Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Internet, Noticies
No és pas una història basada en fets reals, sinó UN FET REAL

Un agent secret… no tan secret

By , on 17 de juliol de 2009
Sir John Sawers (a la dreta) durant una sessió de l'ONU en la seva carrera diplomàtica

Sir John Sawers (a la dreta) durant una sessió de l'ONU en la seva carrera diplomàtica

Sembla un acudit però no, no ho és. Resulta que Sir John Sawers, un membre del cos diplomàtic del govern britànic a les ordres de Sa Graciosa Majestat i que havia de prendre el càrrec de director del servei d’espionatge del Regne Unit (el SIS, més conegut com a MI6) és ara una persona força més transparent gràcies al què la seva dona ha publicat a Facebook. Així, a qui se suposa que havia de ser la persona més discreta de la Gran Bretanya, se li coneix ara fins i tot la marca del banyador que usa a la platja.

La dona de Sawers, Lady Shelley Sawers, tenia com molts altres milions d’internautes un perfil públic a Facebook, en el qual havia publicat alguns detalls de la seva vida familiar com ara el lloc on estiuegen i nombroses fotografies com per exemple una en què es veu al futur cap de l’espionatge britànic en banyador a la platja.

Els diaris sensacionalistes del Regne Unit, els anomenats tabloides (del mot ‘tabloid’ anglès), s’han acarnissat amb Sawers; la portada aquests dies ha estat per a ell, la seva dona i la important fuga d’informació que ha suposat aquest cas… si considerem com a informació important la marca del banyador del cap dels espies.

Sincerament, crec que se n’ha fet un gra massa. Aquí, i al meu entendre, la premsa ha anat directament a per un personatge i uns fets que, en un altre país i en unes altres circumstàncies polítiques, hagués passat poc més que inadvertit.

Certament reconec que el tema pot ser incòmode, però a fi de comptes la identitat del cap del MI6 és coneguda públicament, és un càrrec i com a tal ha de donar comptes al govern i públicament de l’activitat del departament que dirigeix. Si que certes informacions són sobreres, com el lloc on passen les vacances, però realment són tan perilloses?

Si em diuen que a partir d’ara li posaran una escorta que el protegeixi quan està allà on estiuegi, em sorprendré, però no pas pel fet que li posin ara, sinó perquè no la hi portés ja amb anterioritat. El cap de l’espionatge britànic pot ser una persona molt odiada per molts, i així a primer cop d’ull se m’acudeix que el podrien voler matar des d’Al Qaeda fins a alguna branca escindida de l’IRA, passant per extremistes de qualsevol mena. Jo, en el seu lloc, dormiria amb una pistola sota el coixí…

Si, saber on estiueja entre altres dades facilita un pèl la tasca a qui vulgui atemptar contra ell… però no fa res que no es pugui fer vigilant-lo de forma discreta.

Sens dubte, Sawers ha estat víctima de l’enrarit clima polític que viu la Gran Bretanya aquests dies d’ençà que es van començar a destapar les corrupteles que tan membres del govern com de l’oposició duien a terme amb els fons públics.

Els tabloides, a més, tenen la “virtut” d’acarnissar-se amb les seves víctimes; sembla mentida que una societat que ha creat l’ideal modern de cavaller (el tradicional gentleman anglès) sigui capaç d’arribar a aquests nivells de baixesa morals, però després d’haver vist les colles de hooligans borratxos a Lloret de Mar, us asseguro que ja m’és menys estrany.

Quina conclusió n’hem de treure de tot això? si és la d’aïllar-vos i no participar en les xarxes socials perquè és perillós, molt bé, us respectaré, però us diré que això seria com decidir no sortir al carrer perquè ens poden passar coses dolentes (ens poden atracar, ens pot atropellar un cotxe, ens pot caure el test d’una planta al cap llançat des d’una finestra…). En resum, una estupidesa.

El què si hem de fer és controlar la informació, no publicar res que en un moment donar pugui resultar superflu, només allò que realment necessitin saber els nostres contactes i amistats.

Per cert, que la “broma” li pot costar cara a Sawers: ni més ni menys que el càrrec, del qual n’havia de prendre possessió al novembre, i una taca al seu fins ara immaculat historial. Realment, n’hi ha per estar emprenyat, però no pas amb la dona, sinó amb els tabloides que per vendre més, poden haver sentenciat el futur professional d’aquest home. El perfil de Facebook, naturalment, fou retirat de forma immediata.

I per acabar, una nota curiosa: l’espia més famós del MI6 també és un personatge públic, malgrat que en aquest cas de ficció, car es tracta de Bond, James Bond. L’agent 007 amb llicència per a matar també treballa a la mateixa agència que Sawers i… qui no el coneix? és clar que el cas és diferent ;-)

Imatge: Foreign Office and Commonwealth a Flickr

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Un agent secret… no tan secret”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio