Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Internet
L'anunci de l'esgotament dels darrers blocs d'adreces IP lliures ha desfermat un cert pànic

S’acaba Internet?

No, però tampoc podem ser-hi indiferents
By , on 15 de març de 2011

Una reunió de la ICANN. Imatge cortesia de la mateixa organització

Possiblement aquests passats dies haureu notat un cert augment dels titulars catastrofistes en els mitjans de comunicació respecte a l’esgotament de les adreces lliures d’Internet o, més pròpiament, el seu presumpte esgotament. O bé tot el contrari: heu sentit a través d’algun amic o conegut sobre el tema, però els noticiaris no n’han dit res, i us esteu preguntant si la noticia és verídica o no. Doncs bé, ho és però no s’acaba el món (almenys no fins el 21 de desembre del 2012 ;-)

El què ha passat és simple: l’IANA (Internet Assigned Names Authority), entitat encarregada de gestionar les adreces IP, els sufixes de domini d’alt nivell (.com, .org, .net,…) i que està controlada per la ICANN, va lliurar fa algunes setmanes els darrers grans blocs lliures d’adreces IP a les entitats revenedores que actuen a nivell continental. Però això que sembla tan senzill va passar pel sedàs d’alguns blocaires i periodistes que ho van exagerar.

Internet s’acaba” era un dels titulars que podíem llegir fa algunes setmanes en molts rotatius, tan especialitzats com generalistes. No, la Xarxa de xarxes no s’acaba, continuarà funcionant com si res durant molt de temps més, però si que hi ha una cosa que a mitjà termini es podria veure afectada com a resultat d’aquests esdeveniments: l’expansió de la Xarxa.

Això que s’ha esgotat ara són grans blocs que contenen un alt nombre d’adreces IP, i que són adquirits per operadores, ISP’s (empreses que proporcionen el servei de connexió i accés a la Xarxa a usuaris finals) o grans empreses per a després repartir aquestes IP’s entre els seus usuaris de manera que aquests es puguin connectar. Tot i que s’hagin acabat els grans blocs per repartir, aquests al seu torn triguen bastant a esgotar-se, ja que hi ha tècniques per “estirar” les IP’s per a què cadascuna doni per a molts usuaris, a més de què no tots es connecten alhora.

Però malgrat tot, el nombre d’Internautes i de dispositius connectats puja a cada dia que passa; si fa anys, hi havia un ordinador per casa, ara podem fàcilment tenir un ordinador per membre de la família (o més i tot!), un smartphone, i fins i tot un televisor. Tot i que molts d’aquests aparells consumeixen a efectes pràctics una IP en trobar-se a la mateixa subxarxa, no tots ho fan, així que ens anem deixant adreces pel camí.

Com podem evitar aquest degoteig? No podem, per tant la pregunta s’ha de redirigir cap a com podem pal·liar la manca d’adreces IP en el futur, i la resposta a aquesta qüestió és, indefectiblement, un canvi de protocol.

Les bones noticies són que aquest ja existeix i des de fa temps. Es diu IPv6, i el seu mal és que les operadores, ISP’s i governs no s’han esmerçat prou en la seva introducció, pel què anem amb força retard. El proper 8 de juny es farà una prova d’abast mundial coneguda com a World IPv6 Day i en la qual diversos grans actors d’Internet com Google, Akamai, Facebook o Yahoo!, faran anar els seus sistemes durant 24 hores amb el nou protocol.

Òbviament no n’hi ha prou amb aquestes mostres simbòliques, i el que ens cal és desplegar el protocol al 100%, una cosa per a la qual s’hi han d’implicar més actors. El futur a llarg termini d’Internet si que en depèn.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “S’acaba Internet?”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio