Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Mòbils
Les presències i les absències del congrés em fan treure'n certes conclusions

Algunes conclusions personals del Mobile World Congress

Android serà la plataforma a tenir en compte l'any vinent
By , on 22 de febrer de 2010
El rètol que donava la benvinguda als assistents a la Fira de Barcelona. Foto: Guillem Alsina

El rètol que donava la benvinguda als assistents a la Fira de Barcelona. Foto: Guillem Alsina

Del passat diumenge dia 14 fins al dijous 18 he tingut el plaer d’assistir al congrés mundial de tecnologies mòbils celebrat, com cada any -i ja és el quart- a la fira de Barcelona. És l’aparador perfecte per mostrar al món les tendències que, se suposa, regnaran durant els propers mesos en el camp de la telefonia mòbil i les tecnologies col·laterals com aquest any han estat els tablets i els netbooks. Però també cal saber interpretar les senyals que a hom li arriben, i aquesta és la meva interpretació.

Tot i que m’esperava una invasió de netbooks i tablets que començarien a substituir els telèfons mòbils com a reis de les comunicacions sense fils, els smartphones encara regnaran durant molt de temps, i ho hem vist perquè han estat realment les estrelles mediàtiques de la fira. Sobretot el Samsung Wave, el primer terminal que munta Bada, la plataforma basada en GNU/Linux de la companyia coreana. La vida d’aquesta serà llarga, doncs ha rebut el suport de la comunitat de programadors.

En canvi, la nova plataforma de Palm anomenada WebOS i presentada l’any passat en el CES de Las Vegas i en el Mobile World Congress, no sembla haver rebut el suport dels programadors; no recordo haver localitzat cap estand de cap empresa de programació que anunciés el desenvolupament d’aplicacions WebOS, però si algunes per a Bada i totes per a iPhone i Android.

Precisament, la plataforma impulsada per Google tindrà en el vinent el seu millor any. Si enguany hem vist una gran quantitat de llançaments de terminals basats en aquest sistema i el seu refinament fins arribar a ser la plataforma més prometedora de les que existeixen, per a aquest any vinent viurem una autèntica allau de dispositius de tota mena basats en Android, amb el permís de Symbian i MeeGo (ambdues, plataformes a les que hi està lligada Nokia), malgrat que crec que aquestes dues fora de les creacions del constructor finlandès, poc espai trobaran a l’espera -no obstant- del que pugui presentar la propera versió de Symbian.

Tot i l’espectacular posada en escena, Windows Phone 7 només aconseguirà que els partners de Microsoft (HTC, Asus, Sony Ericsson,…) llancin alguns models per compromís amb la companyia de Redmond i per intentar captar l’atenció d’un determinat tipus de client corporatiu (especialment als Estats Units). No em sembla que, tal i com està ara per ara la plataforma de Microsoft, pugui arrossegar gaire més d’un 15% del mercat mundial en aquest segment, probablement al voltant del 10-12%. I és que aquesta nova revisió ve massa tard i amb alguns errors de base comesos per part de Microsoft, com ara descurar tota la comunitat de programadors a base de decisions en les que aquesta no hi ha tingut ni veu ni vot.

L’execució d’aplicacions Flash en els telèfons també donarà força tema de conversa durant els propers mesos; Adobe no està disposada a que l’actitud d’Apple amb l’iPhone i l’iPad s’estengui a la resta de la industria, i una bona mostra d’això és el darrer anunci de Google realitzat de la mà del mateix CEO de la companyia, Eric Schmidt, durant el congrés: Android oferirà suport nadiu per a Flash en les properes revisions del sistema.

Si us heu cansat de llegir sobre botigues d’aplicacions (App Store), ja us podeu anar preparant perquè això no ha fet res més que començar, i els propers mesos veuran com surten a la llum més i més botigues. El model econòmic d’aquestes ha demostrat funcionar, així que ara tothom vol pujar al mateix carro. No obstant, la meva predicció és que al llarg del temps (i això ja s’escapa del que és aquest any) en sobreviuran només unes poques, les que estiguin lligades a una plataforma concreta o que realment siguin necessàries per a la comunitat. Entre aquestes l’App Store d’Apple, l’OVI de Nokia, l’Android Market (la botiga oficial) i la de Bada.

Tampoc no crec que l’iniciativa duta a terme per les principals operadores acabi arribant a bon port; entre elles hi ha massa interessos contraposats en joc, i tard o d’hora esclatarà una guerra oberta entre algunes d’elles (puc predir Telefònica vs. Vodafone, pel cap baix).

I parlant d’operadores, malgrat que s’ha anunciat l’adveniment de la tecnologia LTE a bombo i plateret, aquest no serà l’any de la 4G. Encara s’ha de trobar el model econòmic de viabilitat per estendre les xarxes, i tot plegat portarà encara temps. M’atreveixo a dir que podem deixar de banda el debat sobre la 4G fins, almenys, el congrés del 2011.

En resum, se’ns presenta un any prou interessant en tots els fronts de la telefonia mòbil, especialment pel que fa a l’ecosistema d’Android.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Algunes conclusions personals del Mobile World Congress”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio