Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Mòbils
No cal cap modificació del programa per a què funcioni

Pocs jocs per a l’N900? Executeu els de webOS!

Haurem d'instal·lar unes llibreries i ja està!
By , on 7 de desembre de 2010

L'N900 ens depara una sorpresa més. Imatge cortesia de Nokia

Ja us he parlat en articles anteriors de la potència de l’N900, el darrer smartphone de Nokia que empra la plataforma Maemo*, un autèntic ordinador ultraportàtil que cap en el palmell de la mà. Jo mateix en tinc un, i moltes de les persones a qui els hi he ensenyat m’han fet un comentari: el problema és el Linux que porta, per al qual costa trobar-hi aplicacions. Doncs bé, la noticia que us porto avui és que la compatibilitat d’aquest excel·lent aparell és superior a la què podria semblar a priori.

Llegeixo a Engadget que, si vull jocs (un aspecte del qual l’N900 no en manca, però que podria ser millorable), puc executar jocs per a la plataforma webOS sense modificar, és a dir, sense que calgui adaptar-los al meu telèfon en concret.

Això vol dir que, a més de comptar amb tot el ventall d’aplicacions lúdiques propi de l’ecosistema de Maemo/MeeGo, també podré aprofitar el d’una plataforma (webOS) recolzada per HP, el que implica que independentment de a què la destini, continuarà tenint un mercat i, per tant, atraient als desenvolupadors que li crearan tota mena de programes.

Per poder aconseguir aquest petit “miracle” tecnològic, abans ens cal instal·lar en el nostre N900 un entorn d’execució, una mena de run-time que permet que els jocs de Palm s’executin. També ens caldrà obtenir privilegis de root (administrador del sistema a la màquina) tant en l’N900 com a la nostra Palm (per a copiar els jocs), un procediment que no és trivial però que si es fa amb cura no suposa cap mena de perill per al correcte funcionament del dispositiu.

El rendiment, pel que he pogut veure en alguns vídeos de YouTube, és idèntic al què podem aconseguir amb una Palm amb webOS nativament, pel què els usuaris que facin servir aquesta eina no han de notar cap mena de desavantatge respecte a qui executi els jocs directament sobre la plataforma per a la qual han estat concebuts.

A banda de suposar un curiós i interessant experiment informàtic, això obre les portes a què els futurs dispositius MeeGo (com ja he indicat abans, hereu i successor de Maemo) també incorporin aquesta possibilitat, i no només amb els jocs, el què sens dubte atrauria més programadors que veuran la possibilitat de programar en un dispositiu i executar en dos. I, més encara, tenint en compte que una de les plataformes serà la de Nokia, encara avui líder en venta de telèfons mòbils.

* Darrer en dos sentits: tant l’últim que ha llançat al mercat com que no hi haurà cap altre model que el segueixi emprant la mateixa plataforma, car els següents ja usaran MeeGo (fusió, al seu torn, de Maemo i Moblin)

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Pocs jocs per a l’N900? Executeu els de webOS!”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio