom és casa seva), planificar rutes marcant un punt d’origen i un de destinació (te les calcula automàticament tal i com fan els GPS), o amb Google Street View passejar de forma virtual pels carrers d’una gran ciutat (disponible només a les grans urbs).


[ad]

OpenStreetMap es crea en base a les aportacions dels usuaris; quan aquests surten en cotxe, a passejar o a fer altres activitats que impliquen un desplaçament, poden gravar les seves rutes en GPS i, posteriorment, pujar-les a OpenStreetMap. D’aquesta manera, qualsevol internauta pot col·laborar en la construcció d’un conjunt de mapes i plànols de carrers lliures.

Aquests poden ser arribats a emprar en maquinari de GPS lliure, malgrat que no ens hem d’enganyar: a aquest projecte encara li manquen moltíssimes dades, especialment fora de les grans urbs.

Particularment, us haig de dir que sóc usuari de Google Maps, i que no penso canviar aquesta preferència cap a un altre servei, fins i tot OpenStreetMap malgrat que sóc seguidor de la filosofia del programari lliure i les iniciatives que li siguin afins. Més que res perquè el mapa d’OpenStreetMap de Girona, la ciutat d’on sóc, només disposa d’uns pocs carrers.

Aquest projecte no és nou, ans al contrari gaudeix d’una història prou dilatada; fundat el 2004, el 2006 es creava la fundació encarregada de governar-lo. El desembre de 2006 Yahoo! anunciava la donació del seu fons d’imatges de fotografia aèria a OpenAerialMap, el seu projecte bessó que proporciona fotos de satèl·lit i aèries a les quals s’hi poden sobreposar les informacions d’OpenStreetMap. Curiosament, en sentit invers no ens és possible sobreposar el contingut d’OpenAerialMap sobre la informació d’OpenStreetMap, mentre que al Google Maps podem alternar entre els dos modes de visualització tranquil·lament.

OpenAerialMap, el projecte bessó d'OpenStreetMap

OpenAerialMap, el projecte bessó d'OpenStreetMap

Des del 2007 diverses empreses han donat continguts a aquesta iniciativa pública, que han complementat en major o menor mesura les dades aportades per internautes individuals.

La principal gràcia d’OpenStreetMap és que qualsevol hi pot participar. Només cal que us ho proposeu i disposeu del material adequat. Per la resta, tothom hi és benvingut.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “OpenStreetMap, la contrapartida lliure de Google Maps”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio