Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Internet, Mòbils, Noticies

Segona beta d’Opera Mobile 9.5 amb interessants novetats

By , on 24 de octubre de 2008
Foto promocional del nou Opera Mobile 9.5

Ja us en vaig parlar fa una mica més de dos mesos d’aquest navegador web per a dispositius mòbils, coincidint amb la publicació de la primera beta, però aquesta segona revisió presenta interessants novetats.

Opera Mobile és un navegador web per a telèfons mòbils que segueix l’estela del Safari d’Apple que podem veure a l’iPhone i l’iPod Touch d’oferir a l’usuari les mateixes pàgines web que pot veure en un ordinador de sobretaula o portàtil, adaptades a la petita pantalla d’un telèfon i sobre les quals s’hi pot fer zoom per ampliar la part que vulguem.

Encara ara, la majoria dels dispositius mòbils tenen un navegador web que no pot carregar correctament les pàgines web que es veuen en un navegador convencional com l’Internet Explorer o el Firefox, pel què aquests programes detecten les pàgines preparades per a dispositius mòbils que els presenta el servidor web del lloc que consulten. Aquesta és la tendència que ha imperat durant els darrers anys, però la versió mòbil de Safari ha sacsejat aquest panorama.


[ad]

Aixi es veu una pagina web renderitzada amb aquest navegadorL’entrada d’Apple al mercat dels dispositius mòbils va agafar per sorpresa totes les empreses que hi participen, que encara duen molt de retard en el terreny de la navegació web. Opera és potser la que està més avançada d’aquest grup, no en va és la líder en aquest segment. Microsoft, per la seva banda, disposava del projecte Deepfish que va cancel·lar fa poc, l’objectiu del qual era crear un navegador que superés al Safari d’Apple. Si bé aquest projecte no s’ha acabat materialitzant en un producte comercial, de ben segur que podrem veure les tecnologies que s’han creat per a ell implementades en la propera versió mòbil de l’Internet Explorer.

Opera Mobile 9.5 beta 2 permet fer zoom sobre qualsevol part de la pàgina, ens permet afegir una adreça als preferits i gestionar-los, compleix amb tots els estàndards marcats pel W3C, i inclou l’eina de “debug” Opera Dragonfly entre altres novetats. Però allò principal és la inclusió de compatibilitat amb els Widgets d’Opera.

Els widgets són petits programes que realitzen una tasca determinada i molt concreta, recuperant per als entorns gràfics la filosofia de les ordres en línia de comandes tradicionals del Unix (fes una cosa i fes-la bé). Les empreses que primer van apostar pels widgets foren la mateixa Opera per als seus navegadors de sobretaula, Yahoo!, Apple i Microsoft. Aquestes dues últimes han incorporat aquest concepte als seus sistemes operatiu Mac OS X i Windows Vista, mentre que Opera els ha tancat en el seu navegador però amb l’avantatge de ser multiplataforma.

Habitualment, un widget ens dona una informació o funcionalitat molt concreta, com ara la predicció meteorològica per a una ciutat (tot i que pot ser la que nosaltres escollim), els darrers titulars de la premsa, o bé l’estadística d’ús de la CPU a l’ordinador.

Google ha dut aquest concepte a la seva disponibilitat en línia, permetent que ens puguem configurar la nostra pròpia pàgina d’inici a base de posar-hi widgets disponibles online.

La filosofia dels widgets de l’Opera Mobile 9.5 beta 2 és la mateixa que per al navegador de sobretaula, i el seu ús ens permetrà situar una icona d’accés directe a les nostres aplicacions o serveis preferits directament al menú principal del telèfon.

Una pagina exigent, com la del National Geographic, amb la versio Windows Mobile d\'aquest navegadorUna altra novetat destacable d’aquesta segona beta és la seva disponibilitat per al sistema operatiu Symbian a més del Windows Mobile, que és l’únic que teníem fins ara. Aquest és un pas important, car Symbian és ara per ara el sistema operatiu més usat en telefonia mòbil, i tot i l’auge de l’iPhone o l’entrada en escena de l’Android de Google, aquest liderat no es veu amenaçat.

M’estranyava que Opera no hagués llançat ja d’entrada una beta per a Symbian, ja que és el seu “feu”: els usuaris de Windows Mobile disposen de l’Internet Explorer mòbil, mentre que els posseïdors d’una BlackBerry o un iPhone tenen les seves solucions propietàries. Potser és la feblesa de l’Internet Explorer mòbil, molt inferior als seus competidors, el què ha fet primar el desenvolupament de la versió per a Windows de l’Opera Mobile 9.5 .

Tot i la disponibilitat per a Symbian, encara hi trobo una fallada: només està disponible per als telèfons que emprin l’interficie UIQ, el que el lliga a la gamma de telèfons de Sony Ericsson. La principal interfície gràfica, la S60 només es troba suportada en aquesta nova beta a nivell de desenvolupador, en l’SDK. Aquesta és la que empra Nokia i, per tant, la més usada arreu del món.

Aquest petit inconvenient és temporal, ja que la versió definitiva d’aquest browser ha de veure la llum per a Symbian amb les seves dues principals interfícies gràfiques.

A més d’aquest navegador, Opera Soft disposa d’una altra solució per a telèfons mòbils, Opera Mini, el funcionament de la qual difereix del d’Opera Mobile. Si aquest darrer es dirigeix a Smartphones amb certa potència i pantalles més aviat grans (per a formar part d’un telèfon, s’entén), Opera Mini es dirigeix als usuaris de telèfons mòbils més aviat “normalets”.

A més, Opera Mini és un conjunt de programari més servei: per una banda tenim el programa en sí mateix, que descarreguem i instal·lem al nostre ordinador. Aquest ve amb un proxy preconfigurat, de manera que cada vegada que fem la petició per consultar una pàgina web, aquesta no serà enviada directament al nostre telèfon, sinó que abans serà preprocessada en els servidors d’Opera i llavors enviada al nostre telèfon en un format que pugui ser còmodament vist a la nostra pantalla.

L’Opera Mobile és diferent en tant que no empra servidors intermitjos, sinó que descarrega directament la pàgina web per a renderitzar-la. Igual que amb el Safari de l’iPhone, no empra cap protocol específic destinat a dispositius mòbils, sinó que fa servir el mateix codi HTML que qualsevol altre navegador web com Firefox o Internet Explorer que puguem usar en un ordinador de sobretaula. Això és la tendència que dins de poc (un parell d’anys) s’haurà imposat totalment.

Aquest avançament es produirà gràcies sobretot a la paulatina imposició dels dispositius amb interfície multitàctil, que gaudeixen d’una gran pantalla que els permet mostrar còmodament les pàgines web renderitzades. Apple n’ha estat també el decà amb l’iPhone, però la resta de fabricants n’han seguit l’estela: HTC, Samsung i darrerament Nokia, l’entrada de la qual en aquest segment ha estat molt esperada.

En definitiva, poc a poc es fa realitat aquell somni que molts hem tingut al llarg dels darrers anys de poder gaudir de la mateixa web que tenim a l’ordinador, també en el telèfon mòbil.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Segona beta d’Opera Mobile 9.5 amb interessants novetats”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio