Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Linux

Ja falta menys per al llançament d’Ubuntu 8.10

By , on 28 de setembre de 2008
El logo d\'Ubuntu

És sense cap mena de dubte la distribució de GNU/Linux que més impacte ha tingut en els darrers mesos i una de les que constarà amb lletres grans en la història del sistema operatiu del pingüí. La darrera versió és la 8.04 de l’abril passat (de fet, amb Ubuntu el primer número sempre indica l’any de llançament, i el segon el mes), i ja falta poc per al llançament de la següent iteració que rebrà el numeral 8.10 i el nom “Intrepid Ibex“, pel què les versions prèvies comencen a prendre forma i a ensenyar-nos com serà el producte final.

Aquells qui esperin una versió amb grans novetats crec que quedaran un xic decebuts, car aquesta Ubuntu 8.10 serà més aviat una revisió de l’anterior amb la majoria de canvis de cara a l’interior (és a dir, del funcionament del propi sistema) més que no pas de cara a la galeria (interfície d’usuari, procediment d’instal·lació o programari incorporat de sèrie). Suposo que tal i com està el desenvolupament de sistemes operatius ara per ara, amb un Mac OS X puixant i un Windows Vista que va de cap a caiguda però al què Microsoft ja li ha cercat un substitut en forma de Windows 7, la gent d’Ubuntu s’està guardant algun as a la màniga per tal de madurar-lo encara un xic més i donar la gran sorpresa en la propera versió.


[ad]

Una instalacio d\'Ubuntu a ple rendiment

La primera novetat en aquest sentit és l’ús en fase experimental de la versió 2.6.27 del nucli (kernel) del sistema, que si funciona correctament en aquesta beta serà inclòs en la versió final, que es llançarà en algun moment del mes vinent. Aquesta mateixa nova versió del kernel corregeix algunes errades (bugs) que s’han anat trobant en les versions anteriors, però tampoc aporta excessives novetats destacades.

La seguretat personal dels usuaris ha estat millorada amb la introducció del paquet ecryptfs-utils que permet encriptar tot el directori HOME d’un usuari. Això significa que els nostres fitxers restaran protegits de mirades indiscretes per part d’algú que pugui arribar a disposar del nostre ordinador.

Una altra mesura de seguretat i que, precisament, fa referència a aquestes persones que poden arribar a disposar del nostre ordinador, és la introducció d’un compte d’usuari convidat accessible a través del tauler de canvi ràpid d’usuari.

Aquest usuari convidat és temporal, i cada cop que s’ha fet servir se’n netegen les dades per tal que quedi impol·lut per a la següent oportunitat. S’esborren els fitxers que hagi pogut crear o descarregar des d’Internet, l’historial d’adreces visitades i les cookies.

L’objectiu d’haver introduït aquest compte d’ús temporal és el de facilitar una eina que ens permeti, per exemple, cedir el nostre ordinador a un amic per tal que aquest consulti el seu correu electrònic sense que ens elimini o manipuli res del nostre compte.

S’inclou una nova eina de gestió i configuració de les connexions de xarxa anomenada Network Manager, i que ens permet controlar tots els aspectes de la connectivitat del nostre ordinador des d’un sol punt. A partir d’ara podrem tenir més d’un dispositiu de xarxa actiu al mateix temps, tot controlant també connexions 3G GSM o CDMA juntament amb les de xarxa convencional (cablejada i sense fils), o connexions de tipus PPP o PPPOE.

De cara a l’usuari final, la primera novetat que aquest veurà serà la inclusió d’una nova opció en el menú d’arrencada, que correspon amb la darrera arrencada correctament realitzada.

Aquesta opció s’assembla molt a l’equivalent que trobem en equips Windows I que ens permet que, en cas de que el sistema no s’inicii correctament, tornar enrere sobre les nostres passes per tal d’arrencar amb la mateixa configuració que vam usar el darrer cop que vam poder treballar correctament amb la màquina.

S’ha pensat la inclusió d’aquest accés a la darrera arrencada correcta per a aquells usuaris que ho puguin necessitar després de la instal·lació d’una nova versió del kernel o del driver d’un dispositiu.

Si continuem amb el kernel, diré que també s’ha inclòs el subsistema DKMS, que facilita que el mateix sistema faci un auto-rebuild dels paquets dels drivers quan sigui instal·lat un nou kernel, de manera que no ho hàgim de fer nosaltres mateixos a mà.

Les novetats més visibles de cara a l’usuari final es troben en l’actualització de l’entorn Gnome a la darrera versió estable, la 2.23.91. En aquesta, i com a principal novetat, m’agradaria destacar la introducció de la capacitat de treballar amb pestanyes del navegador de fitxers Nautilus. I és que per fi la metàfora de les pestanyes surt fora de l’àmbit dels navegadors web, passant a formar part d’altres aplicacions d’escriptori. M’estranya que això no hagi estat dut a terme, per exemple, amb els processadors de text, i més si tenim en compte que aquesta precisament és -actualment amb el navegador web- una de les aplicacions informàtiques més usades.

A més d’això, també tindrem la possibilitat d’ejectar mitjans extraïbles des de la barra lateral de l’escriptori, i el servidor de finestres s’actualitza a la versió 7.4 de X.org .

Precisament aquest darrer punt, el de l’actualització del servidor de les X, és el que més maldecaps i retards pot donar a aquesta versió d’Ubuntu, doncs aquest programari està experimentant diversos retards i ja fa dies que hauria d’haver vist la llum. No obstant, els responsables d’Ubuntu tenen fins a finals de l’octubre per acabar de lligar tots els detalls que quedin, malgrat que cal pensar en les proves de compatibilitat que cal fer abans d’alliberar la versió definitiva.

En resum, i com us havia dit, poques grans novetats que faran d’aquesta una revisió de traspàs, a l’espera de la 9.04, que probablement si ens durà a quelcom més impactant. I personalment, penso que tindrà molt a veure amb la usabilitat de la interfície d’usuari.

Si voleu testejar aquesta cinquena alpha d’Ubuntu 8.10 per anar preparant-vos per al què vindrà, us diré que ja la podeu descarregar com sempre en format ISO per a les plataformes x86 i AMD64. Disposareu de tres variants: la d’escriptori, la de servidor i l’alternate. També tindreu al vostre abast les variants reconegudes: Edubuntu, Kubuntu i Xubuntu.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Ja falta menys per al llançament d’Ubuntu 8.10”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio