Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Internet, Noticies, windows
Neix enmig de la polèmica sobre pressumptes pràctiques monopolístiques

Presentada la versió definitiva de l’Internet Explorer 8

By , on 21 de març de 2009
Pancarta promocional del nou IE8

Pancarta promocional del nou IE8

Aquesta setmana passada, Microsoft va llançar la darrera versió de l’Internet Explorer, la 8, amb la qual busca continuar l’èxit de crítica que ha suposat la versió 7.

Ja sé que molts de vosaltres estareu en contra d’aquesta afirmació de què l’IE 7 ha generat bones crítiques, però haureu d’admetre que el canvi des de les versions 5 i 6 que foren àmpliament criticades sobretot per la seva seguretat. De l’IE 7 també n’hem sentit a dir coses, és ben cert, però no temo a equivocar-me si dic que moltes menys que de les anteriors versions.

Així les coses, s’esperava molt de l’IE 8, i crec que no decepcionarà tot i haver estat batut força de pressa en una recent competició de hackers en la qual, i com a nota curiosa, cal dir que el més ràpid en caure fou el Safari d’Apple. Abans de continuar, però, val a dir que també veig que el que Microsoft ha presentat com a novetats inèdites en la industria, ja existeixen en altres navegadors web, i que si bé són realment novetats en el terreny de la companyia de Redmond, no ho són per al món de la informàtica. És clar que, precisament, Microsoft juga amb el desconeixement que la majoria dels internautes té dels detalls tècnics de les alternatives al seu navegador.

Potser el primer que m’agradaria destacar del nou Internet Explorer és, precisament parlant de temes de seguretat, el filtre anti-phishing i anti-malware. Són dues coses diferents però relacionades.

Mentre que el malware consisteix en tots els programes que busquen comprometre la seguretat del nostre sistema informàtic amb qualsevol finalitat (virus, troians, exploits situats en pàgines web,…), el phishing no busca violar la seguretat del sistema operatiu o el programari, sinó enganyar a l’usuari per tal que introdueixi les seves dades personals en una pàgina falsa que busca assemblar-se a un servei en línia legítim. Així, per exemple, una de les estafes més comunes que es realitzen mitjançant tàctiques de phishing consisteix en crear un lloc web semblant a eBay o PayPal, i enviar un missatge de correu electrònic a milions d’usuaris advertint-los de què degut a un tema de seguretat han d’entrar al lloc web del servei i modificar el seu perfil personal. L’usuari punxa a l’enllaç que se li proporciona en el mateix correu (greu error) i és dut al lloc web fals, d’on els criminals n’obtindran el número de tarja de crèdit, codi de seguretat i altres dades necessàries per buidar-li el compte corrent.

El filtre anti-phishing de l'IE8

El filtre anti-phishing de l'IE8

Davant d’aquesta greu amenaça (la principal a Internet ja per davant dels virus informàtics), Microsoft proposa SmartScreen (literalment, pantalla intel·ligent en anglès) com la seva solució. Aquesta consisteix en un filtre basat en llistes negres (tècnica emprada per tots aquests filtres) que ens presenta una pantalla d’advertència cada vegada que detecta que estem a punt d’accedir a un lloc web que conté un engany d’aquests.

Igualment, si detecta algun virus o altra mena de malware a la pàgina de destinació o bé si aquesta és coneguda per haver-ne distribuït o haver estat infectada amb algun patogen, també ens advertirà d’aquesta circumstància.

La segona línia de canvis que potser destacaria del nou IE 8 la constitueixen totes aquelles novetats adreçades a facilitar i agilitzar la navegació de l’internauta. Així, per exemple, tenim els Acceleradors i els WebSlices, a més d’una nova barra d’adreces en la qual podrem trobar-hi més ràpida i fàcilment una adreça per la qual ja hi haguem passat.

Els nous Acceleradors

Els nous Acceleradors

Els Acceleradors consisteixen en elements que situem als llocs web que ens interessen com si fossin punts de llibre, i que ens permeten accedir a posteriori a les pàgines del nostre interès d’una forma molt més ràpida i còmoda. Per la seva banda, els WebSlices són elements que s’incorporen a la barra de preferits i que ens permeten estar al corrent de les actualitzacions que es donin a les nostres pàgines web preferides.

Les pestanyes pateixen una remodelació important, essent l’IE el primer browser que permet assignar-los un color diferent a cadascuna d’elles per indicar grups. Per exemple, si ara estem navegant entre pàgines d’esports i d’informàtica, podem assignar un color a cadascuna d’aquestes activitats i colorejar les diferents pestanyes segons la temàtica de la pàgina que hi hagi carregada. Trobo que aquesta solució és molt pràctica, i no crec que la resta de navegadors triguin gaire a incorporar-la, començant per Chrome i Firefox.

El què si li ha costat al navegador web de Microsoft és posar-se a l’alçada dels seus rivals en una funcionalitat que jo ja fa temps que considero imprescindible: que quan es tanca, “memoritzi” les pàgines en les quals es trobava l’usuari, i les guardi per a la següent sessió. En contraposició, Opera o Firefox ja fa temps que gaudeixen d’aquesta possibilitat.

Tot i que Microsoft ha posat especial èmfasi en afirmar que el seu navegador web compleix a la perfecció amb els principals estàndards internacionals, les betes d’aquest només donaven un resultat força pobre en el test Acid3, sens dubte el de més anomenada per provar la compatibilitat dels navegadors amb els estàndards marcats pel W3C. Esperem que la versió definitiva doni, en successives proves, més bons resultats.

Per als professionals del disseny de pàgines web, dir també que s’ha introduït un “debugger en el programa, de manera que ara podran veure pas per pas com s’executa el codi del seu lloc web i, per tant, analitzar possibles errades que cometin en l’ús de JavaScript entre d’altres. També existeix un pack per a personalitzar la instal·lació i ús d’aquesta programa (IEAK, Internet Explorer Administrative Kit), que suposo serà lliurat en properes dates.

Per acabar, val la pena esmentar que Microsoft ha introduït al Windows 7 un botó que permet desinstal·lar l’Internet Explorer 8, que presumiblement vindrà ja preinstal·lat en aquesta versió del sistema operatiu quan sigui llançat a finals d’enguany, principis de l’any vinent. Això s’hauria fet per evitar la pressió que darrerament està exercint la Unió Europea en sospesar la possibilitat que la companyia de Redmond hagi violat les lleis anti-monopoli del vell continent.

Tot i això, l’opinió majoritària d’aquells betatesters que han pogut veure aquest botó és que l’hi han posat més que res per complir amb l’expedient, sense cap mena de voluntat que allò esdevingui una opció fàcil de trobar per als usuaris i, per això, molt utilitzada.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Presentada la versió definitiva de l’Internet Explorer 8”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio