Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Linux, Noticies

Debian ja té els primers CD’s Live oficials a punt per a descarregar

By , on 5 de setembre de 2008

L\'arrencada del sistema LiveEs tracta tan sols d’una versió beta inicial, però la importància d’aquesta distribució (una de les que més pot presumir de “pedigrí” entre les que es troben en actiu dins la comunitat linuxera juntament amb Slackware) fa que sigui una noticia interessant. Tot i això, molts mitjans de comunicació especialitzats en noves tecnologies malgrat que no centrats en GNU/Linux, gairebé ni l’han esmentat.

En primer lloc, direm que un CD o DVD Live no és altra cosa que un mitjà d’emmagatzematge tipus CD-ROM o DVD que conté un sistema operatiu complet, arrancable des del mateix mitjà i que no li cal la instal·lació a disc per poder funcionar. És a dir, un cop arrencat, es carreguen certes parts del sistema a memòria i aquest funciona com si estigués instal·lat al disc dur però sense estar-ho realment. De fet, en aquests mitjans mai es necessita el disc dur per a res.

El seu ús en el món Linux ve arrel de la necessitat de donar a conèixer el sistema operatiu del pingüí als potencials usuaris sense que aquests hagin de reparticionar el disc dur i, per tant, córrer el perill de perdre les dades personals. La distribució que n’ha fet un ús més extensiu alhora que reeixit ha estat sense cap mena de dubte Ubuntu, al seu torn basada en Debian.


[ad]

Fer un CD o DVD Live no és una feina excessivament difícil, i avui en dia ja ens trobem amb eines que seguint unes poques passes permeten a qualsevol usuari final independentment dels coneixements tècnics que sigui, crear la seva pròpia distribució GNU/Linux a mida amb Live CD inclòs, normalment a partir d’alguna de les principals distros. La modularitat del Unix (sistema del qual hereta Linux les seves característiques) també facilita aquesta tasca.

L\'entorn d\'escriptori Gnome del Live CD de Debian

Tornant als Live CD’s de Debian, aquests han estat realitzats amb una sèrie de scripts coneguts en conjunt com a live-helper, i amb els quals s’han construït quatre imatges de CD en format ISO per a les dues arquitectures d’ordinador personal més emprades avui en dia: la i386 (els PC’s “de tota la vida” podríem dir) i l’AMD64. De les quatre imatges, una és minimalista i no inclou ni tan sols entorn gràfic. Les altres tres inclouen cadascuna un dels representants de la tríada dominant en aquests moments en els escriptoris Unix del món: Gnome, KDE i Xfce.

A totes quatre imatges se’ls pot afegir l’instal·lador de Debian, de manera que si provem el sistema i aquest ens agrada o veiem que reconeix bé el maquinari del nostre ordinador, podem optar per fer la instal·lació directament des del mitjà d’arrencada sense haver de descarregar una altra imatge, “cremar-la” en un gravador de CD/DVD i realitzar totes les passes.

Aquestes versions Live oficials també poden ajudar Debian a retrobar-se amb l’usuari final, ja que la distro pateix d’una fama (no mancada de raó) d’àrida i prou dura, apta només per a administradors de sistemes, experts i, en darrera instància, hackers.

Les imatges, com he dit en format ISO, podem ser ja descarregades des de l’FTP de Debian de forma totalment lliure i gratuïta.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Debian ja té els primers CD’s Live oficials a punt per a descarregar”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio