Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Internet, Seguretat
Pareu compte amb qui parleu a la Xarxa

Una nova paraula a afegir a la col·lecció de maldats a Internet: el grooming

By , on 11 de juliol de 2009
Imatge al·legòrica del sexting que bé ens pot servir també per al grooming

Imatge al·legòrica del sexting que bé ens pot servir també per al grooming

El xantatge fet a un internauta (preferiblement a una, de fet) emprant l’enginyeria social per obtenir-ne informació que pugui ser d’utilitat en el procés de xantatge ja té nom propi: grooming.

Fa poc m’assabentava d’aquesta nomenclatura gràcies a un article del diari El País, en el qual explicaven que la policia espanyola va detenir fa pocs dies a Xipiona (Càdis) un home de 24 anys acusat de practicar xantatge a unes 250 víctimes, gairebé totes elles dones i menors d’edat. Per a això, aquest “subjecte” (se m’acudeixen formes més baixes d’anomenar-lo, però cap d’elles apta per posar en un text que hàgiu de llegir…) emprava xarxes socials com Facebook (la què més).

El seu modus operandi era simple: tenia fins a una dotzena de perfils diferents, que emprava per acostar-se a noies joves (en principi i teòricament més vulnerables a aquests atacs) utilitzant per a això la informació que elles hi publicaven. Es feia el simpàtic, una persona amable (fins i tot afable), sociable, comunicativa i disposada a compartir penes i alegries i a ajudar en tot allò que fora possible.


Molts cops es feia passar per menor d’edat, s’ajustava a les característiques de la seva víctima i demostrava tenir unes dots d’empatia que feien que la víctima acabés desenvolupant sentiments eròtico-romàntics amb ell. Aquí, el jove gadità s’aprofitava de la situació i generalment demanava fotografies de les joves nues, quelcom al què moltes van accedir. Era el material que necessitava per començar la seva extorsió.

Un cop tenia a les seves mans el material comprometedor (la policia ha parlat de fotografies i logs de converses de xat i missatgeria instantània), es destapava la seva veritable personalitat com a algú agressiu, exigent i groller. Generalment demanava més material de caire eròtic, fotografies encara més explícites, per tal de no divulgar el què ja posseïa.

Tot plegat es convertia en una espiral de la qual n’era difícil sortir: per una banda, disposava de material comprometedor que les víctimes no volien que sortís a la llum, però que a canvi d’això encara els exigia més material d’aquest mateix tipus i, per tant, si volien satisfer-lo per a què no ho publiqués, s’havien de ficar cada cop més a les seves mans.

Les amenaces passaven sempre per la publicació de les imatges i els vídeos recopilats en algun lloc tipus YouTube i la comunicació d’això als amics de la víctima. Tots podem imaginar com n’és de traumàtica una cosa així (tret de per a la Paris Hilton, que no sembla pas ser-hi del tot en aquest aspecte…), i si no, us refereixo a l’article sobre sexting que vaig publicar fa alguns dies en aquest mateix bloc.

A l’hora d’establir relacions en una xarxa social hem de tenir molt en compte amb qui estem parlant. Com a norma, caldria afegir com a contactes/amistats a aquelles persones que coneixem personalment, i assegurar-nos de la seva identitat.

Hem de pensar que tot i que algú se’ns presenti amb la pell d’un conegut, la suplantació d’identitat és un risc a la Xarxa de xarxes. És a dir, que ens poden donar gat per llebre i que estiguem parlant amb algú que en realitat no és qui diu ser. Per tant, la norma a seguir és, sempre, parar compte, ser una mica paranoics fins i tot no és pas desaconsellable.

També ens cal anar amb molt de compte amb el material que gravem de caire eròtic de nosaltres mateixos, a tall individual o en parella, siguin fotos o vídeos. Torno a referir el mateix article sobre sexting que us comentava abans, ja que en ell hi trobareu consells per tal que la vostra intimitat no acabi essent del domini públic a la Xarxa.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Una nova paraula a afegir a la col·lecció de maldats a Internet: el grooming”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio