Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Mòbils
agendes de cites, números de telèfon de terceres persones, missatges SMS, fotos de les vacances,...

La majoria de mòbils reciclats contenen dades molt personals…

...i fins i tot imatges molt més íntimes
By , on 31 de octubre de 2010

El destí que els espera a molts telèfons mòbils és la venda de segona ma. Les dades que contenen poden vulnerar la nostra intimitat

Existeix la intimitat en aquesta era tecnològica que estem vivint? Fa uns anys, l’única manera de fer-nos arribar la publicitat d’un producte era publicar un anunci a la premsa escrita, filmar un spot televisiu i passar-lo per les poques cadenes que existien, o bé fer el mateix amb una falca radiofònica. Però avui, i mercès a les TIC, un anunciant pot saber quines pàgines web mirem, des d’on ens connectem i deduir les nostres preferències. I això és només un exemple. Si, sembla que la intimitat es mor una mica més a cada dia que passa.

I a això hi contribueix també la nostra deixadesa i laxitud en les formes; per exemple, amb anterioritat jo mateix ja us he parlat en aquest bloc de la pràctica del sexting i tots els riscos que comporta, i com unes imatges íntimes poden afectar el futur d’una persona, especialment en el cas de les dones. Els telèfons mòbils, omnipresents en l’escenari tecnològic d’avui en dia, són els aparells perfectes per posar en entredit la nostra intimitat: qui de nosaltres no en té? I qui no hi desa tot un seguit de dades que, en males mans, poden esdevenir comprometedores?

Números de telèfon, agendes de reunions de la feina, arxius de la feina,… fins i tot les fotografies més innocents de les darreres vacances poden esdevenir un mal de cap en males mans. Però, a raó de què us dic això? Doncs per un estudi dut a terme sobre les dades que ens deixem als telèfons mòbils abans de vendre’ls per eBay, i que indica que aquestes són abundants i molt privades.

La responsable d’aquest estudi és l’empresa britànica Disklabs Data Recovery, especialitzada en recuperació de dades de suports informàtics després de desastres (inundacions, incendis, cops,…). No he pogut trobar l’original de l’estudi (probablement és un document de pagament), però si n’he sabut forces dades a través d’altres llocs web.

El què han fet els investigadors de Disklabs és comprar una cinquantena de mòbils a eBay i veure què hi havia dins. En un 60% dels casos hi han trobat dades personals de diversos tipus, des de fotos i missatges privats fins a números de telèfon d’altres persones.

La majoria de vosaltres deu pensar que, per tal de prevenir aquestes filtracions, n’hi ha prou amb fer un esborrat de les dades. Doncs no, ja que de fet tot allò que s’esborra pot arribar a ser recuperat mitjançant eines informàtiques. Segons recomanen els mateixos investigadors que han realitzat l’estudi, la manera més segura d’esborrar les dades és fer un reset del terminal, l’opció que ens proposa de tornar el mòbil a l’estat original de fàbrica, com si l’haguéssim acabat de comprar nou.

Foto: mrbill a Flickr sota llicència Creative Commons

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “La majoria de mòbils reciclats contenen dades molt personals…”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio