Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Noticies

El nou videoclip d’AC/DC… en format Excel!

By , on 5 de novembre de 2008
La primera imatge que ens trobarem del video d\'AC/DC

El grup australià que és considerat com un dels pares del heavy (malgrat que ells prefereixen enquadrar-se en el rock’n’roll), AC/DC, torna enguany a la portada de les revistes i pàgines web de música amb el llançament d’un nou disc, titulat Black Ice i que dona nom també al seu primer senzill. No, no hem canviat la temàtica del bloc al món de la música, només és que el videoclip de presentació d’aquesta cançó té molt a veure amb el món de la informàtica i amb una branca artística d’aquesta molt desconeguda entre el gran públic: l’art ASCII.

Tots estem acostumats a veure costoses produccions cinematogràfiques de Hollywood en les quals tenim espectaculars efectes especials generats per ordinador, uns efectes que malgrat que no s’han introduït a gran escala en el món dels videoclips, si n’hem pogut veure pinzellades.

El vídeo de Black Ice empra efectes per ordinador, però no són de bon tros tan elaborats com els que podem trobar a una de les pel·lícules de la saga Terminator ni de la Guerra de les Galàxies, sinó que fa ús del molt més senzill però alhora més antic art ASCII.


[ad]

Una icona moderna expressa en art ASCIIEl codi ASCII (American Standard Code for Information Interchange) consisteix en codificar cada lletra, número I símbol que es pot emprar en una comunicació per text amb un codi de tres dígits. D’aquesta manera, a la lletra f li pot correspondre el codi 102, mentre que a la ç li correspondrà el 135.

L’ASCII només admet símbols que es puguin emetre en una comunicació textual, I és la base sobre la qual s’han construït els moderns codis de caràcters que empren els sistemes informàtics.

Per la seva banda, l’Art ASCII és aquella expressió artística que empra els símbols inclosos en el codi ASCII per a expressar imatges. No només fa ús de les lletres i números que són els més usats per tothom de forma habitual, sinó que també fa servir com a recurs altres símbols com són la barra de separació en biaix que trobem sobre la tecla del número 7, els parèntesis, corxets i altres símbols (@, #, $, %, &, =, etc…).

Tot i que ha obtingut popularitat i notorietat d’ençà de l’adveniment de l’era de la microinformàtica personal, amb els primers ordinadors PC, l’art ASCII arrenca des d’abans de la seva arribada, i de fet pot arribar a construir-se una obra amb aquesta tècnica emprant tan sols una màquina d’escriure (malgrat que no és gaire recomanable).

Diversos artistes han experimentat amb aquest tipus d’art, i un dels seus pioners fou Ken Knowlton, al seu torn un dels pioners de la informàtica gràfica (va treballar als famosos Bell Labs) i que va treballar amb nombrosos artistes contemporanis.

Una mostra d\'art ASCII ben senzilleta pero no per aixo menys efectivaD’art ASCII encara en podem trobar, sobretot a “l’underground” informàtic, on és emprat per molts hackers i crackers per signar documentació que es reparteix en format de texte pla o cracks per desprotegir programes comercials, a mode de signatura. També alguns usuaris posen a les seves signatures del correu electrònic petites mostres d’art ASCII.

I què són si no els smileys? aquestes representacions de cares que denoten estats d’ànim en les converses de xat o a través del correu electrònic ara els veiem en forma gràfica, però fins no fa gaire es dibuixaven només en format texte. Són, potser, la mínima expressió de l’art ASCII.

Fins i tot podem trobar jocs fets emprant el codi ASCII i que ens recorden les primeres màquines recreatives, mancades de la potència gràfica que exhibeixen gairebé tots els aparells electrònics d’avui en dia. Un d’aquests exemples és Overkill, un joc en 2D que ens fa recordar els vells jocs de “marcianets” i “passa-pantalles”, i que és compatible amb Windows, GNU/Linux i el vell OS/2 d’IBM.

Fins i tot recordo dels meus temps d’institut (darreries de la dècada dels vuitanta, principis de la dels noranta) que existia algun programa per convertir una imatge fotogràfica en una mostra d’art ASCII, però per molt que m’hi he esforçat, no en recordo el nom…

Una fotografia i el mateix objecte expressat en format ASCII

Inicialment, l’art ASCII es mostrava tan sols en blanc i negre, car fa algunes dècades només els privilegiats amb un bon compte corrent, les grans empreses o les universitats es podien permetre monitors o impressores en color. La resta ens havíem de conformar amb els monitors de fòsfor verd o en blanc i negre, i les impressores d’agulles. I aquesta continua sent la forma més purista d’aquesta manifestació artística.

L’exemple dels AC/DC

Una de les bandes de “heavy” per excel·lència ens ha regalat a tots els “geeks” i frikis del món de la informàtica una expressió d’art en format ASCII realment original, tant per la naturalesa en si com pel suport en el qual ve: un fitxer d’Excel.

El full de càlcul de Microsoft permet l’execució de macros (per entendre’ns, petits programes molt limitats en funcionalitat) i l’afegit de continguts multimèdia com ara vídeos o àudio. Doncs bé, el que han fet els AC/DC ha estat crear en primer lloc una versió del videoclip de Black Ice en format ASCII, després afegir-lo al fitxer Excel, empotrar-li el fitxer d’àudio i sincronitzar-ho tot plegat per a la seva reproducció. Una matada? si, sens dubte, però el resultat queda molt i molt bé.

Aixi es veu el video dels AC/DC

Per gaudir-ne, només ens serà necessari descarregar el fitxer XLS (format Excel) i obrir-lo amb el programa de Microsoft. He provat a fer-ho amb l’OpenOffice, però no m’ha funcionat ni habilitant macros. He usat per a això la versió 2.4, potser amb la 3.0 funcionarà, però en el moment d’escriure aquestes ratlles no me l’he descarregat i instal·lat encara.

Quan obrim el fitxer, es generarà en el mateix directori un fitxer WAV que és el que conté la música, mentre que el vídeo es passa directament en l’Excel. Ja us aviso que ni el vídeo ni l’àudio estan complets (no sigui cas que els hi copiessin i els posessin en xarxes P2P…).

Per poder controlar la reproducció tindrem simplement dos botons, el que ens permet engegar el vídeo i un altre per aturar-lo.

En la realització, els responsables han estat molt puristes, ja que principalment han fet servir lletres, números i símbols com #, @ o $ . Tota una oda a una mostra d’art sovint desconeguda pel gran públic però molt apreciada pel col·lectiu vinculat a les noves tecnologies.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “El nou videoclip d’AC/DC… en format Excel!”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio