Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Linux, Mòbils
El nou dispositiu de Nokia és quelcom més que un telèfon

Primer contacte amb el Nokia N900

El fabricant finlandès presenta un dur contrincant per als terminals basats en Android
By , on 30 de desembre de 2009
A més de ser una autèntica "bèstia" per dins, el disseny extern ha estat molt ben aconseguit

A més de ser una autèntica "bèstia" per dins, el disseny extern ha estat molt ben aconseguit

Tot i que ja n’havíem parlat amb anterioritat en aquest bloc de la mà del nostre company Javier Villalvilla, recentment he tingut l’oportunitat de tocar i remenar un N900, en la presentació que se’n va fer fa unes setmanes al Citilab de Cornellà dins del marc del Maemo Barcelona Long Weekend.

No esmentaré les novetats tècniques que ja podeu veure en l’article abans esmentat d’en Javi Villalvilla, sinó que us faré cinc cèntims de les sensacions que he tingut en posar-me a remenar amb aquest aparell. Abans, però, advertir-vos que no ens trobem davant d’un altre smartphone, sinó que Nokia ha anat un pas més enllà amb aquest aparell, empetitint un ordinador portàtil fins que aquest ha cabut en el tamany d’un mòbil.

El sistema operatiu que el governa és un Linux, concretament la plataforma Maemo promoguda per Nokia però creada majoritàriament per una comunitat de desenvolupadors independent i que és lliure excepte en aquelles parts que depenen concretament dels dispositius del fabricant finlandès, que són tancades. Si això us genera dubtes sobre la seva obertura, només us haig de dir que a banda de l’N900, un altre fabricant diferent de Nokia ja ha emprat aquesta plataforma en un desenvolupament propi, l’Optima OP5-E.

Una línia de comandes (shell) oberta en l'aparell. Tota la potència Unix/Linux desplegada

Una línia de comandes (shell) oberta en l'aparell. Tota la potència Unix/Linux desplegada

El sol fet d’usar la plataforma del pingüí ja li confereix a aquest aparell la possibilitat d’accedir a un conjunt de recursos de programari gairebé il·limitat que, naturalment, s’ha d’adaptar a les característiques del terminal. En aquest sentit, i parlant amb Quim Gil, un dels responsables del projecte -i que a més, és català!-, aquest em va dir que es pot muntar tota una distribució Debian sobre un espai virtualitzat (em va dir cron root o una cosa semblant), i executar-ne totes les aplicacions, incloent el paquet OpenOffice al complet.

Si, evidentment aquesta execució pot ser lenta degut a la potència de l’aparell, que li sobra per ser telèfon però tampoc és la d’un ordinador convencional, malgrat que és el que se li acosta més, però ja permet fer moltes coses que qualsevol altre terminal no pot abastar. Us imagineu creant bases de dades amb un telèfon? o emprant un dels IDE’s més moderns per a programar? L’N900 ens acosta una passa més cap a aquest somni.

Però tornem a tocar de peus a terra, perquè això que acabo d’explicar és una possibilitat bastant “freak”, i pel què he pogut copsar per Internet -malgrat que puc estar equivocat- és que encara falten coses per polir. Vaig ara a parlar-vos de la interfície d’usuari i la seva usabilitat.

La pantalla, d'una brillantor i nitidesa excepcionals

La pantalla, d'una brillantor i nitidesa excepcionals

Ambdós aspectes mereixen un 11 sobre 10 per a aquest telèfon. La interfície és diferent al què els usuaris d’un Nokia basat en Symbian han vist fins ara, tret del menú d’aplicacions, en el qual la disposició i icones són clavats, però la resta del funcionament (basat en espais virtuals) és diferent.

La usabilitat és màxima; quinze minuts després de remenar el telèfon ja en coneixerem l’operativa. La pantalla tàctil respon d’allò més bé a les nostres pulsacions, i la veritat és que aquest aspecte Nokia l’ha treballat molt bé en aquest terminal, a diferència d’alguns models com l’N97 (i ho dic per experiència) en què no acaba de ser del tot resolutiva.

El navegador web és rapidíssim i dona una bona qualitat de renderització de la pàgina. Jo diria que es troba gairebé a l’alçada del Safari de l’iPhone (encara avui un referent) i una mica per sobre de l’Opera Mobile. No obstant, aquest darrer disposa d’una sèrie d’extres que, en funcionalitat, el posen al meu parer per sobre tant del Safari com del navegador de l’N900, si bé aquests dos el superen en quant a rapidesa i qualitat de renderització de les pàgines.

En tot moment que vaig tenir a les mans aquest aparell no me’n vaig cansar, ans al contrari, quant més remenava, més ganes en tenia. La visualització de la pantalla també és molt còmoda, fet que hi ajuda: extraordinàriament clara, amb un bon contrast i molt nítida. No vaig tenir l’ocasió de veure-hi un vídeo, però si compto que es veu millor que en el meu N97 que el faig servir habitualment per veure-hi pel·lícules, i ja estic molt satisfet del resultat, doncs… ja us ho podeu imaginar! :-)

Se li pot trobar alguna pega a aquest terminal? si, dues: una és la de que les aplicacions s’han d’adaptar per al seu correcte funcionament, i això fa que si bé trobem algunes “perles” com el client de VoIP Skype, també ens manquin altres que estan disponibles per als telèfons Nokia basats en Symbian com l’abans esmentat Opera Mobile. La segona és el preu: gairebé 600 € per aquest aparell que, tot i que val totes i cadascuna de les monedes que en paguem, només de sentir la xifra fa mal a l’ànima. L’avantatge és que Nokia no ens cobra pas més que un smartphone convencional, el que sempre és d’agrair (i a mi em desconcerta com és que poden oferir aquesta qualitat a aquest preu).

Foto de portada: Sarthak K a Flickr sota llicència Creative Commons
Foto interior: Henry Hagnäs a Flickr sota llicència Creative Commons
Foto final: Mark Guim a Flickr sota llicència Creative Commons

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Primer contacte amb el Nokia N900”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio