Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Mòbils

Les 9 claus del ‘Mobile World Congress’ de 2015

Barcelona acull la fira de referència de mòbils
By , on 6 de març de 2015

La ciutat de Barcelona acull un any més el Mobile World Congress de 2015 (MWC 2015), l’esdeveniment més rellevant per la indústria dels mòbil i que any rere any concentra les principals presentacions i novetats en el camp de les noves tecnologies, dispositius mòbils, xarxes de comunicació i serveis sorgits a partir de les tecnologies mòbils. Les presentacions del MWC 2015 de Barcelona de les companyies participants comparteixen diversos elements en comú, que donaran a parlar de nou aspectes diferents durant els darrers mesos.

  • La nova xarxa 5G: Tot i que el desenvolupament de les xarxes de comunicació mòbil LTE (4G) no s’han establit de forma generalitzada, la velocitat actual de es xarxes 4G no dona abast per satisfer les necessitats de connexió a Internet dels usuaris i les tecnologies del futur. Les empreses participants en el MWC han apostat fort per introduir al dia a dia l'”Internet de les Coses (IOT)”, que podria representar més 50.000 dispositius connectats a Internet abans de 2020. Amb aquestes perspectives, es fa necessari disposar d’una conectivitat potent mitjançant la cinquena generació de xarxes. Per tot això, ja s’està planificant el desenvolupament d’una nova generació de xarxes de comunicació i, segons la UIT, les primeres proves podrien començar a realitzar-se en 2018. Els experiments que s’estan duent a terme sobre les experimentals xarxes 5G mostren velocitats d’1Gbps, l’equivalent a descarregar una pel•lícula en HD en una espera inferior als 30 segons
  • Els components ‘Beacons': Es tracta de balises, uns petits components de maquinari de baix cost que tenen una importància clau en les noves tecnologies. Aquestes petites peces es poden col·locar dins d’un local, tot facilitzant-ne la localització, el seguiment i la comunicació gràcies al bluetooth de dispositius mòbils. Aquests component obren la porta a la creació de promocions ‘in situ’, serveis d’informació o altres menes de comunicació personalitzada amb els clients. Els primers beacons ja s’han posat en marxa i la indústria tecnoloógica apostará ben fort per aquests components, pronosticant uns 60 milions de balises operatives en qualsevol tipus de comerç abans de 2020, obrint una nova forma de comunicació i marketing per a tot tipus d’establiments i negocis.
  • Les noves ‘Phablets': Aquest any el sector de la telefonia mòbil ha deixat de banda els smartphones i ha centrat els seus esforços en presentar les novetats en el camp de les “phablets”. Aquests dispositius són un híbrid entre smartphone i tableta, que poden desenvolupar funcions propies dels dos dispositus amb unes còmodes dimensions d’entre 5 i 8 polzades. El sector s’ha adonat que l’augment de la grandària de les pantalles en els smartphones resta atractiu als compradors, fent descendre les vendes dels terminals mñés grans; per això, el sector aposta per les ‘phablets’. Per primera vegada des de la seva aparició el mercat de tablets ha frenat les seves vendes fins a caure’n un 3% durant l’últim trimestre de l’any. En canvi, les previsions dels experts apunten a l’augment de linterés dels compradors per les ‘phablets’, pronosticant que triplicaran les vendes de ‘tablets’ abans de 2020.
  • Pagament per mòbil: Portem anys escoltant que serà el punt d’inici del pagament gràcies als telèfons intel•ligents, però avui dia encara no és possible realitzar una compra sense dur a sobre la targeta o els diners en metàlic. Les grans companyies financeres i les empreses del sector de les noves tecnologies no han aconseguit un mètode estàndard que aplicar de forma generalitzada. Aquest MWC torna a sorgir aquesta diverèngia amb la noticia que Apple ha format una aiança amb American Express, mentre que Samsung ho ha fet amb Visa; utilitzant en tots dos casos la tecnologia NFC (Near Field Communication). Tanmateix, Google es desmarca amb la seva tecnologia Google Plaso, una solució basada en tecnologia Bluetooth d’imminent llançament que servirà per fer compres amb dispositius móbils.
  • ‘Apps’ per xatejar: Les aplicacions de missatgeria instantània com han estat les principals estrelles en el camp dels serveis de comunicació per a dispositius mòbils. Les empreses responsables d’aplicacions de missatgeria insantània en totes les seves variants estan ampliant les seves funcions per desenvolupar nous serveis per als seus usuaris. Un dels exemples és Snapchat, empresa que ha anunciat el desenvolupament de contingut editorial original per als seus usuaris; camí que també seguirà Line amb el seu nou servei Line@ (plataforma de comunicació centrada en PYMES, professionals i clients) i un futur nou servei de pagament de qual no se’n coneix res més.
  • ‘Wearables': Seguint amb les tendències de les anterior edicions del MWC, els ‘wearables’ són una tendència més de la fira de noves tecnologies; que s’espera impulsar notablement a partir d’aquesta edició. En un parell d’anys des de la seva aparició, els rellotges o polseres intel·ligents han mantingut un creixement constant, impulsant els nous disposituus mòbil. Els wearables comencen a guanyar pes en un nou mercat cada cop més important, que pot canviar les formes de fer negoci en el camp del tractament dedades i que tenen interesants aplicacions en els sectors com la salut o la publicitat. Les previsions parlen de 33 milions d’unitats venudes abans de 2020, mentre que les xifres més positives apunten a que es podrien aconseguir els 148 milions de wearables disponibles en menys de cinc anys.
  • Cotxes connectats: A l’espera de l’arribada dels cotxes sense conductor, els cotxes també poden convertir-se en terminals mòbils seguint el camí que han obert els rellotges o pulseres intel·ligents. Un dels objectius d’aquest any és connectar els vehicles a Internet i integrar-hi serveis mitjançant l’ús d’aplicacions. Aquest nou mercat de cotxes intel·ligents compta amb l’impuls dels fabricants de vehicles, operadors i empreses tecnològiques però, una vegada més, els interesos empresarials de cada compayia poden acabar esdevenint un impediment per aconseguir una certa estandarització dels cotxes connectats i una arrancada forta d’aquests vehicles 2.0. Tot i les possibles problemes que poden trobar-se al sector, les previsions dels experts apunten que el negoci dels cotxes connectats a Internet podria suposar un mercat de 39.000 milions al 2018.
  • L’ombra d’Apple: Encara que per tradició sempre està absent d’aquest tipus d’esdeveniments, una vegada més la seva allargada ombra arribarà fins als pavellons del MWC 2015. El sector, sempre atent als moviments d’aquesta empresa, segur que està tenint molt en compte els últims resultats publicats i que corresponen al seu primer trimestre fiscal. Durant aquest període Apple ha registrat uns ingressos de 74.600 milions de dòlars, amb un 69% dels seus ingressos procedents de l’iPhone. En total va vendre 74,5 milions d’unitats del dispositiu, la qual cosa suposa un increment d’un 46% si es compara amb el mateix període de l’any anterior, i que equival a vendre 34.000 telèfons a l’hora.
  • Nous protagonistes: Internet ha suposar una revolució en l’àmbit empresarial, arribant a afectar a tot tipus de negocis i àrees comercials. Ara, moltes marques de fora del món tecnològic han vist una possibilitat de crèixer i augmentar el seu nombre de clients mitjançant l’incursió en les noves tecnologies. Ja sigui a través d’aliances o d’adquisicions, al MWC podem veure cares noves que han aconseguit èxit i rellevància darrerament. Un dels exemples es el de la marca de roba esportiva Under Armour, que ha anunciat la recent compra de MyFitnessPal per 475 milions de dòlars. Un altre cas és el de la companyua Endomondo, que ha entrat en el món de les noves tecnologies convertint-se en la major comunitat online del món. Aquesta darrera empresa comptaria amb el suport d’un d’una gran empresa del sector, ja que els experts assenyalen que HTC podria estar col·laborant-hi per llançar conjuntament un smartwatch.

Imatge: melenita2012

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Les 9 claus del ‘Mobile World Congress’ de 2015”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio