Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Internet
Tot un fenomen a la seva època, continua tant viu com fa més d'una dècada

Xats per IRC: el Messenger de fa quinze anys

Aquesta és la porta a un altre servei que ens permetrà conèixer gent
By , on 19 de abril de 2010

Un exemple de xat

Molt abans de que nasquessin les primeres xarxes socials, ja existia un servei a Internet que aplegava milions d’usuaris d’arreu del món, i que va tenir un nivell de popularitat semblant entre els internautes: els xats per IRC. Encara avui sobreviuen, normalment maquillats sota una cobertura de pàgina web, menys coneguts però encara utilitzats i amb bona salut.

Un xat no és res més que un espai virtual en el qual s’hi apleguen internautes que, mitjançant un determinat programa al seu ordinador, poden parlar amb la resta dels qui s’hi han connectat. En els xats hi han àrees compartides en les quals el que una persona escriu ho pot llegir tothom (canals), i també es poden establir converses privades en un espai compartit acotat entre tan sols dos usuaris. Aquests darrers són el que s’anomenen privats.

Vindria a ser, per a fer-nos-en una idea, com un Messenger però que enlloc de veure-hi només els nostres contactes, podem xerrar amb totes les persones que hi estan connectades (i qualsevol pot xerrar amb nosaltres).

Per connectar-nos a un xat podem emprar un programa instal·lable al nostre ordinador. El més popular és el mIRC, creat pel programador independent Khaled Mardam-Bey. Aquests programes tenen un inconvenient: a posteriori, hem de conèixer els servidors als quals connectar-nos, tot i que en venen uns quants de preconfigurats al programa.

Una manera més fàcil i ràpida d’accedir als xats per IRC malgrat que no sigui tan flexible, són els llocs web que disposen d’un client de connexió a les seves pàgines, normalment vinculat a un canal en concret. Els xats de Terra són un bon exemple d’aquesta pràctica.

La meva experiència amb els xats ve de llarg; m’hi vaig començar a connectar quan era a la universitat, a principis de la dècada dels noranta. Llavors, per utilitzar aquest servei se n’havia de saber una mica d’informàtica, ja que els programes necessaris per connectar-se a Internet i utilitzar determinats serveis (com el llegendari Trumpet Winsock) no s’instal·laven amb un simple assistent en el que només havies de prémer el botó de continuar.

Aquest ja era un punt d’entrada per parlar amb la gent; hi parlaves d’informàtica i els continuaves explicant qui eres i preguntant per la seva vida. Les converses anaven des dels temes més intranscendents i les bromes més frívoles fins a les més transcendentals (la vida i la mort, el món de la política,…). Ara, d’aquell xat, del meu xat, en queda poca cosa. Sí, encara pots trobar-hi bona conversa al general, però costa perquè el que més abunden són els barbamecs que només busquen una cosa, i em sembla que no cal que us digui de què us parlo. Abunden, però no ho són tot.

De qualsevol manera, entrar-hi és sempre un exercici interessant, no costa tant com abans (per sort!) i de ben segur que buscant una mica hi trobeu algú interessant. I no cal que sigueu un solter empedreït buscant xicota desesperadament! el xat és -almenys en teoria- de tothom i per a tothom, i tothom hi és benvingut.

Comment | Trackbacks Closed.

1 Comment en “Xats per IRC: el Messenger de fa quinze anys”

1

Els xats per IRC van deixar un llegat important en la comunicació en temps real. Actualment el xat sol ser una aplicació que incorporen moltes webs per comunicar els seus usuaris d’una manera més directa, però voldria deixar refència d’alguns en català per si en cerqueu cap.

Com molt bé diu en Guillem, actualment molts serveis de xats opten per oferir-lo en una interfície web com els xats de Vilaweb, un referent en la nostra llengua que ofereix les converses mitjançant una applet JAVA: http://xat.vilaweb.cat

Posteriorment a Vilaweb va aparèixer http://IRC-Catalunya.cat, que també ofereix servei per IRC. Més recent és Xat.Cat, que permet xatejar sota un client Flash o bé AJAX.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio