Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Linux, Mòbils
Google pot tenir a les seves mans una autèntica revolució, si sap com jugar les seves cartes

La [possible] gran revolució d’Android

By , on 30 de maig de 2009
HTC Magic, el segon terminal de la casa HTC que empra l'Android de Google com a sistema operatiu

HTC Magic, el segon terminal de la casa HTC que empra l'Android de Google com a sistema operatiu. Foto: HTC

Per a mi, la plataforma proposada per Google serà la primera que podrà fer front al Windows de Microsoft, primer en l’espai dels netbooks i d’aquí a força més temps en els ordinadors de sobretaula i portàtils.

De moment, Google s’ha conformat amb els telèfons mòbils, però el salt als netbooks ja s’ha donat de la mà d’un fabricant xinès, que també ha estat el primer (almenys que jo sàpiga) en integrar xips ARM (competència dels Intel Atom) en aquest segment tan disputat de mercat. És només la primera passa, tímida si es vol veure així, cap a una futura versió per a escriptori d’Android, el tantes vegades especulat Google OS.

No hi ha cap mena de dubte que si en el passat els grans duels del món de la informàtica els van protagonitzar IBM contra Microsoft, Apple contra Microsoft i Netscape contra Microsoft, actualment estem vivint el més acarnissat, Google contra Microsoft, però amb una lleugera diferència respecte als anteriors: de moment, Google manté el tipus davant la companyia de Redmond, i no només es defensa sinó que també passa a l’atac. I si alguna cosa desitja en secret la multinacional del cercador, això és disposar d’un sistema operatiu per a l’escriptori.

Us ho imagineu? un Google OS basat en el navegador, optimitzat per rutllar amb totes les aplicacions en línia de la companyia, i preparat per ser lleuger i treure el màxim rendiment de la màquina en la què estigui instal·lat, tot deixant de banda el llast d’herència i compatibilitat cap enrere dels sistemes operatius actuals, començant des de zero i basant-se en les aplicacions en línia per no patir la manca de programari. Si, sens dubte el somni humit de més d’un treballador de la companyia i de més d’un dels què llegiu aquestes ratlles. Fins i tot jo mentre ho escric m’estic posant… bé, deixem-ho córrer :-D

Molt s’havia especulat sobre la possibilitat de què Google treguésss al mercat la seva pròpia distribució GNU/Linux, optimitzada per a l’usuari final en un projecte semblant al què la gent de Canonical va fer amb Ubuntu a les ordres de Mark Shuttleworth, i sembla ser que internament Google empra una versió optimitzada d’aquesta distribució, però que el seu ànim no es, ni de bon tros, comercialitzar-la, ni tan sols llançar-la al públic.

Això no treu que s’hagin basat en el sistema operatiu del pingüí per construir una nova plataforma per a telèfons mòbils: Android. Presentat cap a mitjans de l’any passat, tenim encara pocs telèfons que funcionin sota el seu comandament, tot i que poc a poc es va posant a l’alçada del què tots els fabricants han posat en el seu punt de mira com objectiu a batre: l’iPhone d’Apple.

Perquè començar pels telèfons mòbils si l’objectiu real és el dels ordinadors de sobretaula? només aquesta qüestió ja podria desmuntar tota la meva hipòtesi, però us ho raonaré: és ben simple, només es tracta de començar a atacar Microsoft pel seu punt més feble.

La companyia de Redmond pot ser molt criticada per moltes coses (jo mateix els hi trobo molts defectes als seus productes), però si una cosa s’ha “currat” bé és el disposar de programari en tota mena de dispositius, des d’ordinadors de sobretaula i portàtils a telèfons mòbils passant per dispositius encastats, servidors, GPS’s, netbooks, i fins i tot l’antiga categoria dels handhelds. I entre tots ells existeixen eines de sincronització que faciliten a l’usuari el traspàs de dades d’una banda a l’altra.

En el món de GNU/Linux no existeix aquest equivalent. Les distribucions per a ordinador (ja sigui un servidor, sobretaula, portàtil,…) no tenen una contrapartida directa en el món dels dispositius mòbils, i a la inversa tampoc passa. D’aquesta manera, és més dificultós sincronitzar un telèfon mòbil amb GNU/Linux en un Linux de sobretaula, que no pas un smartphone amb Windows amb un sistema Windows de sobretaula. Naturalment que es pot, i de ben segur que un cop fet penses “doncs mira, no era tan difícil”, però per a un usuari final no és una tasca baladí, quan realment així hauria de ser.

Microsoft pot tenir una integració ben aconseguida, però en el terreny dels smartphones no és la líder, sinó que s’ha de barallar amb Apple (iPhone), RIM (BlackBerry) i Symbian (des de fa un temps propietat de Nokia), per tant és un punt feble en l’estratègia corporativa de la companyia.

Google ha optat per atacar en aquest flanc, seguint una tàctica dictada ja fa milers d’anys pel cèlebre estratega xinès Sun Tzu, la d’atacar pel flanc més feble del rival amb les nostres millors tropes mentre ell s’entreté perdent soldats en altres fronts pensant que ens guanyarà la batalla. O, seguint amb els símils militars, el mateix que van fer els nord-americans al Pacífic durant la Segona Guerra Mundial: anar saltant d’illa en illa, tot debilitant progressivament el potencial bèl·lic japonès.

Un cop hagi doblegat a la companyia creada per Bill Gates en aquest terreny, ja haurà començat a entrar en el dels netbooks amb un programari que permetrà sincronitzar el telèfon mòbil i l’ultraportàtil d’una forma senzilla. A més, mercès a funcionar sobre xips ARM, serà assequible en màquines més barates de les que porten Windows. Us imagineu el resultat a mitjà/llarg termini, oi? Si, si tinc raó, segons la visió de Google serà el domini en el sector netbook.

I un cop aconseguida aquesta fita, què serà el següent? tampoc us equivoqueu: girar-se cap als ordinadors de sobretaula i portàtils. Per a llavors, ja li haurà donat temps a construir una opció real a Windows basant-se en l’Android modificat per funcionar en un netbook.

I quina quota de mercat pot arribar a aconseguir aquesta futura plataforma de la companyia del cercador? es fa difícil de dir, però jo diria que té un sostre d’un 5% en el primer any d’estar al mercat, més o menys com la meitat del què té Apple ara. No obstant, tot aquest procés depèn en gran mesura de l’èxit del què gaudeixin els xips ARM al mercat quan surtin massivament, ja que en un duel contra Windows sobre la plataforma Atom (és a dir, a igual preu de maquinari), sens dubte les preferències dels usuaris es giraran cap al sistema operatiu de Microsoft.

La companyia de Redmond tampoc es quedarà plegada de braços. No es preveu de moment una adaptació de Windows per a què funcioni en microxips ARM, però eventualment el què pot fer Microsoft és adaptar Windows Mobile, que si hi funciona.

En fi, tot plegat dona un gran nombre de possibilitats, excitants sens dubte per als més amants de Linux i de la companyia del cercador.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “La [possible] gran revolució d’Android”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio