Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Mòbils

HTC i Android perden una batalla de la guerra de patents

La companyia taiwanesa haurà de modificar els seus mòbils amb el sistema operatiu de Google
By , on 21 de desembre de 2011

Ja havíem comentat anteriorment l’embolic que suposa per les companyies que fan mòbils amb Android el tema de les patents. Samsung es troba en una lluita interminable davant Apple, amb batalles als jutjats que guanyen uns o els altres i que ambdós recorren per allargar aquesta agonia. Ara li ha tocat el torn a HTC, la companyia taiwanesa fabricant de mòbils que ha vist com els jutges han prohibit la venda dels seus terminals en resposta a una demanda interposada per la totpoderosa Apple.

HTC Wildfire amb Android

Es dona el cas que HTC, a part de fabricar els seus propis telèfons mòbils, és també l’empresa que fabrica el Nexus One, l’smartphone de Google. En conseqüència, podríem dir que aquest cop Apple ha guanyat un assalt a la no menys gran Google. De fet, les característiques que es veuen afectades per les dues patents sota sospita es troben el Nexus One i són accions tan simples com que es pot trucar a un número de telèfon inclòs en un SMS o en un correu electrònic només posant el dit a sobre. Veritablement, haver patentat això ens sembla d’un prodigi legal extraordinari perquè al cap i a la fi, són idees molt bàsiques ben bé podrien ser intrínseques al fet de fer servir els dits per manegar el mòbil.

La història d’HTC i Apple ve de llarg. Primer, la companyia del desaparegut Steve Jobs va demandar HTC per violar 20 patents relacionades amb l’iPhone. En resposta a aquesta amenaça, HTC va demandar Apple per violar cinc patents seves en la fabricació dels seus smartphones.

El cas és que HTC no podrà vendre els seus smartphones als Estats units a parir del 19 d’abril de 2012 si aquests segueixen incorporant aquestes funcionalitats recollides a la patent d’Apple. En resposta a aquesta decisió de la Comissió Internacional del Comerç dels Estats Units, HTC ha anunciat que retirà dels seus telèfons amb Android aquesta característica, acatant d’aquesta manera la sentència.

La guerra de patents està posant molt difícils les coses pels fabricants de telèfons amb Android. Els mòbils Samsung, per exemple, s’assemblen molt en prestacions i funcions als d’Apple, sobretot el Galaxy S II, tot i que el sistema operatiu és diferent. Google, la companyia que allibera les diferents versions d’Android, també es troba immersa en una ferotge lluita de patents amb British Telecom. BT és una de les més grans companyies de telefonia del món i esgrimeix que el sistema operatiu de Google i altres aplicacions, com ara el Google Maps, violen patents que són seves.

Aquestes lluites als despatxos i als jutjats pot acabar convertint-se en un factor negatiu per a les empreses. El fabricants hauran d’anar amb compte de no repetir cap funcionalitat que remotament pugui estar present en un altre mòbil i hauran de donar-se presa a l’hora de registrar les patents resultants dels seus esforços en recerca i innovació. El gran èxit d’Android entre els usuaris pot acabar no sent suficient com per mantenir-lo operatiu.

Pels usuaris, encara ens queda molt per veure en aquestes disputes i més quan entri en joc Microsoft. Sembla increïble, però la companyia de Bill Gates rep quantiosos royalties relacionats amb Android de fabricants como HTC, Samsung, General Dynamics, Acer, Viewsonic i altres. Inclús es pot arribar a dir que Microsoft guanya més diners amb les llicències d’Android que amb el seu propi sistema operatiu per a mòbils Windows Phone.

Moltes de les companyies que fabriquen mòbils tàctils amb Android ho fa perquè aquest sistema operatiu és gratuït i configurable, en front d’altres com el Windows Phone. Ara bé, si per cada mòbil que es fabrica han de començar a pagar royalties per les patents, pot arribar un moment en que no surti a compte optar per Android. Si aquest panorama per al sistema operatiu de Google és complicat, encara ho pot ser més si Microsoft acaba comprant Nokia i adquireix totes les seves patents.

El moviment que va fer Google quan va comprar la divisió de mòbils de Motorola anava en aquest sentit, en el de protegir amb les seves patents el seu Android davant possibles atacs de competència deslleial de Microsoft, Apple o qualsevol altre. Aquests posicionaments, que més aviat semblen seguir la teoria de la “Destrucció mútua assegurada” (el que fa que els països amb armament nuclear no el facin servir) poden acabar perjudicant els usuaris i deixant-nos sense nous avenços tecnològics o bé pagant unes grans quantitats de diners pels nostres gadgets.

Aquestes guerres de patents, com moltes altres coses a la vida, no és més que una qüestió de diners i poder. Qui aconsegueixi vendre més mòbils serà qui continuï endavant. Si per fer-lo ha de reforçar la seva posició i afeblir el rival, no hi ha cap dubte de que ho farà. Si Google vol mantenir el seu sistema operatiu lliure, haurà de posar ordre als fabricants i trobar la manera d’evitar violacions de patents, per molt absurdes que ens semblin.

Foto | John.Karakatsanis en Flickr

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “HTC i Android perden una batalla de la guerra de patents”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio