Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Linux, Noticies, Professional

Google confirma que traurà al mercat un sistema operatiu

Es solaparà amb Android en determinades tasques, quelcom que Google no ha negat en cap moment
By , on 29 de juliol de 2009
Google, la companyia que va començar amb un cercador, ha anat estenent els seus tentacles a altres segments de mercat

Google, la companyia que va començar amb un cercador, ha anat estenent els seus tentacles a altres segments de mercat

La companyia del cercador ha confirmat allò que molts esperaven i desitjaven des de feia temps: la seva entrada en el terreny dels sistemes operatius per a màquines d’escriptori (el què s’anomena desktop en anglès). Google ja disposava d’un sistema per a telèfons mòbils (el famós Android), i el que tothom preveia era que aquest evolucionaria fins ocupar una posició en l’oferta de plataformes desktop, enquadrat en certs aspectes dins l’univers de distribucions de GNU/Linux però al mateix temps diferenciat en altres aspectes, amb una personalitat pròpia i diferenciada.

Finalment, resulta que Google ha estat treballant “d’estranquis” durant aquests darrers mesos en una nova plataforma, basant-la a l’igual que Android en un nucli Linux, però (i segons informa la mateixa multinacional nord-americana) desenvolupant una nova interfície gràfica. Quelcom semblant al què en el seu moment va fer Apple per crear el Mac OS X: prendre un nucli Unix (en el cas de la companyia de Cupertino, un microkernel Match, si no vaig errat) i desenvolupar el seu propi concepte d’interfície gràfica.

Els plans de Google són fer disponible aquesta nova plataforma a principis de l’any vinent, tot i que informalment s’ha afirmat que els primers netbooks amb Chrome OS (que serà el nom del nou sistema) podrien veure la llum a finals d’aquest mateix any.

Tècnicament, poc més s’ha dit del què ja he explicat: nucli Linux i una interfície que no s’ha aclarit si heretarà d’algun dels entorns ja preexistents en el panorama linuxer (KDE, Gnome, Xfce o els més lleugers com OpenBox). El què si es sap amb certesa és que la base d’aplicacions seran les que s’executen des del núvol, primant evidentment les de Google però al mateix temps facilitant que qualsevol aplicatiu que funcioni en un navegador, no doni cap problema en el nou sistema.

Aquesta facilitat és, al meu entendre, una espasa de doble tall: per una banda, molta gent es pot tirar enrere en saber que el gruix de les aplicacions residirà a Internet, ja que els netbooks (el mercat per al qual anirà dirigida inicialment aquesta nova plataforma) són màquines que s’empren en mobilitat, pel què si no tinc accés a Internet…

Per exemple, jo ara mateix estic escrivint aquestes ratlles en el tren que va de Barcelona a Girona (Catalunya Express de les 20:16, i va puntual!), i malgrat que tinc un mòdem USB 3G, no a tot arreu tinc cobertura. Estic treballant amb l’OpenOffice. Què faria si no pogués accedir al meu processador de texts? i més, que a mi no m’agrada jugar al solitari en l’ordinador…

Per altra banda, i com a contrapartida positiva, veig que Google es prepara el futur, ja que les aplicacions en línia són una realitat ben present i cada dia tindran un pes més gran en el parc informàtic tant dels usuaris finals com de les empreses. Per tant, apostar ara per aquestes és conrear un públic fidel per al futur que anirà parlant bé de les teves aplicacions als altres usuaris. És com els equips de futbol grans, que tenen els seus equips base per fer “pedrera” d’on treure els futurs cracks.

Suposo que les aplicacions Linux tradicionals (com per exemple el mateix OpenOffice) també podran ser executades en aquest sistema (caldrà veure l’encaix de toolkits com QT i GTK+, base dels entorns més populars), per tal de permetre augmentar la quantitat de programari disponible i oferir una alternativa a les aplicacions en línia.

Per als programadors, l’ecosistema d’aplicacions de Chrome OS també serà un avantatge: aquells que dominin les tecnologies web i que siguin capaços de construir quelcom que funcioni dins la finestra d’un navegador, no hauran de suar gaire per certificar-se com a programadors per al nou sistema. Més incògnites, en canvi, desperta com serà crear programes per a ser executats en local. És possible que també treballem amb ells en una finestra de navegador? probable, diria jo fins i tot. Si és com ho veig jo, Chrome OS portarà una mena de servidor web per a les aplicacions, de forma que aquelles executades en local seran, en realitat, versions de les executades en línia… o fins i tot les mateixes.

Portaveus de Google han “matxacat” molt amb el tema de la seguretat, afirmant que no caldrà antivirus en treballar amb la seva nova plataforma. Jo crec que el model de seguretat serà heretat del navegador web homònim (i d’aquí la coincidència en els noms). Es virtualitzarà cada aplicació que s’executarà en un entorn independent amb un alt control d’accés a recursos.

Si es segueix aquest model, el fet que es pengi una aplicació no hauria d’afectar a la resta del sistema, i aquells a qui els hagi fallat el contingut d’una pestanya provocant un error quan treballen amb Chrome (el navegador) sabran de què parlo. A mi m’ha passat, i la resta de pestanyes no s’han vist en absolut afectades, un prodigi d’estabilitat.

El mateix aïllament al què es veuran sotmeses les aplicacions, a més de l’estabilitat i robustesa del sistema, serà beneficiós per a la seguretat, ja que quant més aïllament entre processos d’usuari i d’aquests respecte als processos privilegiats del sistema, menys possibilitats de col·lar-se té un virus.

De fet, el navegador web Chrome ja té fama de molt segur, i més d’un hacker canta les excel·lències del seu sistema d’encapsulament i virtualització de pestanyes, tant per a l’estabilitat de l’aplicació en global com per evitar que al sistema s’hi introdueixin patògens. En un concurs de hacking de fama reconeguda, Chrome fou el navegador més ben classificat, ja que el seu sistema de virtualització força a que mentre en la resta dels programes s’hagi de buscar un sol forat de seguretat, en el navegador de Google se n’hi hagin de trobar dos: un per saltar-se la màquina virtual, i l’altre per penetrar cap al sistema operatiu sobre el que s’executa.

L’estratègia de mercat anunciada per Google sembla que serà anar en primer lloc pel mercat dels netbooks, el més recent i en el qual el domini de Microsoft fa poc que està establert i potser per això també és menys sòlid. A continuació, es llançarà a dominar la resta de màquines, notebooks convencionals (portàtils) i sobretaules. Ho té difícil, ja que distribucions GNU/Linux com Ubuntu, no han aconseguit fer-se un lloc significatiu en el mercat de sistemes operatius desktop*.

Sobre la relació amb Android, del qual ja se n’han fet algunes adaptacions a netbooks, Google ha admès que ambdós se solaparan en alguns punts, però que no serà res problemàtic. Aquest, doncs, es quedarà més restringit al camp dels telèfons mòbils, en el que continua avançant a poc a poc però amb pas ferm.

* GNU/Linux té prop de l’1% del mercat mundial, una situació molt diferent en els servidors, on fins i tot supera al Windows.

Imatge gentilesa de Google

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Google confirma que traurà al mercat un sistema operatiu”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio