Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Noticies

Facebook assegura que els usuaris no volen el “dret a l’oblit”

La xarxa social creu que la norma sobre privacitat que vol imposar la Comissió Europea no és desitjada pels seus seguidors
By , on 24 de març de 2011

La Comissió Europea va anunciar fa poc que en els propers mesos presentarà una proposició de llei que obligarà a llocs com Facebook o Google a retirar informació personal dels seus usuaris en certs casos. D’altra banda, aquestes xarxes hauran de proporcionar informació transparent sobre les dades que recullen i amb quin propòsit. Tot plegat es recull sota el mediàtic títol de “Dret a l’oblit”, que formarà part de la nova normativa europea sobre protecció de dades que, evidentment, s’ha de modificar amb els canvis que exigeixen les noves tecnologies.

La privacitat a Facebook, altre cop a debat / Foto: Qdiario

En el cas de Facebook, l’organisme oficial pretén que s’eliminin les fotos i comentaris quan un usuari abandona la plataforma, a més de demanar-li que estableixi la “privacitat per defecte” (tot i que vol deixar llibertat perquè siguin els seus usuaris qui triïn la configuració dels seus permisos).

Està clar que quan s’enfronten els interessos polítics i els de les grans corporacions entrem en una mena de partida de poker texas holdem en la que cadascú vol jugar les seves cartes com millor li interessi. En aquest sentit, Facebook ja s’ha afanyat a posar les seves cartes sobre la taula, assegurant que la darrera cosa que volen els seus usuaris és exercir aquest “dret a l’oblit”.

Així ho confirma Richard Allan, l’encarregat de la privacitat de Facebook, que considera que justament el que els seus membres volen es allò contrari, és a dir, que la seva informació romangui a la xarxa social, no pas que sigui eliminada.

Facebook creu que posar en marxa una iniciativa europea que obligaria a esborrar la informació deixada pels usuaris quan marxen suposa generalitzar una mesura que només exigeixen alguns usuaris. Per tant, segons l’imperi social, seria donar per fet quelcom que no és tan obvi. Així, segons Allan, “el que necessitem és trobar mecanismes que puguin ocupar-se de les excepcions, en comptes d’imposar coses als usuaris majoritaris que se senten còmodes incorporant informació online”.

Certament, és un capítol més en l’etern debat sobre la “privacitat a Internet”, en el qual podem comprendre tant els arguments esgrimits per Facebook com la voluntat protectora de la Comissió Europea. No obstant això, creiem que haurien d’unir forces en aquest aspecte per trobar la millor solució a l’assumpte i no iniciar una espècie de batalla mediàtica que en el fons no duu enlloc i no repercuteix a la llarga en beneficis per l’usuari.

Tothom entén que Facebook és ja un ampli univers en el qual tan pots jugar poker gratis com ensenyar àlbums familiars de la infància, de manera que la privacitat és un element fonamental que s’ha de tenir en compte. És certa la postura que manté l’empresa sobre que molts usuaris no es preocupen per aquesta qüestió i no demanen que la seva informació privada sigui eliminada encara que marxin de la xarxa, però és evident que molt pot ben ser que el motiu és que ni s’ho plantegen, perquè simplement no els hi han ofert la possibilitat. A vegades la gent pateix per moltes coses i voldria tenir control sobre moltes més de la seva vida, però ni les té en compte perquè no li presenten davant dels nassos la manera de fer-ho. En canvi, potser si la mesura europea s’aplica, molta més gent estaria interessada en sol·licitar que esborrin la seva empremta online i no ser material de tracte públic.

I vosaltres què n’opineu d’aquesta controvertida norma sobre l’oblit online?

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Facebook assegura que els usuaris no volen el “dret a l’oblit””

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio