Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Mòbils

El mòbil fa reaccionar el cervell

Un estudi publicat recentment determina que les regions cerebrals més properes a l'antena són més actives, sense concloure riscos per la salut
By , on 25 de febrer de 2011

Si haguèssim de triar l’enginy tecnològic de finals del segle passat amb la implantació més profunda, ràpida i polèmica de la història crec que no hi hauria cap dubte que aquest seria el telèfon mòbil. Un aparell que de la nit al dia ha estat adoptat pels milers de milions d’habitants de la terra com a eina indispensable per a desenvolupar la seva rutina i sense la qual potser ja no sabriem viure. Des dels arcaics, pesats i rudimentaris models de finals dels noranta fins als mòbils tàctils i els smartphones de darrera generació han transcorregut uns pocs anys en els que la indústria ha patit uns canvis brutals en tots els sentits.

Els telèfons mòbils afecten a l'activitat cerebral, però no sabem encara si negativament

Però innovacions inqüestionables a banda, la polèmica sobre la conveniència o no del seu us habitual segueix persistint. Els detractors del mòbil, a banda d’argumentar l’adicció que pot causar en moltes persones o el fet que ens empenyi cap a un món de relacions socials més fredes i poc humanes, subratllen els seus possibles efectes perniciosos a la nostra salut. Els temors per fatídics problemes causats pel mòbil han planat durant tots aquests anys, fent-se recurrent el debat a voltes, però potser fins i tot s’han incrementat darrerament, més si tenim en compte que les connexions innalàmbriques a les que tenen accés els smartphones han crescut, amb les antenes Bluetooth o WiFi per l’accés a Internet. Acostumen a esmentar-se els possibles riscos de salut a causa de la radiació que utilitzen, situada en el rang de les microones.

I és que resulta curiós, si no preocupant, que un dels elements més presents a la nostra societat (com a mínim a la occidental) pugui representar una espècie de bomba de rellotgeria encoberta. Sigui com sigui, el cert és que s’han realitzat moltíssims estudis per intentar mesurar quins són aquests efectes i el seu abast, però els resultats segueixen sense ser prou concloents com per determinar si utilitzar un mòbil a llarg termini és bo o dolent. Fins al moment, cap ha pogut assegurar de forma sòlida cap relació directa entre la radiació dels mòbils i casos específics de càncer o tumors, o un augment en els mateixos.

Ara però, un grup d’investigadors acaba de publicar un estudi al Diari de l’Associació Mèdica Americana que revela evidències que, com a mínim, alguna influència en el cervell sí tenen les antenes dels mòbils. Concretament, la investigació dirigida per la Doctora Nora Volkow demostra que les regions d’aquest òrgan vital més properes a l’antena es tornen més actives i per tant són més sensibles a la radiació electromagnètica. Ara, si això afecta al cervell de forma positiva o negativa, encara no ho saben els seus responsables.

El que sí que cal aclarir és que l’estudi no especifica cap classe de risc en la salut dels usuaris de telèfon mòbil. La prova va comptar amb la participació de 47 individus adults que van realitzar-la durant dos dies. El primer dia, els participants van tenir dos mòbils a cada costat dels seus caps, completament apagats. Al segon dia, un dels mòbils va ser encès (el del costat dret), però els participants no sabien quin dels dos terminals era. En cap moment es van realitzar trucades o es va parlar, sinó que la prova només es va concentrar a estudiar la posició dels mòbils i l’activitat cerebral que se’n derivava.

El resultat va ser un increment en l’activitat cerebral a la zona propera al mòbil encès entre un vuit i un deu per cent. Altres estudis similars a Suïssa van detectar un augment en el flux sanguini a les zones properes al mòbil, un altre senyal d’activitat cerebral. Ara, si bé la majoria dels experts considera que el descobriment és interessant, de cap manera indica un risc directe per als usuaris, i per arribar a determinar això seran necessaris molts més estudis. D’altra banda, en cas que aquesta exposició no sigui nociva, podria ser de fet beneficiosa. D’acord a les mateixes paraules de la doctora Volkow, si no hi ha efectes negatius, un mòbil podria utilitzar-se com a mètode de tractament per estimular regions del cervell en pacients que així ho requereixin, com per exemple, els qui sofreixin quadres de depressió.

Foto: Mr. T in DC

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “El mòbil fa reaccionar el cervell”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio