Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Mòbils
La mida de la pantalla i la potència dels gràfics, handicaps a l'hora de veure films en els dispositius més petits

Tablet-encode, un programari per adaptar pel·lícules als smartphones Nokia

Es troba disponible per a GNU/Linux i tota la resta de les principals plataformes
By , on 4 de maig de 2011

La interfície gràfica d'usuari de Tablet-encoder. Es pot ser més simple? Imatge: Guillem Alsina

Quan posseïm un smartphone amb pantalla gran (a partir de les 3,2 polzades) tard o d’hora sempre sorgeix la mateixa necessitat: veure-hi pel·lícules. Pot ser quelcom molt pràctic, doncs al cap i a la fi el nostre telèfon és un dispositiu que sempre portem a la butxaca, pel que en tot moment podem allargar la mà per agafar-lo i usar-lo, i està molt bé poder disposar de continguts d’oci per quan viatgem o hem de patir una llarga espera.

En alguns terminals, tot es redueix a descarregar d’Internet o convertir la pel·lícula des d’un DVD a un format que puguem veure amb un ordinador, gravar-la a la memòria interna del telèfon i, tot seguit, visualitzar-la. Tindrem, però, un problema: degut a què els smartphones són menys potents que els ordinadors portàtils i de sobretaula (tot i haver evolucionat molt en aquests darrers temps) i la seva capacitat gràfica també és més limitada, pot ser que veiem la pel·lícula amb talls i salts, i que la bateria vagi baixant amb més rapidesa del que és normal en aquest tipus d’aparells.

Per solucionar aquest problema existeixen els programes convertidors de vídeo, que ens permeten “alleugerir” la informació sobrera que es troba en un fitxer AVI o MPG així com adaptar el format de la imatge a la pantalla del nostre smartphone. Normalment, cada marca, model de telèfon o sistema operatiu acostuma a tenir els seus programes, que els fabricants inclouen en el CD d’utilitats que acompanya el terminal en el moment d’adquirir-lo, però també tot sovint aquest és insuficient per cobrir les nostres necessitats.

Tablet-encode és un programari nascut al caliu dels tablets Nokia (N770, N800, N810 i N900) i del Nokia Internet Tablet Video Converter, que feia el mateix malgrat que amb algunes mancances per a determinats usuaris avançats i que, a més, ha estat discontinuat.

Enfront d’aquest, Tablet-encode no deixa de ser un front-end gràfic (una aparença) per al programari mencoder, que forma part del paquet MPlayer i que haurem de tenir instal·lat en el nostre sistema. Això últim és fàcil fer-ho mitjançant el repositori de software de la nostra distribució en el cas de treballar amb GNU/Linux, o bé descarregant-lo i instal·lant-lo manualment des d’Internet. En el meu cas, l’he provat en una Ubuntu 10.04 i l’únic que hagut de fer és descarregar el mencoder des del Centre de Programari del sistema. Per a la resta de plataformes, amb l’entorn Perl, la versió adequada del mencoder i les llibreries GTK2 per a Perl en fem més que prou per a executar-lo.

L’entorn és d’allò més senzill: tan sols haurem d’indicar el fitxer origen, el nom que volem per a la destinació i a quin dispositiu l’hem d’adaptar. De fet, podem escollir entre perfils molt genèrics i, passant a més concreció, l’optimització per al Nokia N900 com a únic model concret de telèfon explicitat pel programari.

Tot i que el programa ha estat optimitzat per al seu ús conjuntament amb smartphones Nokia, el cert és que el podem emprar amb el telèfon que vulguem. Molts aparells tenen configuracions de pantalla i potència gràfica i de processador semblant, pel què no hauria de representar gaire problema passar pel·lícules a un HTC, un Motorola o un Sony Ericsson. I això ho podrem fer des d’un escriptori Linux…

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Tablet-encode, un programari per adaptar pel·lícules als smartphones Nokia”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio