Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Linux, Professional
Segur i robust, si, però senzill?

Qüestionant-me les capacitats de Linux en el desktop

Enumerem el què li manca al sistema del pingüí per esdevenir una alternativa real a Windows en els desktops
By , on 24 de novembre de 2009
L'etern enfrontament. Entre el bé i el mal? la resposta, us la deixo a vosaltres ;-)

L'etern enfrontament. Entre el bé i el mal? la resposta, us la deixo a vosaltres ;-)

M’agrada Linux i la filosofia que hi ha al darrere, vagi això per endavant. Però també és ben cert que sóc una persona d’un fort esperit crític, i que sé veure les mancances fins i tot d’allò que m’agrada.

Aquest no és un tema nou, de fet ja l’havia tractat amb anterioritat aquí mateix a Informatica.cat, però és que la meva darrera experiència m’empeny a parlar-ne de nou. Potser estic, com tots plegats, molt acostumat al Windows, però m’exaspera veure com certes coses que haurien de ser bàsiques, funcionen d’aquella manera.

I no em refereixo a la seguretat i robustesa del sistema operatiu, que això ja tinc més que comprovat que és molt superior al Windows: puc comptar amb els dits d’una mà quan m’ha fallat un Linux, mentre que amb Windows… bé, diguem que hauria d’usar altres òrgans del cos i encara em quedaria curt (de recompte, no d’òrgans ;-) . Tampoc la facilitat d’ús de l’entorn en sí, de la seva filosofia, ja que tant KDE, com Gnome com altres opcions, donen una aparença i una usabilitat que s’assembla a la de qualsevol altre entorn gràfic modern com poden ser el del mateix Windows o Mac OS X.

No, jo em vull referir a la facilitat de certes operacions que, amb altres sistemes operatius que són tinguts per inferiors (llegeixi’s Windows) són prou senzilles, com per exemple la instal·lació i funcionament d’aplicacions que no venen amb el sistema operatiu.

Perquè la meva experiència és que si aquestes aplicacions no es troben en forma de paquet al repositori de la distribució, la seva instal·lació pot ser prou dificultosa i, si fallen, la cosa es complica encara més.

És el cas del programa de traducció català-castellà i viceversa Salt, creat per la Generalitat Valenciana i que es troba disponible per a Windows i GNU/Linux, pensant especialment en la distribució LliureX impulsada des del mateix govern del País Valencià i basada en Debian i Ubuntu. Aquesta utilitat és, de fet, un plug-in per a OpenOffice.

Ja el tema de la instal·lació és força diferent: mentre que per a Windows tenim el típic assistent que t’ho fa tot, per a Linux t’ho has de fer gairebé tot tu, cosa que si tens temps no hi ha problema, perquè ve força ben explicat, però que ja de per si molesta si no vas, precisament, sobrat pel què fa al temps.

Vaig instal·lar-lo fa temps en una Ubuntu 9.04 que tinc per treballar, i ahir, tot volent traduir uns textos, vaig usar aquest traductor que m’havia funcionat bé en Linux les primeres setmanes i que després ja no vaig usar. Amb Windows, per cert, l’uso i no m’ha donat pas cap problema.

Després d’una primera tentativa, em va dir que el servidor de Salt s’havia d’aixecar. Estrany però vaja… vaig pensar, així que vaig tancar l’OpenOffice i el vaig tornar a obrir pensant que podia tractar-se d’una “pàjara” i que, amb aquesta mena de reset, ho podia resoldre. Doncs no, no ho vaig resoldre.

Així que, lleugerament molest, vaig reiniciar la màquina altre cop amb Ubuntu i vaig provar de tornar-hi. El resultat fou exactament el mateix: no podia contactar amb el servidor de Salt.

En aquest punt, molts dels linuxers aferrissats que m’esteu llegint ja sé què em direu: que podria haver buscat el servidor esmentat per engegar-lo, que no és tan difícil; que segur que és tema de l’actualització d’un paquet, que potser no l’he feta prou bé jo; que si he canviat algun paràmetre o variable del sistema (doncs no), que si patatim, que si patapam.

Bé, doncs perquè m’he de començar a mirar el perquè un programa que funcionava ha deixat de funcionar? Escolti, que això em passava amb Windows a mi! No dèiem que aquest sistema del pingüí era molt més bo? Doncs seriositat!

Potser que els linuxers ens carreguem tots plegats les piles i ens decidim a fer que el Linux sigui el sistema operatiu perfecte per a l’escriptori, el que vol dir no només robustesa i alta seguretat, sinó també senzillesa. I, en aquest sentit, jo beuria molt més de les fonts del Mac OS X: les aplicacions s’instal·len arrossegant una carpeta. I punt. Res de dependències ni històries que a l’usuari final no li sonen.

Comment | Trackbacks Closed.

4 Comments en “Qüestionant-me les capacitats de Linux en el desktop”

1

Em sembla bé fer autocritica, tot i que això no vol dir més que Linux te menys suport d’algunes aplicacions que Windows, no necessariament que sigui mes facil o dificil.

Per exemple, per instalar l’Apertium (el millor traductor lliure, fet a Alacant per cert) a Windows, has de tenir una enginyeria. A Ubuntu, es tant facil com anar a synaptic, o al centre de programari i apretar acceptar. No es que sigui culpa de Windows, sino que simplement l’Apertium no esta gaire preparat per a Windows.

En aquest cas, si els de Salt preparen un paquet .deb sera questió d’un doble click (més senzill que els pesats assistents de Windows). Sera questió de comentar-los-hi o de fer-ho nosaltres mateixos.

D’altra banda, tot i que de vegades hi hagi coses mes senzilles… de vegades es culpa dels usuaris avançats. En comptes de dir ves al centre de programari i instala l’aplicació, et diuen que et baixis el codi font i el recompilis…. (cosa totalment absurda per un usuari novell).

2

Escolta’m! Segur que vas instalar el Ubuntu pensant que et podria anar millor que el Windows per molts aspectes, però es clar, quan hi ha un problema, ostres!?, un es mosqueja molt, no!? Llavors, diga’m si el Windows no té errors…

3

Hola Roger,

en el cas que comentes d’Apertium tens tota la raó. Certament tot usuari avançat que detecti aquestes mancances les hauria de comentar, de fet potser ho fan però els costa més avançar que a Windows en alguns aspectes. Salutacions.

4

Hola, i tant que Windows té erros, i molts, si no mira les meravelles que ens van deixar amb Windows Vista, algunes millorades amb el 7 i algunes encara per resoldre. Salutacions.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio