Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Linux, Mòbils

Arriba el primer telèfon mòbil equipat amb Android

By , on 30 de setembre de 2008
Una panoramica del nou telefon d\'HTC amb Android

Després de mesos d’espera, retards i expectació, ja tenim entre nosaltres el primer terminal de telefonia equipat amb la plataforma Android de Google, una plataforma que inclou el sistema operatiu basat en GNU/Linux, l’accés als serveis de la mateixa Google, i l’anomenat “middleware”, els programes necessaris per fer tasques com l’enviament, recepció i gestió dels missatges SMS i d’altres. L’HTC G1 serà distribuït inicialment per T-Mobile als Estats Units per passar més tard a la Gran Bretanya i a principis del 2009 a altres països de l’Europa continental, i a Taiwan alguna operadora ja ha demostrat el seu interès per introduir-lo.

Tot i l’expectació que ha generat, l’aparició d’aquest mòbil ha provocat algunes crítiques que no s’esperaven. Per exemple, pel fet que el seu pes no és el que es pugui dir menyspreable, que el seu disseny és antiquat o que simplement és una còpia de l’iPhone d’Apple.

Jo sempre tendeixo a valorar en positiu allò que em ve, així que m’estalvio comentaris per aquesta banda (i més que res, també perquè no he tingut aquest mòbil a les meves mans), i passo a enumerar-vos les funcionalitats i possibilitats d’aquest telèfon.


[ad]

Imatge capturada de la presentacio en flash que es pot veure a la web del G1Abans que res, dir-vos que la plataforma Android es basa en Linux, restant oberta a la participació de fabricants de telèfons, operadores, proveïdors de serveis i programadors. Al contrari que les plataformes GNU/Linux que han sorgit fins ara en l’ecosistema mòbil, vinculades a un fabricant en concret, a aquesta s’hi poden afegir tots els actors del sector que vulguin. Motorola havia tret la seva plataforma Linux, Nokia també tenia la seva per als Internet Tablet, la japonesa ACCESS recollint el testimoni de Palm, també disposa d’una plataforma Linux, però al dependre totes elles de fabricants concrets de terminals, la resta de la competència no les ha adoptades. Android, en canvi, té més aparença de ser realment obert a qualsevol fabricant que vulgui formar-ne part ja que depèn d’algú imparcial -en principi- com ho és Google.

Resulta curiós que el model de comercialització de l’aparell hagi estat, finalment, el mateix que amb l’iPhone d’Apple: la cessió en exclusiva a una única operadora per a què l’exploti, amb un contracte de mínims. L’escollida ha estat l’alemanya T-Mobile (que també opera als Estats Units) i el seu preu de venda són 179 dòlars amb un contracte de dos anys i una limitació de les dades que es podien descarregar fixada inicialment a 1 GB. I que sembla ser que ara s’està reconsiderant. Del fabricant, la companyia taiwanesa HTC, diuen que disposa del catàleg de telèfons mòbils més complet després de Nokia, la líder indiscutible en aquest segment.

Passant ja al terminal en si, globalment presenta un aspecte força elegant, amb una gran pantalla tàctil al davant sota la qual hi ha els quatre botons que ens permeten atendre una trucada o efectuar-la, penjar el telèfon, anar a la pantalla inicial o retrocedir a l’anterior des d’on estiguem. Sota la pantalla s’hi amaga un complet teclat qwerty que ens serveix per picar textos i que es disposa transversalment, havent de girar el mòbil noranta graus en sentit antihorari per poder fer-lo servir.

Per desbloquejar el terminal no emprarem el tradicional PIN de quatre números, sinó que usarem un curiós joc en el que es tracta de fer formes unint nou punts situats en una graella de tres per tres.

Google Street View al G1 de T-MobileUn cop hàgim entrat al sistema del mòbil, sembla ser que una de les primeres accions a dur a terme serà introduir el nom d’usuari i la contrasenya del nostre compte Google, el que ens dona accés al correu electrònic Gmail, el calendari i la resta de serveis en línia. Des de la llibreta de contactes fins al correu electrònic, totes les dades residiran en principi a Internet, pel que allò que modifiquem des del nostre terminal, ho tindrem disponible a l’ordinador i viceversa. És clar que, llavors, sorgeix el dubte: i què passa si volem consultar quelcom estant fora de cobertura? Sens dubte caldrà que aquest telèfon s’acosti més cap a les nostres latituds per poder-li ficar ma i examinar-lo a veure com rutlla tot el tema de l’emmagatzematge de dades.

Un avantatge de tenir totes les nostres dades al núvol de la Xarxa és que si el nostre terminal s’espatlla o es perd, nosaltres no perdem cap mena de dada i tampoc depenem de cap còpia de seguretat ni hem de pensar en la necessitat de fer-les.

Juntament amb les aplicacions abans esmentades, tenim també un accés directe als vídeos de YouTube, i podem usar el sistema de mapes i geoposicionament de Google, el qual inclou la funcionalitat Street View que ens permet realitzar “passejades” virtuals pels carrers de les ciutats més importants dels Estats Units i d’Europa, amb una visió de 360 graus dels carrers per on anem passant.

Pel què s’ha dit del navegador web, aquest podria ser una versió optimitzada de Chrome, el programa per a Windows que es va alliberar fa poques setmanes. Tot i que encara no hi ha una compilació oficial d’aquest per a sistemes Linux, és probable que si n’existeixi una versió prèvia per als telèfons mòbils amb Android.

Seguint el camí marcat per Apple, la distribució d’aplicacions per a aquesta plataforma s’ha centralitzat en l’Android Market, un equivalent a l’App Store que tant d’èxit ha tingut per a l’iPhone i l’iPod Touch. La distribució de música també es fa de forma centralitzada gràcies a una aplicació d’Amazon.com que ens permet descarregar fitxers MP3 que no estan subjectes a proteccions DRM, amb el que els podrem gravar en altres dispositius.

Aprofitant el llançament d’aquest primer terminal, Google també ha anunciat la futura publicació d’un bloc en el qual s’informarà sobre les novetats en serveis i aplicacions tant per a aquest terminal en concret com per als altres telèfons que surtin posteriorment basats en Android. Aquest bloc durà el títol de “Google on Android”.

També per als programadors que vulguin desenvolupar aplicacions per a aquesta plataforma han estat presentades novetats, en concret la primera versió definitiva del SDK de desenvolupament, del qual fins ara només n’hi havia versions beta prèvies.

Encara trigarem en veure a les botigues de prop de casa aquest o altres dispositius funcionant amb Android. El que de veritat caldrà veure és si el sistema operatiu és realment emprat pels constructors de telèfons i, per tant, si aquesta es converteix en una plataforma que pugui rivalitzar realment de tu a tu amb Symbian o Windows Mobile.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Arriba el primer telèfon mòbil equipat amb Android”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio