Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Linux
Un netbook amb processador Loongson i la distribució gNewSense

Quin ordinador utilitza Richard Stallman?

By , on 31 de març de 2011

Richard Stallman abillat com és costum en ell quan ha de fer un acte públic

Sembla una pregunta baladí, però certament és una qüestió molt lícita de preguntar-se, car el geni de la llàntia que va “parir” ara fa poc més d’un quart de segle el moviment del programari lliure, ha demostrat en públic i des de ja fa anys un integrisme radical en la defensa de les seves tesis. Lluny semblen haver quedat ja els temps on afirmava que el programari lliure i el propietari podien i havien de conviure, els discursos pacificadors, tolerants però abrandats en favor de la filosofia que havia format. Aquests han estat substituïts per al·legats pamfletaris, discursos enfervorits i menyspreu vers tot allò que no consideri lliure i bilis abocada sobre qui consideri els seus rivals, com Linus Torvalds (creador del nucli Linux), amb el qual no es pot ni veure (i això que el bo d’en Linus és tot tranquilet i dels de “viu i deixa viure”).

Quan amb qui parles et diu que Ubuntu no és lliure perquè inclou drivers de codi tancat, o que fins i tot Debian (que té fama de ser la distribució més lliure del mercat) no l’usaria mai per incloure programari que tampoc és obert, t’acabes preguntant què dimonis usa aquest home al seu ordinador. I més, sabent que també existeix el projecte de maquinari obert (al qual sembla que el bo d’en Richard, paradoxalment, no fa gaire cas), hom pot acabar preguntant-se amb quina mena d’ordinador es queda satisfet aquest peculiar personatge. Doncs bé, el secret ha estat revelat.

Ha estat en el marc d’una entrevista concedida en exclusiva al rotatiu en línia Network World, en la qual Stallman ha parlat (o, més aviat, malparlat) dels smartphones. En un moment donat d’aquesta, Stallman es refereix a què no tothom està disposat a fer els mateixos sacrificis que ell per apostar per la llibertat, i que la gent prima més la funcionalitat i la potència que els valors. És en aquest punt on Jon Brodkin, l’autor de l’article, fa un parèntesi per explicar quina màquina usa “l’artista”: un netbook de la casa xinesa Lemote model Yeelong amb la distribució gNewSense instal·lada per ell mateix.

L’ordinador en si ja és una raresa, doncs la marca no la coneix gaire gent per les nostres contrades, i el processador que munta és un Loongson 2F basat en arquitectura MIPS de 64 bits, també de fabricació xinesa. La distribució ja és més coneguda, i es tracta d’un derivat de Debian i Ubuntu al qual se li ha extirpat qualsevol codi que olori a propietari, tal com drivers tancats. Aquest sistema té el suport de la Free Software Foundation (FSF) entitat creada, precisament, pel mateix Stallman.

De la resta de l’entrevista, el que més s’ha estat comentant aquests dies a Internet, és que el bo d’en Richard ha afirmat que ell no usa telèfon mòbil, i que considera aquests ginys una forma més de control del “gran germà”. Paranoic? Geni? Ha perdut l’oremus? Vosaltres, amb quina opinió us quedeu sobre aquest personatge que, sobretot, és sempre diferent?

Foto: chrys a Flickr sota llicència Creative Commons

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Quin ordinador utilitza Richard Stallman?”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio