Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Internet, Noticies, windows

Silverlight, aquell gran desconegut…

La versió 3 d'aquest entorn d'execució RIA ja es troba disponible i no només per a l'Internet Explorer
By , on 4 de agost de 2009
El logo de Silverlight

El logo de Silverlight

El llançament de la versió 3 de l’entorn d’execució d’aplicacions RIA de Microsoft m’ha fet pensar que potser molts de vosaltres no el coneixeu, i com que és quelcom que cada dia s’està usant més, no sobra que li fem una repassada.

Per començar, i ja que abans us he introduït les sigles RIA, us explicaré una mica més detalladament a què correspon aquesta denominació. Significa Rich Internet Application, i bàsicament és un programa de petites dimensions que s’acostuma a executar des d’Internet però aprofitant recursos de la màquina local, pel què ha de tenir uns privilegis d’accés i característiques que li permetin remenar dades i recursos de la màquina local. Les aplicacions RIA també poden -almenys en teoria- executar-se totalment en local.

Existeixen diversos entorns que ens permeten desenvolupar i treballar amb aquesta mena d’aplicacions arquetípiques de la Web 2.0, com l’AIR d’Adobe o el JavaFX de Sun Microsystems. Silverlight és l’aposta de Microsoft en aquest sentit.

I perquè és important que el conegueu aquest entorn? doncs simplement perquè la companyia fundada per Bill Gates ha arribat a acords amb importants productors de continguts que empren i empraran Silverlight per a la realització dels seus llocs web i, especialment, per a la transmissió de continguts d’àudio i vídeo en línia.

La darrera versió d’aquest entorn, la 3, pot fins i tot aprofitar l’acceleració per maquinari (hardware) de les targes de vídeo 3D més modernes per treballar amb vídeo i efectes 3D avançats, de manera que això permet explotar al màxim el vídeo d’alta qualitat en màquines potents, tot un avantatge en aquesta era multimèdia. També s’ha inclòs suport per al còdec de vídeo H.264, un dels més potents actualment i per al què fins i tot s’havia pensat en estandarditzar-lo com a format de vídeo per a l’HTML 5.

A més a més, les aplicacions realitzades amb aquest potent entorn poden ara sortir del marc de la finestra del navegador per tenir la seva pròpia finestra, la qual poden personalitzar mitjançant skins (pells en anglès).

Silverlight 3 es pot instal·lar en els navegadors Internet Explorer de Microsoft (naturalment…), Mozilla Firefox i Apple Safari, o almenys això és el que es diu oficialment a la pàgina web, però jo m’he trobat amb les declaracions d’un redactor d’OSnews.com (un bloc nord-americà especialitzat en informàtica) que afirma haver-lo pogut fer servir amb Google Chrome sense gaires problemes.

En resum, doncs, un gran desconegut per als usuaris finals que sens dubte és molt interessant d’explorar, i que si ho voleu fer només cal que aneu a la seva pàgina web oficial, el descarregueu i l’instal·leu.

Imatge cortesia de Microsoft

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Silverlight, aquell gran desconegut…”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio