Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Noticies
Més de mil milions d'Euros de sanció

Intel rep una multa rècord de la Comissió Europea

By , on 15 de juny de 2009
La Unió Europea versus Intel

La Unió Europea versus Intel

Es rumorejava des de feia alguns dies degut a unes filtracions que han pul·lulat per Internet, però fins al passat dimecres dia 13 no es va saber amb seguretat: la Comissió Europea ha sancionat les pràctiques fraudulentes de mercat d’Intel amb una multa de 1.060 milions d’Euros, la més gran imposada per l’òrgan regulador del mercat al vell continent en tota la seva història.

Tot i la sanció, el seu impacte immediat es veu minimitzat pel fet que la mesura encara trigarà en aplicar-se; Intel ja ha anunciat que recorrerà el dictamen, el què pot portar a un llarg ajornament encara. Qui si ho ha notat de seguida ha estat la borsa: la cotització d’Intel ha caigut uns quants punts, posant més llenya al foc d’una tendència a la baixa que la multinacional nord-americana segueix des de finals de l’any passat. La cotització d’AMD, rival directa d’Intel i principal beneficiada d’aquesta resolució, ha fet el camí en sentit contrari, pujant el seu valor.

Els orígens d’aquest judici es troben en la conducta seguida per Intel al llarg dels darrers anys, en els què segons la Comissió Europea ha pressionat a diversos fabricants d’ordinadors per a què limitessin els xips de la seva competència que feien servir en els seus ordinadors. Aquestes pressionsss s’han estès fins a diversos venedors, com la cadena Media Markt, de la qual i segonl’òrganan europeu, Intel ha aconseguit que donés força prioritat als ordinadors equipats amb els seus microxips.

Les contrapartides per a aquests fabricants i venedors eren uns substanciosos descomptes en els preus dels seus microprocessadors. Per a alguns dels fabricants, Intel fins i tot hauria marcat el percentatge màxim de màquines que podien emprar els processadors de la competència. L’objectiu era escanyar Advanced Micro Devices (AMD), deixant-la relegada a una quota de mercat marginal però prou ampla per a què cap autoritat se li pogués tirar a sobre acusant-la de monopolitzar el mercat. Finalment, sembla que el tret li ha sortit ben bé per la culata.

El cas recorda a la sanció que en el 2004 la mateixa Comissió Europea va imposar a Microsoft també per pràctiques monopolístiques, tot i que en aquell cas la quantitat no va arribar ni a la meitat de la què s’ha imposat ara a Intel, malgrat que el monopoli de la companyia fundada per Bill Gates és molt més clar que no pas el que pot tenir el fabricant de microxips.

Els motius d’aquestes diferències poden raure per una banda en què llavors, comptant el relativament baix import de la multa a Microsoft i les mesures col·laterals que es van aplicar i que més que debilitar el monopoli de la companyia de Redmond, van afavorir la seva pervivència, la Comissió Europea no va quedar en gaire bon paper. Les crítiques van ploure “a mansalva”, i molts van ser els analistes i comentaristes que van riure a plaer del què havia fet la Comissió.

Així, ben retratats, han decidit descarregar el pes de la justícia sobre una altra empresa informàtica, per demostrar que (i amb perdó de l’expressió) “els tenen ben posats” i que no els fa por cap empresa, però no és cert.

Si d’Intel no hi ha tanta dependència, doncs AMD fa el mateix (més bé o més malament, però és compatible), de Microsoft si que és probable que les autoritats europees no en puguin prescindir. I, més que les europees, les nord-americanes. Els nois de Redmond són contractistes del govern nord-americà en diverses àrees estratègiques, i l’administració Bush ja els va salvar algun cop de les ires judicials per presumptes pràctiques monopolístiques. El govern europeu hauria pogut tenir por de les represàlies nord-americanes. Reconeguem-ho: per molt que els europeus treguem pit, políticament encara estem molt subjectes de les decisions preses a Washington. Aquesta és l’altra cara de la moneda.

Intel, per boca del seu CEO, Paul Otellini, s’ha declarat innocent, afirmant que si avui en dia ocupa una posició predominant en el mercat, és degut a què ha invertit molt en investigació i desenvolupament (I+D). Sobre els descomptes als fabricants, Otellini afirma que és quelcom normal en empreses d’aquest tipus que treballen amb grans volums: quant més compres, més bé de preu et surt la unitat.

AMD en serà la principal beneficiada, tot i que personalment no crec que noti de forma immediata els efectes. A fi de comptes, aquests diners no aniran destinats a compensar-la, i la seva situació financera no va gaire bé des de la seva adquisició d’ATI. Amb una mica de sort, conquerirà una mica més de quota de mercat, el què li permetrà remuntar econòmicament i invertir més en I+D per aconseguir més quota de mercat en detriment d’Intel. No obstant, aquest serà un procés lent, i mentre Intel contraatacarà (esperem que a partir d’ara de forma estrictament legal) oferint uns bons descomptes als fabricants. L’objectiu de la californiana ha de ser mantenir a ratlla AMD per privar-la de recursos per a I+D que li permetin superar-la.

VIA es manté des de fa temps en un segment molt marginal de productes de baix cost, i és difícil preveure si amb aquesta resolució intentarà assaltar algun altre camp, però ho dubto: al meu parer no té recursos ni productes per ocupar cap altre rang de màquines que no sigui aquest.

El mercat dels microprocessadors no es redefinirà de forma radical, no al menys en els propers mesos i dins de pocs anys. la multa imposada a Intel per la Unió Europea ha estat un treball cosmètic al bunyol que els va sortir amb Microsoft, s’han acarnissat amb qui podien fer-ho per demostrar que ells poden. Segons els meus càlculs, la multa imposada correspon al 20-25% dels beneficis d’Intel d’un any. Si compteu que la crisi econòmica farà que aquests decaiguin, posarem un 30-35% com a molt. Ara això dividiu-ho, per exemple, durant 3 anys. I encara més: ambdues parts (Intel i la Comissió Europea) ja miraran que això es comenci a pagar un cop passada la situació de crisi econòmica actual. Per tant, ens quedem amb què Intel haurà de pagar un 10-12% dels seus beneficis anuals al llarg de tres anys, si no s’ho manega per pagar menys al llarg de més temps.

I això, evidentment, si al final no li fan la sanció més petita. Ara s’ha muntat un gran terrabastall informatiu, però estic segur que d’aquí a uns mesos o quan es resolgui el recurs presentat per Intel, aquest import tan espectacular se li rebaixarà. De fet, estic convençut que la multa puja a més de 1.000 milions per un simple efecte psicològic, però pot acabar en 600 “milionets” de res en el futur…

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Intel rep una multa rècord de la Comissió Europea”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio