Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Noticies

Google News tanca a Espanya

El servei s’avança a les conseqüències de la nova llei de propietat intel•lectual
By , on 22 de desembre de 2014

El servei Google News Espanya ha tancat durant la matinada del dia 16 de desembre, convertint-se Espanya en el primer país on es tanca el servei d’agregació de noticies de Google. En un comunicat disponible a la pàgina, l’empresa lamenta el tancament del seu servei de noticies i assegura entendre que els usuaris estiguin “descontents” amb la mesura presa; tanmateix, asseguren que Google seguirà mantenint el seu “compromís” d’“ajudar i treballar amb el sector de la informació”.

La opció Google News d’Espanya, el llistat de noticies més rellevants de cada dia elaborades per mitjans espanyols, deixaran d’estar disponibles per als usuaris espanyols a causa de la creació d’una nova Llei de Propietat Intel•lectual. La nova normativa fizxa una compensació econòmica irrenunciable que pagarien els serveis ‘agregadors’ de notícies a favor dels editors de notícies i mitjans de comunicació.

El tancament del servei de llistat de noticies va ser anunciat la setmana passada pel director de Google News, Richard Gingras, qui va explicar que el seu servei d’agregació de noticies no guanya diners. “Aquest nou enfocament simplement no és sostenible”, va lamentar Gingras al respecte de la nova taxa de compensació a editors de noticies. Tanmateix, el responsable de Google News va assegurar que aquest servei crea “valor real” per als mitjans, ja que redirigeix als usuaris de Google News a les respectives pàgines dels mitjans de comunicació. Els beneficis que treu Google pel servei de noticies és que aquesta redirecció ajuda a generar ingressos per publicitat.

És un servei que centenars de milions de persones estimen i en el qual confien, incloent molta gent a Espanya. És gratis i inclou tot, des dels majors periòdics del món fins a publicacions petites i bloggers. Els editors poden triar si volen que els seus articles surtin en Google *News i la majoria decideixen que sí per bones raons.

Per la seva banda, el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport –responsable de la norma– va precisar que encara que la llei entra en vigor al gener de 2015 i té efectes legals, requereix d’un desenvolupament reglamentari. Per això, preveu que no serà fins al segon semestre de 2015 quan editors i agregadors de noticies puguin asseure’s a negociar els termes de la nova taxa. Tot i això, el servei Google News ja ha tancat la seva pàgina a Espanya.

En aquest sentit, el ministre d’Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, va manifestar que Google s’ha avançat en prendre la decisió de tancar el servei Google News a Espanya perquè encara no s’ha fixat quina taxa han de pagar aquest tipus de pàgines web. La compensació econòmica als editors per part dels agregadors, recollida en la Llei de Propietat Intel•lectual, encara ha de negociar-se entre ambdues parts.

Fonts ministerials han explicat que a partir del desenvolupament reglamentari d’aquesta compensació o cànom per als agregadors de noticies, es podria començar a negociar entre els agregadors i els mitjans titulats el cost d’aquests drets de propietat intel·lectual. Tamateix, també adverteixen que haurà de ser a partir de l’establiment de la norma quan es podrà arribar a aquesta compensació. Per això, des de Cultura s’ha afirmat que Google s’ha avançat a la mesura.

No obstant això, la companyia nord-americana també va ressaltar que la decisió és “irrevocable” i va argumentar per què han avançat el tancament del seu servei de noticies a Espanya. “Volem estar en un marc legal adequat i per això ens avancem. No volem pagar per un servei que és gratuït i si arribés l’1 de gener i ens neguéssim a pagar, podríem incórrer en una situació legal complexa”, han destacat els responsables de Google a Espanya.

El cercador ‘Google’ seguirà funcionant a Espanya

Els responsables de Google també han volgut deixar clar que el tancament d’aquest servei no afectarà “de cap manera” al cercador, sinó que comportarà més dificultats als usuaris a l’hora de trobar notícies. “Trobar-les ara serà més complicat i els usuaris hauran de fer una cerca més proactiva”, han indicat fonts de Google Espanya.

Segons va explicar un portaveu de la plataforma, aquesta decisió afectarà únicament a Google News, ja que la Llei de Propietat Intel•lectual “només fa referència” a les pàgines d’agregació de notícies. En el cercador seguirà apareixent l’apartat de notícies, si bé aquesta part de notícies “és indexació natural d’Internet”.

En qualsevol cas, va assenyalar que Google continuarà en contacte amb els mitjans de comunicació “de manera proactiva” en la part comercial per “ajudar a tenir mes usuaris i ingressos a través d’Internet” mitjançant la implementació de noves eines. Sobre aquest punt, l’Associació d’Editors de Diaris Espanyols (AEDE) va fer un comunicat en el que asseguraven que els editors espanyols consideren positiu l’acord, pel qual es comercialitza una part notable de la seva publicitat a través de la xarxa mitjançant l’ús d’una plataforma PMP operada amb tecnologia marca Google.

Imatge: ritzotencate

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Google News tanca a Espanya”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio