Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Mac
És la companyia de Steve Jobs massa opressiva amb els seus usuaris?

Apple, l’altre monopoli?

Monopoli de Microsoft? Apple imposa unes condicions draconianes a aquells qui compren els seus productes...
By , on 23 de novembre de 2009
Bill Gates i Steve Jobs, dues cares d'una mateixa moneda?

Bill Gates i Steve Jobs, dues cares d'una mateixa moneda?

L’altre dia, parlant amb un amic meu també informàtic, em va fer partícip d’un pensament interessant: Apple és, al seu parer un monopoli, fins i tot més dur que el què s’atribueix a Microsoft.

Posteriorment vaig estar reflexionant sobre aquesta afirmació; efectivament, em sembla que la companyia de Steve Jobs té uns tics força autoritaris amb els usuaris dels seus productes, però la salva el fet d’ocupar un racó encara minoritari dins de l’espectre de la informàtica (sobre un 5% segons les darreres estadístiques, si no recordo malament).

El pitjor de tot és l’iPhone. A banda que és un terminal que per motius tècnics jo no adquiriria (sóc un enamorat dels Nokia de gamma alta), però que en termes tècnics i de preferències es pot discutir molt, no trobo gaire bé que per a instal·lar qualsevol aplicació s’hagi de passar per la companyia fabricant. Deixo d’entrar en polèmiques sobre si és millor l’iPhone OS que l’Android, WebOS, Symbian, Windows Mobile o BlackBerry OS (crec que pot competir amb els dos primers, però Symbian i Windows no són ara per ara rivals dels altres, i el BlackBerry OS es troba entre uns i altres), i a falta de saber exactament com proveirà Palm d’aplicacions als seus usuaris, Android et dóna la llibertat, al menys, de poder sortir-te de la seva botiga virtual d’aplicacions per instal·lar programes vinguin d’on vinguin.

Però això no és el pitjor: per a mi, el fet de què l’ordinador al què el connectis necessiti tenir l’iTunes instal·lat ja és “la repera”. Jo el meu Nokia N97, si vull, no el sincronitzo, però el puc fer servir com un disc dur portàtil de 32 GB., el què m’ha salvat més d’un cop que les claus USB que portava a sobre no tenien entre totes l’espai que necessitava per emmagatzemar els fitxers que volia. Si hagués tingut un iPhone enlloc d’aquest, no ho hagués pogut fer.

La llicència del Mac OS és un altre exemple de la “fatxenderia” d’Apple en alguns aspectes, ja que inclou entre els seus termes que només pots usar el sistema operatiu en una màquina del mateix fabricant. Res en contra, ells ho fabriquen, ells poden decidir i, evidentment, si ho fan és perquè algun avantatge hi tenen. Però tot i això, em continua desagradant. I tot plegat perquè a tu et llicencien el sistema, no te’l venen. Fins i tot amb el Windows no et diuen en quina màquina l’has de fer servir… altra cosa és que usar un DVD d’instal·lació d’un HP (per exemple) en una altra màquina, et comporti haver-te d’espavilar per descarregar i instal·lar els drivers, però això ja és un aspecte tècnic que no té a veure amb el tema central d’aquest article.

Resumint, i malgrat que sóc també usuari d’Apple -car tot i les crítiques, m’encanten els ordinadors que produeixen-, em sembla que, efectivament, les seves pràctiques són abusives envers els consumidors i usuaris dels seus mateixos productes, i que els salva el fet que no estan en la situació de Microsoft de tenir una immensa majoria del mercat.

I vosaltres, què en penseu?

Foto: Joi Ito a Flickr

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Apple, l’altre monopoli?”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio