Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Linux, Noticies
Basat en Linux i en el navegador homòleg

Chrome OS, l’aposta de Google per al futur

Chrome OS, l'aposta de Google per al futur
By , on 10 de desembre de 2009

Es desitjava d’ençà que el passat juliol Google va donar a conèixer la seva existència al món, però no s’esperava fins més endavant: Google ha anticipat com serà Chrome OS i, fins i tot, n’ha posat a disposició dels usuaris el codi font sota el paraigua del projecte Chromium.

Cal dir que no existeix una “compilació” oficial de Chrome OS a disposició, tan sols el codi font, que pot ser lliurement descarregat i compilat per formar la imatge d’instal·lació a la nostra màquina. Això és un handicap afegit per als usuaris novells, ja que si bé per a algú que tingui algunes nocions pot ser una tasca molt simple, per a un usuari final sense gaires coneixements pot esdevenir un obstacle insalvable.

El que és Chrome OS es pot resumir ben ràpida i fàcilment: un navegador web, Chrome, que aviat arribarà a la seva quarta versió major. La resta corre a càrrec de Linux, sobretot de Debian i Ubuntu, que en cimenten la base.

Sobre el nucli del sistema del pingüí s’hi basteix una infraestructura de programari que facilita l’execució d’un navegador (Chrome) amb les habituals pestanyes per separar les aplicacions i un menú d’inici que només conté accessos a serveis en línia. Efectivament, Chrome OS no executarà res en local, només emprarà aplicacions de la Xarxa.

De bones a primeres, això pot semblar quelcom que li anirà en contra. Per què? Doncs perquè actualment la connectivitat a Internet no és omnipresent. Si només circulem per ciutat (i encara així), podem gaudir d’una cobertura gairebé continuada. El tema es complica quan sortim d’aquí.

L'aparença del Chrome OS. Poques diferències amb el navegador web... perdó, cap

L'aparença del Chrome OS. Poques diferències amb el navegador web... perdó, cap

Jo mateix pateixo els efectes de la connectivitat no continuada: anant de Barcelona a Madrid i viceversa amb l’AVE, no hi ha gaires problemes per connectar-se a Internet amb el mòbil o fins i tot amb un dongle USB, tot i que hi ha algun tram on la cobertura es talla. Lògic i res de l’altre món. Però no proveu de fer el mateix en el trajecte de Barcelona a Girona. La cobertura és pèssima, el mòbil es talla cada dos per tres, i ja passo de provar a connectar-m’hi amb un dongle USB.

Si totes les aplicacions són en línia, és obvi que necessitarem connectivitat omnipresent a Internet per treballar el dia a dia amb aquest sistema. Però també és cert que l’aposta de Google és amb mires al futur, a un temps en el qual la Xarxa de xarxes estarà a l’abast de nosaltres sempre.

L’ús de tecnologies com el WiMAX -tot just ara en desplegament- permetrà aquesta omnipresència constant, i aquest serà el moment en el què Google Chrome OS resultarà realment un aposta de present i no de futur. La companyia del cercador es posiciona, doncs, per combatre no a Windows 7 sinó als seus successors.

Un aspecte que s’ha mimat especialment en el nou sistema és el de la seguretat. Acostumats a escoltar autèntiques històries per no dormir amb el Windows, Google ha volgut fer de la seva aposta una autèntica fortalesa. Chrome OS comprova el seu propi codi en cada nova arrencada, una mesura que podríem veure com a un pèl paranoica, però és que en seguretat informàtica la paranoia és saludable i aconsellable.

Poca cosa més hi ha a dir del nou sistema. Si us descarregueu el navegador Chrome, us l’instal·leu i l’executeu a pantalla completa ja haureu gaudit de l’experiència Chrome OS. Per a gaudir d’aquesta nova opció preinstal·lat en màquines haurem d’esperar fins a finals de l’any vinent, encara que personalment crec que podria estar enllestit per voltants d’estiu, tant una mica abans (maig-juny) com després (setembre).

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Chrome OS, l’aposta de Google per al futur”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio