Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Mac, Noticies

El Macintosh fa 25 anys

By , on 31 de gener de 2009
L'Apple Macintosh original

L'Apple Macintosh original

Un quart de segle ha passat ja d’ençà que fou presentat l’Apple Macintosh original, el primer d’una llarga saga que a posteriori seria coneguda popularment com a Mac.

Els números d’aquell primer Mac ens fan esbossar un somriure d’autosuficiència i ens transporten a una era en la qual les primitives màquines de 8 bits estaven a punt de cedir l’hegemonia en el panorama informàtic a la nova generació de màquines que, encapçalades per l’IBM PC i els seus clònics, es començaven a fer amos i senyors del mercat.

Basat en un microprocessador Motorola 68k a 8 Megaherços de velocitat*, tenia 128 Kilobytes de RAM (si, Kilobytes, no Megabytes) i funcionava amb una unitat de disquet de tres polzades i mitja. Aquesta última era una aposta força arriscada en un món en el que començaven a predominar els disquets flexibles de cinc polzades i quart, un format que es va estendre com un autèntic estàndard entre els primers PC’s.

[ad]

Enlloc d’això, Apple apostava per les més eficaces i de més capacitat disqueteres “petites” (com se’ls anomenava a l’època), malgrat que també eren més cares tant elles com els consumibles (els disquets).

De fet, tot i que el Mac era un ordinador que havia nascut amb una certa vocació popular, el seu immediat predecessor era el Lisa, el qual no estava pensat per ser una màquina econòmica, i això fou precisament el què en va impedir el triomf comercial tot i que recursos no li mancaven; no en va fou el primer microordinador personal amb un sistema operatiu que disposava d’entorn gràfic per treballar. Fins a aquella alçada, es considerava que la línia de comandes era quelcom professional, mentre que els entorns gràfics eren cosa de nens… com han canviat els temps!

En popularitzar-se, els Macs han canviat la fesomia del panorama informàtic. Sempre han estat en un sector minoritari del mercat enfront dels fabricants de PC’s més importants, però sempre han deixat una profunda empremta i han aconseguit uns productes d’una qualitat i una innovació que han marcat el camí de la industria en diversos moments i han estat objecte de desig imitat per molts altres fabricants desitjosos d’un èxit i reconeixement semblant.

Al llarg d’aquests vint-i-cinc anys Apple i els seus Macs han viscut moments bons i dolents i canvis importants; recordem els dos canvis de plataforma hardware (de la Motorola 68k a la PowerPC i d’aquesta a la Intel x86) i els dos conseqüents canvis de sistema operatiu, malgrat que sense cap mena de dubte el més important fou l’evolució des del Mac OS Clàssic al modern Mac OS X basat en Unix.

En ple segle XXI el Mac està més actiu que mai, demostrant-nos que un bon disseny i una fabricació de qualitat marquen estil i època i fan d’un segell una marca que queda per a la història. Feliç aniversari Mac, felicitats Apple.

* Pel què se, la velocitat original d’aquest xip era de 5 MHz., però fou ampliada fins a 8 a posteriori, i aquesta era la versió que venia amb el primer Mac.

Comment | Trackbacks Closed.

2 Comments en “El Macintosh fa 25 anys”

1

Puc dir amb gran satisfacció, ja que soc un vell usuari de Mac, i que desde aquest aparell que mostreu (qui el tingues ara) fins l’actual un MacMini que va d’alló millor, estic super satisfet i mai m’han deixat penjat, el sistema operatiu es magnific i qui fagi comentaris negatius, es que no en te un, perque si no, no s’enten.
El windows tot i que s’esta millorant mai arribara a aquest nivell, i qui cregui que un PC es més economic, si sumes tots els components d’un PC mes el sistema operatiu, quasi be et surt al mateix preu.
Salut i per molts anys al Mac.

2

Totalment d’acord company, els Mac es mantenen com a productes molt fiables (no només els ordinadors, tots els productes Apple en general) i normalment qui els prova ja no canvia al PC. Tanmateix, cal dir que el Mac és més interessant per a unes funcions que per altres (per exemple, millor per al disseny que per a tractament de text). Queda clar que, mantenint aquesta fiabilitat, amb el temps seran la principal referència -si és que encara no la són-.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio