Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Mòbils

Millors jocs mòbils del 2010

Repassem els títols que més ens han entretingut aquest any als nostres smartphones
By , on 31 de desembre de 2010

Els jocs per a mòbil han patit una auntèntica revolució aquest darrer any

Si fa uns dies analitzàvem quins eren els millors gadgets que ens havia deixat aquest any que s’acaba, avui és el torn d’abordar els jocs per a mòbil que més han triomfat el 2010. I és que els videojocs per als dispositius portàtils han avançat enormement en els darrers mesos, a partir sobretot de l’auge dels smartphones i dels mòbils tàctils. Els títols que podem trobar avui en dia, certament, no tenen res a veure amb els típics jocs poligonals i simples (com la clàssica “Snake”) que incloïen els telèfons de principis de segle.

A banda de la millora i desenvolupament inqüestionable que presenten avui en dia els software d’entreteniment, les possibilitats que brinden els nous hardware d’última generació fan que el seu aprofitament desemboqui en experiències úniques. Treure profit dels sensors de moviment i acceleròmetre de molts telèfons intel·ligents, permet gaudir de noves possibilitats d’interactuar amb els jocs. De la mateixa manera, les avui dia omnipresents pantalles tàctils han canviat la manera amb la que controlem els personatges i elements que hi intervenen. GPS, càmeres, Internet mòbil, i una llarga llista d’altres nous elements tecnològics, converteixen els videojocs per a mòbil en una activitat molt populars i que creix en qualitat dia a dia.

Així, trobem nous tipus de jocs que aprofiten les capacitats de geolocalització dels aparells, o d’altres que aposten per la realitat augmentada inserint elements virtuals en un entorn real. Que tinguem connexió permanent a la Xarxa també ha implicat una nova relació amb la resta d’usuaris i amb els propis títols, creant-se comunitats de jugadors i, en definitiva, una sociabilització del joc. Avui dia no només podem participar en jocs de gran qualitat i addicció des de qualsevol lloc, sinó que enfrontant-nos amb qualsevol altre persona del món i compartint de moltes maneres l’experiència amb els nostres amics de la Xarxa.

I en aquest mateix sentit de globalització es mouen avui els continguts, amb l’aparició dels “mercats de jocs” virtuals on tots podem accedir a un catàleg inmens de noms (tots molt ben classificats tant per gènere com per cost) i fer-nos amb els que més ens interessin. Sens dubte, l’App Store que serveix als petits dispositius d’Apple ha estat el líder d’aquesta revolució que ha canviat com mai la nostra manera d’accedir als jocs i de relacionar-nos amb ells. De la mateixa manera, l’iPhone ha estat el buc insígnia tecnológic que ha donat el gir de 180 graus en els videojocs mòbils, oferint al públic totes les especificacions abans anomenades en un producte que s’ha avançat a tot.

És per això que si repassem el jocs per a smartphone que han destacat aquest 2010 ens trobarem principalment amb noms dissenyats per moure’s amb l’iOS 4 (sistema operatiu de l’iPhone), que treuen tot el suc del potencial tècnic de les màquines en les que resideixen i que busquen per sobre de la resta, un tipus de gamer casual. I és que està demostrat que tot i que grans videojocs nascuts en les consoles grans d’última generació (tipus PS3) han tingut la seva revisió en format petit per a smartphone, el que prima en els jocs de mòbil es la rapidesa, l’entreteniment puntual i intens. Així, veurem propostes que tot i la seva aparent senzillesa, amaguen darrera un gran enginy per provocar addicció i que permeten gaudir de grans estones d’oci de forma instantània.

Passem doncs, a recordar alguns dels noms que més han donat a parlar aquest 2010. Segur que faltaran alguns que també han ofert moltes bones hores de joc, tot i així nosaltres hem fet una petita selecció personal:

Angry Birds
Segur que molts esteu cansats ja de sentir anomenar el joc dels “Ocells enfadats”, però és que realment aquesta divertida creació de l’estudi Rovio s’ha revelat com un dels èxits de l’any i encara avui segueix sent un fenomen de descàrregues. És un joc molt simple, amb pantalles ràpides, però que tanmateix treu bon partit de les possibilitats multitàctils de l’iPhone. Amb un apartat visual sobri, però certament enginyós, els que l’hem provat coneixem de sobres com d’adictiu pot arribar a resultar. Quan estàs pujat al metro i arribes a la teva parada, puc assegurar-vos que resulta tot un perill si ets en plena estratègia d’enderrocar un castell de porquets. Actualment, donada la popularitat que ha aconseguit, s’estan desenvolupant versions per a totes les plataformes mòbils, i pot ser que fins i tot doni el salt a les consoles de sobretaula, entre d’altres.

Un dels booms del 2010 en l'iPhone ha estat sens dubte el joc dels ocells catapultats

Street Fighter IV
Un dels llançaments més sonats de l’any a l’App Store de iTunes va ser el de Capcom amb el seu joc de lluita estrella. Molts érem els que desitjàvem poder gaudir dels combats llegendaris amb Ryui companyia en els nostres telèfons mòbils. I la firma japonesa ens ha portat un port de la nova entrega de la famosa saga per a iOS. Realment el resultat és gràficament impressionant i amb una jugabilitat també impressionant. Tot i així, a vegades resulta una mica pesat acostumar-se a controlar els personatges i els combos amb el joystick virtual tàctil que apareix en pantalla.

Monopoly Here and Now
El clàssic joc de taula per als amants del capitalisme a petita escala també ha viscut aquest darrer any un pas al món de l’entreteniment mòbil de la mà de EA. I ho ha fet amb “Here and now” (tota una declaració d’intencions), una versió amb un bon rentat de cara i en la que seguirem sentint tota l’emoció de comprar i vendre carrers. Gràfics molt ben aconseguits i noves opcions que afegiran un plus d’emoció a tot plegat.

Doodle Jump
Un altre exemple de joc de plataformes ràpid i dirigit a un públic casual, que fa bon us de les virtuts de l’acceleròmetre dels telèfons intel·ligents i de les seves possibilitats per controlar el moviment dels personatges a la pantalla. Com Angry Birds, pot arribar a enganxar un cop estàs inmers en la partida. Però el seu concepte, basat en una criatura que no para de saltar fins a poder arribar a dalt de tot, difereix bastant del primer.

Les criatures saltarines s'apoderen de les pantalles dels nostres mòbils

Rage
La empresa més que reconeguda al món dels videojocs, id Software, ens duu un títol que injecta aire fresc al mercat dels mòbils. Es tracta d’un shooter, basat en un FPS sandbox d’acció mutant que està per arribar a les consoles grans, i que esprem al màxim la potència gràfica de l’iPhone. Aquest és, doncs, un joc molt entretingut, però que malauradament peca de ser massa curt (com molts dels títols per a dispositius mòbils) deixant-li així al jugador una sensació agredolça.

Tetris
Electronic Arts ens ha portat l’enèsima revisió del joc de puzles per excel·lència, demostrant una vegada més que els dispositius mòbils són els millors aliats d’aquest tipus de jocs que primen les partides espontànies, de mecànica senzilla, però en les que cal molta agilitat mental.

Fifa 2011
Dels darrers en arribar, però no podia faltar una menció al que ja porta uns anys sent el millor simulador de futbol del món. En la seva versió per a mòbil, l’emoció de les jugades i la llibertat de moviments se segueix mantenint, però com sempre, trobem a faltar els comandaments físics de tota la vida perquè la jugabilitat sigui total.

Fotos de: Capcom, Rovio i Lima Sky

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Millors jocs mòbils del 2010”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio