Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Mòbils

Nokia OVI, o com fer una còpia de seguretat de les dades del nostre telèfon

By , on 11 de desembre de 2008
Nokia OVI, el servei de sincornització amb els continguts del telèfon

Nokia OVI, el servei de sincornització amb els continguts del telèfon

Quelcom que preocupa a molts usuaris (i jo n’era un d’ells fins que vaig descobrir el servei del que us en vull parlar) és què passarà si algun cop el seu telèfon mòbil es perd o s’espatlla. Què els passarà a les nostres dades?

El contingut de l’agenda de contactes i el calendari són dues de les possessions més valorades per qualsevol persona que empri el seu telèfon per a allò mínim i indispensable: fer i rebre trucades. I ja no parlem d’aquells qui posseeixen un smartphone del qual en treuen més suc perquè amb ell fan a més altres coses, com ara gestionar el calendari. El desastre que pot suposar la pèrdua d’aquestes dades pot ser de dimensions gegantines.

Per a això existeixen els programes de sincronització, que podem instal·lar al nostre ordinador i, ja sigui mitjançant un cable adaptador especial o a través de la connexió sense fils Bluetooth, ens permeten fer una còpia a l’ordinador de les dades que tenim al telèfon. Aquests programes estan bé, però què passa si marxem de viatge o volem fer una còpia quan ens trobem lluny de l’ordinador que fem servir habitualment? la solució és fer-ho a través d’Internet.


[ad]

Els posseïdors d’un telèfon marca Nokia (la majoria) tenen ara la possibilitat d’utilitzar el renovat servei OVI, una xarxa social que a més també facilita la compartició de continguts com ara fotografies i vídeos, per fer aquesta còpia.

La versió inicial del servei OVI fou presentada el passat febrer al Mobile World Congress de Barcelona, la principal fira de telefonia mòbil del món que es celebra des de fa tres anys (aquest vinent en serà la quarta edició) a la ciutat comptal. Llavors mancava del servei del que us estic parlant.

Fa pocs dies es va presentar la renovació dels serveis OVI, que ja inclouen la possibilitat de sincronitzar els continguts de la llibreta d’adreces i el calendari amb un compte personal a Internet, accessible a través del lloc web OVI.com . Aquests continguts són després accessibles a través de qualsevol navegador web a través de la mateixa adreça d’OVI, independentment de la plataforma informàtica que usem (Windows, Linux, Mac,…).

El lloc web d'OVI

El lloc web d'OVI

Dins d’aquest apartat d’OVI podem, a més, crear noves cites en el nostre calendari o modificar les existents, i tots aquests canvis es reflexaran en el nostre telèfon el següent cop que realitzem la sincronització.

Naturalment, per usar OVI haurem de posseir un telèfon de Nokia. Més que res perquè la configuració de la connexió per fer la sincronització depèn del model concret de terminal que emprem. Quan ens donem d’alta -un procés d’altra banda gratuït- se’ns pregunta el model de telèfon que usem. Haurem de donar també el nostre número de telèfon, ja que ens serà enviat un missatge de servei amb les configuracions necessàries per accedir a OVI i per sincronitzar el nostre telèfon. Evidentment, se’ns cobrarà el preu de l’enviament d’aquest missatge, que variarà lleugerament depenent de l’operadora, però que estarà normalment entre 1 i 2 Euros.

La sincronització es farà a través d’Internet, pel que l’usuari haurà de poder accedir a la xarxa des del seu terminal, i s’aplicaran els càrrecs econòmics corresponents a aquesta connexió.

En el meu cas, l’experiència ha estat molt satisfactòria; jo fins ara feia les còpies de seguretat del contingut del meu telèfon en una tarja de memòria en format microSD, bolcant-ne el seu contingut després a l’ordinador per a més seguretat. No obstant, si m’hagués passat alguna cosa al telèfon, hagués necessitat o bé un terminal idèntic a on recuperar les dades o bé el programari Nokia Suite. Imagineu que em passa quelcom estant de viatge, i que no tinc a mà un ordinador on hi pugui instal·lar software…

Amb els serveis d’OVI, fer la còpia de seguretat és ràpid i fàcil, ho puc fer a qualsevol lloc i en qualsevol moment, sempre i quan tingui cobertura de la meva operadora. I el millor de tot és que aquesta còpia no es desa en un format propietari, sinó que és accessible mitjançant un simple navegador web, puc entrar a les meves dades, gestionar-les i modificar-les.

Si estic lluny dels meus recursos habituals, com ara estant de viatge i li passa quelcom al meu telèfon, puc consultar l’agenda i els números de les persones a les que vull trucar des de qualsevol cibercafè del món, sense haver d’instal·lar res.

Particularment us haig de dir que no he provat el servei d’emmagatzematge de fotografies (amb prou feines en faig amb la càmera del telèfon), i per tant no us el puc valorar, però quelcom que sí li he trobat a faltar és la sincronització dels missatges SMS. I és que a vegades hi podem tenir missatges importants, que ens han fet gràcia o que per motius sentimentals ens agrada rellegir de tant en tant.

També he trobat una gran comoditat el poder escriure cites o omplir fitxes de nous contactes des del meu ordinador. Vulgueu o no, a vegades fa mandra fer-ho des del telèfon, ja que és més incòmode. Fins i tot per a mi, que uso un Nokia E90 amb un teclat QWERTY complet, sovint no em ve de gust omplir una fitxa.

Les actualitzacions de les dades es realitzen de forma incremental, de manera que cada vegada que ens connectem per sincronitzar, només s’intercanviaran els continguts nous o que hagin canviat. Això redueix els temps d’espera.

Pel que fa a la privacitat, ja imaginareu que aquest servei (com tota la resta que s’hi assemblen) disposa d’un codi de conducta del què es fa de les dades dels seus usuaris. Fugues d’informació n’hi pot haver, evidentment, com amb totes les dades que estiguin emmagatzemades en un servei online. Ara bé, hi ha tanta probabilitat que això passi com a qualsevol servei, igual que en un banc en línia.

Particularment, feia temps que buscava quelcom així, i fins i tot he provat d’usar els serveis de Google en línia com ara el Google Calendar, però la necessitat de connectar-me per consultar qualsevol cosa i el fet que no sincronitzés amb el telèfon sinó que fos un servei únicament en línia me’n van fer desistir.

Havent provat OVI, és un servei que recomano a tots els que posseïu un telèfon Nokia i vulgueu fer una còpia de seguretat ràpida dels continguts, de fàcil gestió i a més que us permeti la flexibilitat d’afegir dades a la mateixa còpia que després es sincronitzen amb el telèfon.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Nokia OVI, o com fer una còpia de seguretat de les dades del nostre telèfon”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio