Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Linux, Professional, windows
El nou sistema operatiu manté l'estructura de drivers creada amb Vista, buscant així la màxima compatibilitat

Windows 7, una arma veritablement efectiva contra Linux?

By , on 15 de maig de 2009
Windows 7, més qualitat que Vista, però prou per fer front a Linux?

Windows 7, més qualitat que Vista, però prou per fer front a Linux?. Imatge: Guillem Alsina

Microsoft ha posat a l’abast de tots els internautes la primera “Release Candidate” (versió candidata per ser la definitiva) de Windows 7, el què està destinat a ser el successor del fracassat Vista. El seu èxit ha provocat que, fins i tot, algunes (poques) veus s’alcessin per demanar que fos llançat al mercat ja, fins i tot estant en fase beta. Davant la bona acollida que està tenint, jo em pregunto si no ens trobem davant l’arma definitiva per a què Microsoft contraresti la bona fama de Linux.

No és cap novetat que, justificada o injustificadament, el sistema operatiu del pingüí gaudeixi de molt bona premsa entre professionals i usuaris. Els motius són múltiples, tal com el cansament pels problemes de seguretat que es donen a la plataforma Windows, o l’elevat preu que suposa per als consumidors domèstic. El component filosòfic més enllà del tècnic que presenta Linux és també un motiu de preferència per a molts.

Tot i això, el sistema operatiu de Microsoft perd més quota de mercat a mans d’Apple i el seu Mac OS X (un sistema operatiu també propietari i de cost total bastant més car) que no pas de GNU/Linux, i davant d’Apple potser perd unes centèsimes al mes com a molt. Si en el terreny del mercat no sembla que s’hagi de preocupar gaire, o almenys no de moment, en el terreny de la fama de cada sistema si, perquè la consideració pública que hom fa del Windows és bastant nefasta. Windows 7, però, sembla que està rebent un tracte diferent: la majoria de les opinions són bones. Serà aquesta l’arma de Microsoft per guanyar-se els cors dels usuaris?

La companyia de Redmond no pot menysprear l’amenaça que suposen Apple per un flanc i GNU/Linux per l’altre. Són dues amenaces diferents, difícilment comparables, però que ha de tenir en compte. Amb GNU/Linux se les té molt més en el terreny dels servidors, on el sistema del pingüí porta la davantera.

Apple, tot i que l’empresa busca treure’s aquesta imatge de sobre, no és per a tots els públics. Les seves màquines són relativament barates si les comparem amb PC’s d’iguals característiques, el què passa és que als nois de Steve Jobs els agrada “parir” ordinadors molt potents, amb el què el seu preu es dispara. Lògicament, per un PC equivalent hem de desembutxacar si fa no fa el mateix, però Apple manca d’una gamma completa de màquines de les què els americans anomenen de “entry level”, és a dir, per a aquells usuaris domèstics que no li demanen molt al seu ordinador. El Mac Mini, l’oferta més barata de la casa, surt per 579 Euros IVA inclòs però sense monitor, teclat o ratolí. Per aquest preu es pot tenir un PC complet, però tornant al què dèiem abans, no és comparable en prestacions a aquest Mac.

Linux no fa ombra a Windows en el camp de les màquines d’escriptori, malgrat que fa anys que es pregona que aviat serà el seu moment, i les principals distribucions s’esforcen per oferir als usuaris el bo i millor, totes les comoditats que es poden trobar amb un Windows XP o Vista o un Mac OS X, incloent-hi els espectaculars efectes tridimensionals, les facilitats per realitzar còpies de seguretat, el reconeixement i ús automàtic de maquinari o les aplicacions com navegador web i suite ofimàtica. Segons les darreres estadístiques de Net Applications, GNU/Linux amb prou feines ha superat l’1% dels sistemes operatius emprats al món*.

Al meu parer, GNU/Linux es troba preparat per assumir sense problemes el rol de sistema operatiu d’escriptori. Un altre tema diferent és si substitueix a un Windows amb tot el llegat de l’usuari acostumat a fer servir les eines i programes de la plataforma de Microsoft, el què representa un problema però que no és atribuïble directament a Linux.

I malgrat tot el que he explicat, la fama d’un i altre és ben diferent: bona per a GNU/Linux i dolenta per a Windows. Quanta gent no haureu conegut que parli del Windows en termes despectius i, malgrat tot, el fa servir en els seus ordinadors? a mi em falten dits a les mans i als peus!

Windows 7, no obstant, ha estat diferent des del primer dia. S’han rebut crítiques favorables a aquest sistema perquè empra el mateix model de controladors (drivers) que Windows Vista. D’aquesta manera, Microsoft s’assegura que tot allò desenvolupat per a Vista funciona amb 7. I, de fet, el trencament de Vista respecte a l’XP havia estat un dels punts més criticats del sistema.

De males crítiques sobre seguretat poques n’he sentit. De fet, en Vista tampoc ha estat un tema “candent”, ja que les crítiques més aviat han anat per la banda de la compatibilitat cap enrere amb aplicacions (i l’abans esmentat tema de drivers) i la potència de recursos necessària per executar amb fluïdesa el sistema, un tema que es soluciona amb Windows 7.

Així doncs, jo em pregunto (malgrat que encara no hi he trobat resposta) si Windows 7 serà l’antítesi de GNU/Linux en fama, si un temps després del seu llançament es coneixerà aquest sistema per la seva robustesa, fiabilitat i seguretat. Crec que si, però que continuarà sense arribar a les cotes del sistema operatiu del pingüí entre la gent del carrer.

Sobre si això és veritat o no, sembla ser una qüestió bizantina. Els partidaris de Linux us diran (no sense raó en la meva opinió) que el sistema del pingüí és més estable, segur i robust, mentre que els de la filosofia de Microsoft afirmaran que no hi ha drivers per molt maquinari (no sé si molt, però que manquen controladors per a algunes coses si), i que el sistema exigeix que l’usuari aprengui coses del funcionament de l’ordinador que el Windows no exigeix. Ens hi podríem passar hores així, com us he dit una discussió bizantina.

De qualsevol manera, Windows 7 farà pujar la moral de Microsoft, i proporcionarà arguments als seus defensors per presentar-se davant dels “linuxers”.

* Com a dada comparativa, en menys d’un any Apple ha pujat gairebé dos punts percentuals la seva quota de mercat, des del 7,94% de juny del 2008 al 9,73% d’aquest abril

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Windows 7, una arma veritablement efectiva contra Linux?”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio