Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Linux, Noticies, Professional
Té la fama de ser la distribució més lliure de totes

Veu la llum Debian 5.0

By , on 8 de febrer de 2009
L'espiral, el característic logo de Debian

L'espiral, el característic logo de Debian

Una nova versió principal de la distribució de Linux per excel·lència ha vist la llum aquests darrers dies. Debian és diferent a la resta de les “distros” del sistema operatiu del pingüí, les quals acostumen a programar nous llançaments cada pocs mesos aprofitant el dinamisme del món del programari lliure; aquesta distro, en canvi, pot trigar anys en llançar una nova versió. Per què? doncs ben senzill: perquè prima l’estabilitat i robustesa del sistema per sobre d’altres conceptes.

Així, Debian no acostuma a incloure les darreres versions de gairebé res, ja que no estan prou testejades, i no només es posa a prova l’estabilitat d’un paquet, sinó del mateix paquet en relació a la resta dels components del sistema. Per exemple, en aquesta nova versió de la que estem parlant s’hi inclou l’OpenOffice.org 2.4.1, malgrat que la darrera disponible és la 3 d’aquest paquet ofimàtic lliure. O el KDE 3.5.10, quan ja hi ha disponible la branca 4.2 .

Han estat precisament les característiques de robustesa, fiabilitat i seguretat les què han donat a Debian la fama que ara té, i li han permès constituir-se com a base d’un gran nombre de distribucions com Ubuntu, que a la base Debian li afegeixen una sèrie de programes, desenvolupaments de diversos tipus, serveis i comunitat.

Aquesta cinquena, que rep el malnom de Lenny, és la primera de les Debians que disposa de mitjans Live per a provar el sistema abans d’instal·lar-lo a disc. Així, podem descarregar i gravar una imatge de CD o per a crear una clau USB amb Debian 5 amb un sistema d’autoarrancada. També és la primera versió en la què a més de les imatges de CD i DVD tenim a la nostra disposició imatges de Blu-ray Disc.

L'escriptori Gnome de Debian

L'escriptori Gnome de Debian

Aquest successor del DVD que es va imposar l’any passat a l’HD-DVD en la guerra dels nous formats multimèdia comença a estar present en alguns ordinadors a més de les videoconsoles de nova generació, i això és tot un avantatge perquè el que té cabuda en un Blu-ray és enorme. Fixeu-vos si no que en una sola imatge d’aquests dispositius, Debian hi encabeix tot el programari amb suport per una arquitectura. I això és “molta teca”.

L’instal·lador gràfic, que ja havíem vist en el darrer llançament, continua aquí tenint un paper destacat, facilitant als usuaris més neòfits la tasca de posar el sistema operatiu del pingüí a la seva màquina.

Un kernel 2.6.26, Gnome 2.22.1, o GCC 4.3.2 són altres dels paquets que completen el sistema, i menció a banda mereixen el navegador web Iceweasel i el client de correu Icedove. Aquests no són res més que una versió del Firefox 3.0.6 i el Thunderbird 2.0.0.19 respectivament als quals se’ls ha tret qualsevol imatge o logotip, ja que els d’aquestes aplicacions estan coberts per drets de copyright. Però com que el codi font és públic… oi que us he parlat més d’un cop dels beneficis del programari lliure?

L'instal·lador gràfic

L'instal·lador gràfic

Hi ha molts avantatges en usar Debian. En primer lloc estareu fent servir una de les distribucions més lliures i que menys empra programes subjectes a copyrights i altres limitacions. Després, estareu fent servir un sistema operatiu robust, fiable, provat i amb el que podreu anar sobre segur pel món. Penseu que abans de vosaltres, moltíssima gent més l’ha provat i no se l’han jugat incloent programes que no sabien com respondrien.

Problemes també n’hi ha alguns, no tot podien ser alegries. Debian ens exigeix conèixer més de la nostra màquina, no fa com altres sistemes operatius que emmascaren els detalls tècnics per a simplificar-nos la vida (o, almenys, ho intenten), així que si la voleu usar prepareu-vos per aprendre alguns conceptes més d’informàtica dels que sabeu a hores d’ara.

El suport per al maquinari també es troba lleugerament més limitat que en altres distribucions, això si, remarco el terme lleugerament. A mi, en la majoria dels meus ordinadors, m’ho reconeix tot, des de la tarja gràfica fins a l’inalàmbrica.

Una “distro” que us recomano de totes totes que proveu, sobretot ara que ja ho podeu fer en format Live CD!

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Veu la llum Debian 5.0”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio