Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Noticies

Els informàtics continuen emprenyats

By , on 3 de desembre de 2008
Una instantània del 19-N a Madrid

Una instantània del 19-N a Madrid

Perdoneu la contundència del títol però és que no me n’he pogut estar. Més que res perquè després de les manifestacions eminentment estudiantils del passat dia dinou, el govern espanyol continua fent cas omís a les reclamacions del col·lectiu informàtic.

Us faig memòria de quines eren (o, més aviat, de quina era), tot i que també podeu consultar l’article que ja havia escrit anteriorment al respecte: que es reguli la professió, que la titulació estigui igualada en atribucions a la resta de les enginyeries com la de telecomunicacions, de la qual precisament sembla que n’acabarà depenent.

Tot va començar fa cosa d’un mes, quan el Ministeri de Ciència i Innovació del govern espanyol va presentar les fitxes de les carreres tècniques universitàries, amb les seves corresponents atribucions professionals (és a dir, allò que pot fer un enginyer tècnic i què no pot fer entre d’altres coses), marcades també per les directrius de l’anomenat “Pla Bolonya“. La d’informàtica brillava per la seva absència, situació que naturalment va preocupar immediatament els professionals del sector i, especialment, els col·legis professionals.


[ad]

Pel que sembla, la sensació general és que les carreres d’informàtica acabaran sent una especialització de telecomunicacions, i que el futur professional dels informàtics és la marginalitat, sous baixos i una manca de regularització que els empenyerà a fer de “nois per a tot“. És a dir, que si s’ha d’escombrar el terra, ho pot fer un informàtic, ja que no hi ha cap lloc on digui que això no cau dins les seves atribucions.

Aquesta manca de regulació també afecta la sortida dels professionals titulats a l’Estat Espanyol a altres racons d’Europa, ja que si un empresari estatal sap què té i què pot demanar quan fitxa un informàtic alemany, francès, italià o d’un altre país de la Unió Europea, un empresari de fora no sap a què atenir-se exactament, ja que aquí no es regula què pot fer o ha de fer un professional d’aquest ram. És a dir, de bidireccional, el trànsit es tornarà unidireccional, creant un dèficit per al nostre país.

Mentre es negociava per part dels col·legis professionals i altres associacions amb el govern, es gestava també una protesta popular entre els informàtics. Aquesta va consistir en una aturada el passat dia 19 de novembre, seguida minoritàriament entre els professionals i -segons les xifres que m’han comentat- majoritàriament entre els estudiants.

El tema professional és força delicat, ja que sovint els informàtics es troben sols en una empresa, ocupant aquest càrrec i atenent a 40 o 60 usuaris, pel què les incidències no resoltes durant un dia de feina per la vaga poden comportar forces maldecaps. Les empreses purament d’informàtica s’arrisquen a perdre clients enfront d’altres de la competència que no en facin, i en empreses com les que proporcionen serveis d’Internet què s’ha de fer? tirar a baix els servidors i els hostings durant tot el dia? sabeu quants clients perdria aquesta empresa?

El col·lectiu tampoc és que estigui excessivament unit en aquestes i altres reivindicacions, pel què finalment fora de l’àmbit educatiu la convocatòria del passat dia 19 no ha obtingut una resposta massiva, que era el que es buscava i s’esperava.

Però la manca de resposta positiva per part del govern ha dut als convocants de la primera acció a dur-ne a terme una segona, que es realitzarà aquest proper 18 de desembre, una nova data en la què els informàtics es donaran cita i sortiran al carrer per reivindicar els seus drets com a professionals.

Tot això en mig d’un debat sobre el prestigi social de la professió, que ha caigut en picat al llarg de les darreres dues dècades. Cal pensar que si bé la informàtica tal i com la coneixem avui en dia és una disciplina jove, ja té uns quaranta anys si no més a les seves esquenes*.

* Tot i que depèn de quins autors ho considerin, car n’hi ha alguns que per començar a explicar la seva història es remunten a l’invenció de l’àbac i d’altres a la Segona Guerra Mundial

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Els informàtics continuen emprenyats”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio