Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Noticies

Knol, la competència de la Viquipèdia?

By , on 3 de agost de 2008

Google ha llançat recentment una nova iniciativa en línia que, com sempre que es tracta d’aquesta companyia líder d’Internet, ha generat força expectatives: es tracta de Knol, un lloc web en el qual es busca aplegar articles especialitzats de qualsevol temàtica. En definitiva, una mena de biblioteca del coneixement.

Una vista general de la pagina principal de Google Knol

Les comparacions amb la Viquipèdia, que és com s’anomena en català l’enciclopèdia lliure Wikipedia, no s’han fet esperar, i la gran majoria de llocs web i blocs que n’han informat han qualificat aquest nou lloc web com a la “competència de la Wikipedia“, però jo veig que hi ha alguns trets que diferencien ambdues iniciatives i fan que no competeixen exactament sinó que es mostrin com a complementàries.


[ad]

La Viquipèdia és una enciclopèdia que trasplanta el model organitzatiu clàssic d’aquestes al nou mitjà que suposa Internet, realitzant una classificació sistemàtica de tot el coneixement humà. És per això que si navegueu per les seves pàgines, tard o d’hora us trobareu amb algun enllaç que us porta a una plana que l’organització ha decidit que hi hauria de ser però que ningú encara ha escrit.

Knol no té, almenys en principi, aquesta voluntat de sistematització, sinó que tan sols vol constituir un recull d’articles mestres sobre una gran varietat de temes, però sense buscar cobrir totalment el coneixement humà.

Un dels Knols

Una altra de les diferències i que contribueix a denotar que Knol no és competència de la Wikipedia és el fet que en aquest nou servei de Google es poden repetir temàtiques per als articles.

La sensació que m’ha donat és que enlloc d’una enciclopèdia, Google vol construïr (com ja he dit abans) una completa biblioteca. Mentre que la Wikipedia ha de ser objectiva, els articles de Knol poden ser subjectius, exposar opinions i coneixements propis, són en definitiva més personals.

De moment comptem amb alguns articles en anglès i molt pocs en altres llengües (n’he trobat dos en castellà i cap encara en català), malgrat que Google anima a escriure articles en qualsevol idioma. Un altre tema és la disponibilitat idiomàtica de la interfície del sistema, que de moment només es pot trobar en anglès.

Knol, igual que la Wikipedia, està obert a tothom. De fet, Google anima a tothom qui es consideri expert en un tema i tingui ganes de comunicar els seus coneixements, a que redacti un Knol (abreviatura de Knowledge Unit), que és com s’anomenen els articles d’aquesta base de dades del coneixement.

Els Knols poden ser una feina individual, duta a terme per una sola persona, o bé per un equip d’elles liderades per un dels membres de l’equip que serà qui decidirà quins canvis es validen i apareixen a l’article i quins no.

Per a convertir-nos en redactors de Knol només ens mancarà un compte de Google, ja que el nom d’usuari i la contrasenya d’aquest sistema d’identificació ens donen l’entrada al sistema. D’aquesta manera tan simple, qualsevol usuari de Gmail por convertir-se en autor de Knols.

Un altre aspecte que contribueix a diferenciar Knol de la Wikipedia és la publicitat. Aprofitant el potencial d’Adsense, el servei que permet als administradors de llocs web incloure publicitat remunerada a les seves pàgines, els autors de Knols poden escollir entrar a participar en aquest programa per tal de guanyar alguns diners amb els seus articles.

En definitiva, una bona plataforma que pot ser complementària als blocs o diferenciada per a aquells que no volen seguir el ritme d’escriure amb regularitat en un bloc.

I també una excel·lent oportunitat de formar part d’una comunitat virtual que tot just acaba de començar i que es preveu força vibrant i dinàmica, a més de l’oportunitat de donar-se a conèixer com a escriptor.

És de preveure que, estant a Internet i tractant-se de Google, els articles sobre informàtica i noves tecnologies o qüestions relacionades amb el món de la ciència siguin els més habituals en Knol, pel que els aspirants a redactors reconeguts d’aquest sistema poden optar per intentar fer-se forts en aquests camps pensant que així podran tenir un públic objectiu més gran, o bé intentar prendre una de les vies temàtiques que difereixi d’aquestes, ja que hi hauran menys autors actius… però també menys públic.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Knol, la competència de la Viquipèdia?”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio