Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Mòbils, Noticies

Com pagarem les nostres compres en el futur?

By , on 12 de octubre de 2008

Per anar a comprar, Visa, i mes endavant el telefon. Llegir aquest article... no te preu ;-)La nostra generació té assumides les targes de crèdit, les populars “Visa”*, car les hem emprat gairebé des que tenim memòria. En canvi, als meus pares per exemple, els va sorprendre relativament l’ús d’aquesta facilitat en el pagament, i s’hi van haver d’acostumar. Simplement, era quelcom que els havia arribat ja a una certa edat (tampoc molt grans, no creieu). Nosaltres gairebé donem per segur que en el futur pagarem amb diners en metàl·lic o amb tarja de crèdit. Però, serà realment així?

Les noves tecnologies evolucionen molt ràpidament tocant tots els racons de la nostra societat, i els sistemes de pagament (vitals des dels principis de la societat) no podien quedar de banda d’aquesta influència.

Ja comença a ser habitual als països més evolucionats de l’Àsia, el Japó i Corea del Sud, veure a gent pagant les seves compres amb el telèfon mòbil. El sistema és ben senzill: només cal que acostin l’aparell a un lector semblant al dels codis de barres de qualsevol supermercat d’aquí, i la màgia es fa… mentre el compte corrent minva lleugerament. Ara Visa, la coneguda empresa que esmentava abans, vol posar això a l’abast de tots els mortals. O almenys, dels que tinguin saldo a la seva llibreta d’estalvis.


[ad]

Nokia 6212 Classic, el primer telefon que sortira als Estats Units amb sistema de pagament integratI com no, Visa ho ha volgut fer de la mà d’una de les primeres espases en el sector de la telefonia mòbil si no la primera: la finlandesa Nokia. Conjuntament, ambdues empreses han anunciat que inclouran el maquinari necessari en els nous telèfons de Nokia (bàsicament un xip determinat) i el programari i serveis necessaris per a què aquelles persones que adquireixin un telèfon Nokia puguin fer-lo servir per pagar als establiments on adquireixin bens i serveis si així ho desitgen.

L’acord entrarà en vigor inicialment als Estats Units, d’on és Visa, ja que aquesta companyia va dur a terme al llarg de l’any passat algunes experiències de pagament a través del mòbil. Els primers possibles usuaris dels serveis seran aquelles persones que adquireixin un telèfon Nokia 6212 Classic.

Però compte, no només caldrà que els usuaris tinguin el telèfon, si no que a més siguin clients de determinades entitats bancàries, almenys al principi. Paulatinament aquest servei s’anirà implantant per a la resta de bancs.

Tècnicament, el maquinari extra que us he esmentat abans de passada i que hauran d’incorporar els nous Nokia consisteix en un xip de tipus NFC (Near Field Communication), una variant de l’RFID que permet comunicacions a molt poca distància, de centímetres. Així, no es pateix la inseguretat de tenir senyals de ràdio amb informació sensible (números de compte bancari, PIN’s,…) que es puguin captar a uns quants metres de distància.

Naturalment, i a més del sistema de pagament en si, els usuaris comptaran també amb una sèrie de serveis afegits amb els quals podran controlar el saldo dels seus comptes, realitzar transferències des del telèfon, i rebre alertes de, per exemple, quan s’ha efectuat una transacció des dels seus comptes corrents.

Visa, però, no només es lliga a un fabricant: també ha anunciat la futura aparició d’un programari per a Android que permetrà realitzar els pagaments als telèfons que disposin del maquinari apropiat, així com els serveis que se’n desprenen (els que acabem de comentar) i un servei de geolocalització de comerços que acceptin el pagament per mòbil. Això vol dir que si ens trobem al mig de qualsevol lloc, podrem accedir als serveis proporcionats per Visa per a saber quines botigues ens permeten pagar amb el telèfon.

La pregunta que ens pot sorgir ràpidament és: substituirà això a la tarja de crèdit o fins i tot als diners en efectiu? La resposta és que a curt i mitjà termini no, i que a llarg termini serà complementari amb les tradicionals targes. Els diners en efectiu? qui ho sap, el futur a molt llarg termini és sempre molt borrós.

El diner en efectiu no te els dies comptats contrariament al que pensa molta gentDe fet, si us atureu a pensar-ho, hi va haver qui va dir en el seu moment que les targes de crèdit acabarien amb els diners en efectiu, i mireu com estem avui en dia. Si, gairebé tothom va amb targes de crèdit, però també es porta normalment una petita quantitat en efectiu per pagar coses com el diari, un cafè o un paquet de tabac. És el que es coneix habitualment com a micropagaments, aquests pagaments que per la comissió que estableix una tarja, no val la pena fer-los, almenys per al venedor.

Doncs bé, com que el telèfon és quelcom que portem sempre a sobre, es pensa que pot ser una bona eina per als micropagaments, quelcom que dependrà sempre de les comissions que imposin bancs, caixes i les mateixes operadores de pagaments electrònics (Visa, MasterCard i totes les altres). I, sabent com són aquestes entitats, penso que aquesta fórmula només s’imposarà per abonar les quantitats més petites a molt llarg termini si és que s’arriba a imposar.

I aquí, quan ho veurem tot això? Fa de mal dir, la veritat, però de moment l’Estat Espanyol no entra en els plans de proves pilot per a Visa, que ha donat a conèixer que aquestes es realitzaran a Austràlia, França, Brasil, Taiwan i Regne Unit. Desconec el perquè de l’elecció i a quin ritme aniran les proves. Calendari d’implantació definitiva no sembla que n’hi hagi, però bé deuen tenir quelcom en ment.

Personalment, calculo que podríem començar a veure les primeres proves pilot a casa nostra cap allà al 2010 (sense descartar algun intent puntual el mateix any vinent), i una implantació massiva començant a cavall entre el 2011 i el 12.

Pel que fa als altres fabricants de telèfons mòbils, encara no he vist cap manifestació explícita d’interès en aquest particular, però degut a la seva importància, no dubto que els Sony Ericsson, LG o Samsung no trigaran en posar-se les piles juntament amb els rivals de Visa (MasterCard, Diners Club,…), que tampoc volen que aquesta els passi la mà per la cara en el que està cridat a ser el sistema de pagaments més novedós i amb més possibilitats de creixement en el futur.

* Malgrat que aquesta denominació només al·ludeix a una empresa concreta proveïdora d’aquests serveis de pagament electrònic quan n’existeixen d’altres com poden ser American Express o MasterCard, ha passat al llenguatge oral com a sinònim de tot el conjunt d’aquests mètodes de pagament, tal i com la denominació bambes que fa referència al calçat esportiu, ve d’una marca de sabatilles esportives.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Com pagarem les nostres compres en el futur?”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio