Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Internet
Compte amb les nostres fotos íntimes

Què és el Sexting? (sex+messaging)

By , on 26 de maig de 2009
Una imatge que ja s'ha convertit en una mena d'icona del sexting

Una imatge que ja s'ha convertit en una mena d'icona del sexting.

Ja vaig parlar fa un temps en aquest mateix bloc dels perills de fer-se fotos en situacions íntimes amb el mòbil o amb una webcam, però ara vull anar un pas més enllà comentant una nova tendència molt de moda als països anglosaxons (i, especialment, als Estats Units) i que es comença a estendre per tot el món: el Sexting.

Aquest neologisme neix de la unió de les paraules angleses sex i texting, al·ludintnt als missatges SMS de caire “picant” que s’envien alguns joves nord-americans, però darrerament s’ha ampliat a tot un catàleg de pràctiques “eròtico-festives” que tenen per eix de transmissió les noves tecnologies, ja sigui a través de telèfons mòbils, xats o webcams.

També hem de distingir aquesta pràctica del cibersexe, en el qual i a través de xats, es mantenen converses pujades de to destinades a provocar l’augment de la libido d’aquells que intervenen en la conversa. El cibersexe, en tot cas, vindria a ser una part del Sexting.

Aquesta pràctica la realitzen sobretot joves, adolescents, que encara estan descobrint la seva sexualitat i que sovint no s’atreveixen a preguntar als seus pares o educadors, i experimenten amb ella com poden. Ja tots sabem que a aquestes edats hi ha un tabú que impera, que és el de la virginitat. Els nois i noies viuen de forma diferent aquest “compte” enrere; mentre que ells ho esperen amb delit i busquen la primera candidata possible que puguin, elles són més selectives (al menys, per norma general), s’ho pensen més i trien de forma més eficient el noi.

És en aquest ambient on, amb normalitat, sorgeixen pràctiques que permeten als adolescents expressar-se sexualment però sense arribar a consumar l’acte, com el petting. Si aquest consisteix en tocar-se, acariciar-se i besar-se però sense arribar a la penetració, el Sexting substitueix el contacte físic per l’estímul visual, però sense emprar l’erotisme comercial (revistes, vídeos), sinó canviant-lo per quelcom personal.

És lògica la seva aparició: si abans hom volia fer unes fotos privades, necessitava revelar-les en un lloc de confiança. L’aparició de les càmeres digitals permet fer aquestes mateixes imatges sense haver de buscar-se la vida per obtenir un revelat en un lloc de confiança o bé revelar-les un mateix, i igualment passa amb els vídeos.

La cara fosca d’això és òbvia: quan les imatges depassen l’àmbit personal per convertir-se en objecte de burla del lloc de residència o del cercle social més immediat. Això ho pateixen especialment les noies en una societat en què, per molt que ho intentem canviar, encara hi ha un paper predominant de l’home sobre la dona: nosaltres encara cobrem més que elles en general pel mateix lloc de treball, les posicions d’alts executius i de càrrecs de responsabilitat encara les ocupen molts més homes que dones,… Aquesta diferència de rols es veu clarament en la sexualitat: són moltes, moltíssimes, les persones (sobretot homes) que encara consideren que aquell home que va amb moltes dones és tot un mascle digne d’admiració, mentre que la dona que va amb molts homes és, simplement, una… cal que digui el terme?

Deixant de banda l’estupidesa d’aquests arguments i el fet que tothom pot fer el que vulgui amb el seu cos mentre no emprenyi al veí, l’aparició d’unes fotos amb una persona nua en el seu cercle social més proper afecta infinitament més a una dona que a un home, així que si les imatges preses en parella o en solitari en un moment d’intimitat acaben a Internet, això pot ser una autèntic desastre, encara més si es tracta de persones joves (adolescents).

Ja sabem que els nens són… anava a escriure dolents, però no, és que simplement són nens. Riure-se’n dels altres i dir les veritats és quelcom que sembla que els surti de dins, per tant, imagineu-vos si una caterva de nanos de 13-14 anys veu penjades a Internet les fotos d’una companya de classe seva nua. Als Estats Units s’han donat casos de famílies que han hagut de mudar-se a un altre lloc del país, perquè ni canviant la filla d’escola podien aconseguir que aquesta s’escapés de les burles dels seus coneguts i companys de classe.

Un altre perill són les ex-parelles emprenyades. Si en un moment d’excitació hem pres algunes imatges íntimes que han quedat en poder de l’altra persona, aquestes poden ser emprades com a arma en el futur per revenjar-se d’un abandonament. Això ha donat lloc també a nombroses pàgines de caire eròtic o pornogràfic els continguts de les quals es construeixen amb aquestes fotos robades, o bé les que corresponen a una nit en la que l’alcohol no va deixar de córrer…

Tota via per expressar la sexualitat és vàlida i lícita sempre i quan es respecti els desitjos de l’altra o les altres persones implicades, però cal prendre precaucions en totes, tant les que impliquen un contacte físic com les que no. En el cas del sexting, us donaré uns quants consells per a què, sense deixar de divertir-vos, pugueu fer-ho de forma segura:

  1. No és aconsellable prendre’s imatges o vídeos personals “pujats de to” que un dia puguin servir d’arma contra nosaltres mateixos, però de fer-ho caldrà esborrar-los tan aviat com sigui possible.
  2. Aquest esborrat haurà de ser fet de forma segura. Amb tan sols llançar les imatges a la paperera del sistema no n’hi prou, ja que d’aquí són recuperables. Hi ha programes que permeten realitzar un esborrat complet de les dades, de manera que aquestes ja siguin totalment irrecuperable per qualsevol mitjà.
  3. Si volem conservar les imatges (totalment desaconsellable, però com que ja sé què en feu dels consells… ;-) caldrà fer-ho de la forma més segura possible; per exemple, enlloc de tenir-les a l’ordinador o al mòbil (a un ens hi poden entrar i l’altre el podem perdre), les podríem tenir gravades en un CD-ROM i desades en un calaix.
  4. Sospesar molt detingudament si permetem que algú entri en aquest joc o si li enviem les imatges o les hi deixem veure. Per norma, seria millor no fer-ho.
  5. Una bona extensió del consell anterior és que, si ets noia, estàs llegint aquestes ratlles, i tens ganes de provar aquesta moda, siguis tu qui guardi les fotos. Una exposició pública d’aquestes et pot fer molt més mal a tu que a ell pels motius abans explicats, així que deixa-li ben clar que seràs tu qui tingui el control d’aquestes imatges.
  6. Limitar i vigilar l’accés a on teniu emmagatzemades les imatges. No oblideu que a la famosa Pamela Anderson li van robar un dels vídeos íntims filtrats a Internet de casa seva, i era una cinta VHS (ella diu que va ser un paleta que hi feia unes obres, ves a saber…) així que fins i tot els suports físics no estan exempts del llatrocini.

I ja que hem esmentat la Pamela Anderson, unes quantes famoses han estat víctimes d’aquesta pràctica: la ja esmentada ex-vigilant de la platja, la rica hereva Paris Hilton, que es va fer molt coneguda a les nostres contrades gràcies al vídeo filtrat per un ex-xicot seu en busca de fama, i la jove actriu Vanessa Hudgens, coneguda per la seva participació a l’exitosa sèrie High School Musical, de la qual es van filtrar unes imatges fetes per ella mateixa presumptament per al seu xicot -el també actor Zac Efron-, on es mostrava en roba interior i completament nua.

En el cas de Hudgens, i a més de ser menor d’edat, Disney va estar a punt de trencar-li el contracte, el què podria haver posat gairebé el punt i final a la seva carrera artística. Va haver de demanar disculpes públicament, però això li quedarà com una “taca” al seu expedient…

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Què és el Sexting? (sex+messaging)”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio