Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Noticies

Els grups que formen el Parlament Europeu, favorables a un control més estricte d’Internet

By , on 15 de juliol de 2008

Nou parany legal a les llibertats a InternetCom ja va passar fa uns dies amb l’anunci d’una proposta de llei per a crear un registre voluntari de blocaires, la Internet del vell continent es veu sacsejada per una altra notícia que no ha agradat gens a la part més activa i activista de la Xarxa: els diversos grups polítics que composen el Parlament Europeu s’han mostrat favorables a prendre mesures que permetin un control més estricte dels continguts i les pràctiques d’Internet a través de les votacions dutes a terme en diversos comitès.

Aquestes votacions tenien com a objecte una sèrie d’esmenes a la Directiva Europea de Telecomunicacions, a les quals s’hi han mostrat favorables tots els grups inclosos els més “esquerranosos -i, per tant, més susceptibles d’estar en contra d’un control massa estricte dels continguts de la Xarxa- com són el Partit Socialista Europeu o Els Verds. Les tres esmenes proposades són:

Esmena H1: permet als governs de cada estat membre de la Unió establir restriccions per al contingut considerat il·lícit. Evidentment, la consideració del que és o no lícit concentra els principals dubtes de les associacions de defensa de les llibertats digitals. Si bé tots o gaire tots estarem d’acord en què un tema com la pornografia infantil ha de ser il·lícit, és poc probable que entre sensibilitats diferents no puguem titllar certes pràctiques dels altres com a pura i dura censura. Per exemple, fer callar una opinió política discordant amb el govern seria relativament fàcil en un estat (i totalment legal) sota l’empara d’aquesta llei. I això és precisament el que volen evitar els ciberactivistes.


[ad]

La Unio Europea sota sospita de les organitzacions que lluiten pels ciberdretsEsmena H2: es preveu la creació de mecanismes de cooperació entre els ISP‘s i els productors de continguts o associacions que els agrupin. Per exemple, al nostre país una d’aquestes associacions podria ben ser la criticada SGAE. Òbviament, les organitzacions en pro dels ciberdrets consideren que aquest és el primer pas per a què siguin aquestes associacions tipus SGAE les que acabin dient als ISP’s quins són aquests continguts “correctes” i quins no.

Esmena H3: obliga als proveïdors de servei a avisar als seus usuaris donat el cas que aquests estiguin cometent accions il·lícites, el que al seu torn implica que siguin els ISP’s els qui controlin què és el que estan fent els internautes, fent la feina que -teòricament- hauria de dur a terme un cos policial. Segons totes les crítiques està directament inspirada en l’anomenada “Guillotina digital” proposada pel president francès Nicolas Sarkozy i que consisteix simplement en tallar la connexió a Internet a l’usuari que infringeixi per tercera vegada la llei en descarregar algun contingut protegit per drets d’autor.

No deixa de ser curiós com els grups d’esquerres s’han afegit a una col·lecció de propostes molt més properes a les tesis de “llei i ordre” dels grups de dretes, però no és el primer cop que la teoria política no coincideix amb el que es demana des dels escons dels hemicicles; a l’Estat Espanyol, sense anar més lluny, el Partit Socialista és l’abanderat del Cànon Digital (en contra del que en un principi podria dictar la lògica) mentre que el Partit Popular és que en demana l’abolició. El món al revés? no, simplement pragmatisme polític.

Les primeres queixes no s’han fet esperar juntament amb una crida generalitzat a manifestar-se contra l’aprovació d’aquestes esmenes que, segons diverses organitzacions com la FFII (Foundation for a Free Information Infrastructure) o La Quadrature du Net, estan destinades a crear una Internet “soviètica”, en clara al·lusió a les formes totalitàries amb les quals es controlava a la població a l’estat (suposadament)comunista de la Unió Soviètica.

Tot i les manifestacions favorables dels diferents grups que composen el Parlament Europeu, el que s’ha donat fins ara és un pas previ a l’aprovació definitiva d’aquestes esmenes, que haurà de ser feta (o no) aquest proper setembre en una votació en el mateix parlament i a la tornada de les vacances estivals. Això dona molt de temps per endavant a tothom, tant als grups de pressió (lobbies) de les industries discogràfica i audiovisual per fer aprovar aquestes mesures, com als grups i associacions que composen l’oposició a reunir-se i treballar-hi en contra.

També val a destacar que aquestes esmenes afecten a una llei marc que, posteriorment, han de complementar els estats membres de la Unió dins el seu propi marc regulatori i legal i que, per tant, el que està en curs és una batalla per tallar de soca-rel una possibilitat molt potent de filtrar, controlar i censurar els continguts d’Internet per part de governs i organitzacions amb certs poders, però que si aquesta és guanyada precisament per aquestes entitats, als defensors dels ciberdrets encara els restaran les diferents “batalles nacionals” que s’hauran de dirimir en cadascun dels països que conformen la Unió Europea.

A l’igual com passava amb el registre voluntari de blocs proposat per una eurodiputada estoniana, aquestes esmenes poden ser enteses com una possibilitat per a què els governs imposin més la seva llei sobre Internet (o, almenys, així s’ho pensin), ja que el temor de l’ús de la xarxa per part de grups terroristes és patent, però el caramel que ho endolça és la possibilitat de tallar les ales a dissidents polítics i persones incòmodes. I si per a això s’han d’aliar amb el sector industrial, és possible que així es faci.

En què ens afecta?

Individualment i de moment, en res, però si s’aproven podria significar que en molts països d’Europa els governs i entitats a les que aquests ho permetessin, controlarien tant el que es publica a Internet, com el que és accessible, o el que es fa. En definitiva, el relativament alt grau d’anonimat del que es pot fruir avui en dia a la Xarxa quedaria molt minvat en favor d’un control de tipus policial.

Ens esperen, doncs, uns mesos de calor i campanyes mediàtiques per aconseguir la derogació d’unes lleis que la majoria dels activistes en pro de la llibertat d’expressió a Internet veuen com una vulneració del principi llibertari que ha regit la Xarxa de xarxes des del seu pas de l’estament militar al civil.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Els grups que formen el Parlament Europeu, favorables a un control més estricte d’Internet”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio