Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Internet

Una aturada global d’Internet?

Google, Facebook i Twitter podrien seguir a la Wikipedia
By , on 18 de gener de 2012

Quelcom s’està cuinant a les altes esferes d’Internet quan des de fa uns dies ens trobem reiterades notícies i actes relacionats amb les protestes contra la nova regulació sobre pirateria informàtica que s’ha presentat a la càmara de representants dels Estats Units. La SOPA, com li diuen per les seves sigles (Stop Online Piracy Act) és un projecte de llei fonamentat en les denúncies i l’empeta que ha presentat  un grup de poderoses empreses propietàries de drets audiovisuals (productores cinematogràfiques, discogràfiques, editorials, cadenes de televisió, etc.). Aquestes empreses consideren que molts llocs webs vulneren els seus drets i que tenen continguts “deshonestos” (rogue és el terme que fan servir a la llei) que els suposen un gran perjudici.

La Wikipedia en anglès tancada en forma de protesta

Avui mateix, 18 de gener de 2012, la Wikipedia en versió anglesa ha tancat com a manifestació de la seva disconformitat amb la llei SOPA que s’està preparant al congrès americà. En paraules dels responsables d’aquesta gran enciclopèdia on-line gratuïta, aquesta llei és el principi de la fi de la llibertat a Internet tal i com la coneixem i pot acabar amb més d’una dècada de feina totalment voluntària i lliure dels col·laboradors d’aquesta enciclopèdia oberta a tothom. Reddit, Google o WordPress també han donat signes d’estar en contra de la llei , a més, es prepara una gran aturada dels grans pel dia 23 de gener amb la participació activa de Google i també de Facebook i Twitter.

Quin és el problema que veuen Google, Youtube o la Wikipedia amb aquesta nova llei. Doncs molt senzill, amb el text legal a la mà, qualsevol lloc web que publiqui un vincle a contingut il·legal pot ser tancat preventivament fins que demostri la seva inocència i que no és responsable d’aquests continguts. Teòricament parlant, des del mateix dia 1 d’aplicació de la SOPA, Google quedaria tancat perquè en aquest gegant de les cerques a Internet podem trobar infinits vincles a continguts que infringeixen els drets d’autor. Fin ara, les lleis americanes es veien una mica impotents perquè molts dels servidor amb continguts il·licits estaven fora dels Estats Units. Això implicava grans dificultats per tancar els webs de descàrregues i moltes complicacions legals que no duien a cap lloc (els propietaris del drets no arribaven a veure’s recompensats per les pèrdues). Com que a aquests servidors s’hi arriba amb els buscadors, per exemple a Google, el nou text legal vol atacar el problema des de territori americà, tancant  qualsevol servei d’internet que faciliti la pirateria. I contra això és que s’estant organitzant les protestes i aquest pot ser el camí perquè, veritablement, Internet deixi de ser com el coneixem.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Una aturada global d’Internet?”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio