Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Noticies

El III Dia Mundial de la Contrasenya consciencia sobre la importància de la seguretat

El 9% d’espanyols ha estat víctima d’un hacker
By , on 12 de maig de 2015

pass

El Dia Mundial de la Contrasenya (World Password Day) s’ha celebrat aquest 7 de maig per tercer any consecutiu; una data que te per objectiu conscienciar sobre la importància d’usar contrasenyes segures per protegir les nostres dades personals enfront de civeratacs. No obstant això, la major part dels usuaris no segueix les principals regles per connectar-se a Internet de forma segura, incloses les contrasenyes.

La iniciativa per conscienciar de la importància de les contrasenyes virtuals ha anat guanyant suport any rere any, una tendència a l’alça que demostra que cada cop estem més preocupats per triar la contrasenya adequada per protegir amb eficàcia les nostres dades personals. Solament en la convocatòria anterior, més de 600 organitzacions i 32 partners de la indústria es van unir a la celebració del Dia Mundial de la Contrasenya.

El World Password Day és una iniciativa d’Intel Security que va sorgir en un “brainstorming” per buscar solucions que ajudessin als consumidors a crear contrasenyes més segures. El portaveu de la companyia, Robert Sicilià, va explicar que la companyia de components electrònics es van adonar que els protocols que ‘hauriem de’ incorporar els usuaris per tindre una millor protecció al final no es duien a terme. Davant d’aquest problema van decidir llançar una campanya per a que els usuaris canviem les contrasenyes per unes de més segures.

Ens vam adonar que molts usuaris estan sobrepassats amb la quantitat de coses que ‘haurien de’ fer per millorar la seva seguretat digital que al final no fan gens. Així que en lloc de donar-los una llista de consells de seguretat, volíem trobar una millora de seguretat que la gent pot fer en menys de cinc minuts: canviar les seves contrasenyes.

Per a l’edició del Dia Mundial de la Contrasenya d’aquets 2015 Intel Security ha ressaltat que “cada usuari té una història o una anècdota relacionada amb les seves contrasenyes”, motiu pel qual anima a participar als usuaris a través del hashtag #PasswordConfession a explicar les situacions més divertides que els hagin ocorregut. Una d’aquestes històries podrà aconseguir subscripció gratuïta de True Key d’Intel Security durant un any; una bona excusa per desfer-nos d’una contrasenya vella i ineficient.

A més, el també portaveu d’Intel Security, Gary Davis, ha publicat un ‘post’ en el blog de la companyia en el qual repassa alguns dels sistemes que podrien substituir als ‘passwords’ en el futur, com les venes de l’usuari o els tatuatges de seguretat. Tanmateix, totes aquestes iniciatives són prototips o anecdòtiques per lo qual si creus que la teva contrasenya és massa evident o poc eficient, anima’t a canviar la teva contrasenya per una més segura.

Els usuaris no estan conscienciats
Els estudis han demostrat que no ens prenem massa seriosament això de tindre una contrasenya segura i diferent per a cada tipus de site; sino que optem per a mantindre una mateixa contrasenya per accedir al correu, a les xarxes socials o al programari d’algun dispositiu. Tanmateix, el grau de dificultat d’aquestes paraules claus o números deixa molt que desitjar: les més habituals i alhora menys segures són ‘1234’, la pròpia paraula ‘password’ o, fins i tot, el nom de superherois com ‘batman’ o ‘superman’. Fàcils de recordar, però també fàcils de traspassar.

Una contrasenya poc fiable pot facilitar el robatori de dades i la suplantació d’identitat. I és que el 90% de les contrasenyes són tan simples que poden ser robades per un hacker en segons, segons es desprèn d’un estudi realitzat per Deloitte. Per això, en el marc del Dia Mundial de la Contrasenya, és necessari fer-nos treure els colors a més d’un per aconseguir que ens prenguem més seriosament la nostra seguretat a través de la xarxa.

En aquest sentit, segons dades del Eurobaròmetre de ciberseguretat realitzat per la Comissió Europea i publicat al febrer de 2015, el 9% dels espanyols ha estat víctima d’un pirata que els ha pres la conta. Però el problema és encara pitjor, ja que el 62% dels espanyols assegura no estar ben informat davant els riscos de ciberincidents, per la qual cosa no són conscients de la importància de tenir una contrasenya segura.

Consells bàsics per a contrasenyes segures
El director general Seguretat del grup Entelgy, Félix Muñoz, ha lamentat que “cada vegada hi ha més eines per vulnerar les contrasenyes”, programes informàtics que no requereixen ser un expert i que permeten descobrir les contrasenyes. Per evitar que ens prenguin una conta en una pàgina xarxa social, una pàgina web o una aplicació Muñoz ha donat uns consells bàsics de seguretat: no compartir les contrasenyes, no enviar-les per sms o guardar-les en un email.

L’expert en seguretat a la xarxa ha explicat que per garantir una mínima seguretat en l’elecció de la contrasenya passen per l’ús d’un generador i/o almacenatge de contrasenyes, que permeten establir una combinació aleatòria de signes diferents. Tanmateix, es poden alternar majúscules, minúscules i nombres per a dificultar-ne el seu hackeig; o no crear contrasenyes amb menys de 8 caràcters. Encara que potser el consell més assenyat de tots és evitar convertir les nostres dades personals -aniversaris, telèfons, DNI- en les nostres contrasenyes habituals.

Imatge: geralt

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “El III Dia Mundial de la Contrasenya consciencia sobre la importància de la seguretat”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio