Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Correu, Internet, Noticies

Una fallada en el Gmail posa a l’ull de l’huracà les aplicacions en el núvol

L'avaria va deixar sense servei moltes empreses europees, en coincidir amb l'inici de l'horari laboral
By , on 28 de febrer de 2009
"Ajudeu-me!" això és el que devien pensar molts usuaris corporatius del conegut sistema de correu

"Ajudeu-me!" això és el que devien pensar molts usuaris corporatius del conegut sistema de correu

El passat 24 de febrer, el servei de correu electrònic Gmail propietat de Google es quedava sense funcionar durant un període d’entre tres i quatre hores. Una autèntica debacle per a molts dels més de 100 milions d’usuaris que té aquest servei arreu del món i que per a alguns analistes ha posat en dubte la nostra dependència de les aplicacions en xarxa.

Gmail és un producte històric de la companyia nord-americana, i m’atreveixo a dir que el segon més popular després del cercador que dona nom a Google. Fou el primer en oferir un espai d’allotjament de missatges d’una giga quan la resta de serveis gratuïts oferien entre 10 i 25 megues, 50 com a molt per destacar-se de la competència. Posteriorment, va mantenir un nivell alt augmentant progressivament l’espai que oferia de forma gratuïta, i arrossegant amb ell una lluita per veure qui era capaç d’oferir més espai als seus usuaris, si Microsoft, Yahoo! o la mateixa Google.

També ha estat integrat en la suite Google Apps, que compta a més del servei de correu electrònic amb processador de texts, full de càlcul o programa de presentacions entre d’altres. Aquesta suite és molt emprada en àmbits professionals ja que es pot configurar amb un domini propi encara que aquest estigui hostatjat fora dels servidors de Google.

Aquesta circumstància, lligada al fet que la interrupció del servei es va donar a primera hora del matí hora europea, va provocar que moltes empreses no poguessin accedir a les seves bústies de correu electrònic, el que va suposar un autèntic trasbals a molts llocs. En total, foren entre tres i quatre hores* en què ningú va poder accedir al seu compte de Gmail.

Aquest és el missatge amb què es trobaven els soferts usuaris que intentaven entrar al Gmail

Aquest és el missatge amb què es trobaven els soferts usuaris que intentaven entrar al Gmail

El servei es va normalitzar de seguida que es van resoldre els problemes, i en el moment d’escriure aquestes ratlles Google dona l’incident per tancat. No ha transcendit, però, informació sobre les possibles causes, ja que la multinacional del cercador encara està investigant.

Tot això ha fet revifar les crítiques que constantment es vessen sobre el model d’aplicacions hostatjades en servidors a Internet cap al què es comença a tendir. Ben cert és que un tall en el servei en origen ens pot deixar sense accés a les nostres dades, però és aquí quan he d’insistir en què cal estar sempre previnguts sense renunciar perquè si a les comoditats i avantatges que ens suposa poder treballar des de qualsevol màquina.

Per exemple, jo mateix, si ara hagués de deixar tot el que estic fent i prendre un avió per anar-me’n, posem per cas, a Nova York, allà podria reprendre aquest article que estic escrivint al meu compte d’eyeOS, un sistema operatiu en línia que compta amb diverses utilitats com ara processador de texts.

També podria emprar altres utilitats, accedir a tot el meu correu emmagatzemat, els meus documents en línia i les meves aplicacions “on the cloud” (en el núvol en anglès) com si estigués a la saleta de casa. I això sortint de l’avió amb les mans a la butxaca… bé, potser portar una muda de roba interior no estaria de més, sobretot si m’hi he de passar una nit ;-)

* El lapse de temps disminueix o augmenta lleugerament segons la font consultada però sempre situant-se al voltant d’aquests barems.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Una fallada en el Gmail posa a l’ull de l’huracà les aplicacions en el núvol”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio