Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Noticies, Seguretat

Les guerres del futur es lliuraran en bona part a Internet

By , on 16 de agost de 2008

L\'entranyable numero 5 de la pelicula Curtcircuit era en origen un robot soldat. Potser un avançament del que sera el nostre futur...El meu interès pel que s’esdevé al món m’ha dut aquests dies a seure davant del televisor. I no, no han estat els jocs olímpics de Pequín els que han atret la meva atenció, sinó quelcom més transcendental al meu entendre: la guerra que s’està lliurant al Caucas entre Rússia i l’ex-república soviètica de Geòrgia.

Consideracions político-socials o històriques a banda, el meu seguiment m’ha dut a assabentar-me de certs fets i a extreure’n una conclusió: la propaganda, la imatge dels contendents i Internet cobren cada cop més importància, i la Xarxa de xarxes anirà esdevenint cada cop més important en aquests conflictes petits i mitjans (si és que es pot considerar petit qualsevol conflicte en el que hi mor gent).

Des de fa uns dies he llegit diverses noticies relatives a assalts cibernètics contra llocs web georgians, incloent la mateixa pàgina del president del país, que ha hagut de ser traspassada a un servidor estadounidenc. De fet, i segons algunes fonts properes als georgians, els ciberatacs per part de Rússia haguessin pogut començar fins i tot uns dies abans que es declarés el conflicte armat.


[ad]

Un soldat al camp de batalla amb la seva arma... ciberneticaNo és quelcom nou que els conflictes armats tinguin una extensió cibernètica; de ben segur que tots vosaltres recordeu l’esclat de la blocosfera que es va produir durant la invasió de l’Irak, animada pels testimonis que soldats nord-americans i civils iraquians (un punt aquest darrer que a mi no m’ha quedat clar del tot perquè teòricament les línies de comunicació van ser destruïdes per l’exèrcit estadounidenc només de començar la guerra) donaven a la Xarxa passant de la censura oficial imposada per un i altre bàndol.

Internet també fou emprat com a camp per a la propaganda per ambdós contendents (de fet, l’exèrcit dels Estats Units empra la Xarxa com a plataforma de reclutament des de ja fa temps).

Però, tot i que hi ha conflictes que han tingut la seva extensió a la Xarxa, n’hi han d’altres que s’hi han desenvolupat única i exclusivament. És el cas de la guerra no declarada entre la Xina i els Estats Units arrel de l’incident de l’illa de Hainan. Aquest va ocórrer el 2002, quan un avió de la U.S. Air Force fou obligat a aterrar en aquesta illa xinesa per la força aèria d’aquest país asiàtic.

Si bé les tibantors entre ambdós governs feren témer el pitjor en alguns moments, la guerra només va esclatar a Internet entre grups de hackers dels dos països, sense cap organització dels respectius governs… o, almenys, això és el que expliquen.

Un cas més recent ha enfrontat a grups de hackers estonians i russos. La “simpatia” entre ambdues nacions brilla més aviat per la seva absència d’ençà que Estònia fou absorbida per l’antiga URSS (no oblidem que, a fi de comptes, aquesta era l’hereva de l’imperi zarista) tot just abans de l’inici de la Segona Guerra Mundial. La repressió social i cultural va fer que durant la guerra, molts estonians lluitessin a les files alemanyes (així com molts georgians pel mateix motiu), pel que entendreu que els russos es recordin dels avantpassats dels estonians (parlant eufemísticament) i aquests al seu torn també es recordin dels avantpassats dels russos.

Enmig d’aquest estat de coses, fa poc el govern estonià va voler retirar una estàtua en honor als alliberadors soviètics que es trobava en una cèntrica plaça de Tallin, la capital del país. La resposta russa fou un atac… però cibernètic. Grups de hackers d’ambdós països atacaren llocs web significatius de l’altre bàndol durant uns quants mesos.

Per sort, tots aquests conflictes són incruents. Provoquen molèsties, pèrdues materials (en forma d’hores de feina per tornar a posar els llocs en servei, pèrdues als ISP’s,…) però són inocus pel que fa a la vida humana. Tant de bo tots els conflictes fossin així!

Una Internet que creixerà en importància

La Xarxa de xarxes ja es troba des de fa temps imbricada en totes les facetes de la societat civil i també militar, pel que és lògic que si poden ser objectius atacables instal·lacions de radar, aeroports o carreteres i autopistes així com altres infraestructures de comunicació, Internet es converteixi no només en un objectiu més, sinó en un altre camp de batalla amb les seves armes i unitats disposades a lluitar.

La importància de la Xarxa serà crucial en els enfrontaments de petita escala com el que hem vist aquests dies a Geòrgia, entenent la petitesa de l’escala com que només afecten a una regió determinada (en aquest cas la serralada del Caucas). Un conflicte més ampli, per exemple una tercera guerra mundial, comportaria la destrucció d’una gran part de la xarxa de comunicacions mundial o la seva inutilització per part dels dos contendents per a què l’altre bàndol no la pogués usar en el seu profit. En aquest escenari no tindria sentit parlar d’una contesa cibernètica perquè, senzillament, la xarxa deixaria d’existir.

Per al bàndol més feble, la Xarxa té la virtut de permetre atacar serveis de l’enemic en el seu propi territori, dur-los la guerra a ells (una estratègia que amb atacs terroristes han emprat els Txetxens també contra els russos), en alguns casos tenint com a objectius serveis vitals que necessiten les xarxes informàtiques per a poder subsistir, i fins i tot sistemes militars que d’altra manera els serien impossibles d’abastar.

Si la humanitat mateixa no provoca una guerra nuclear abans, el futur dels exèrcits el veig amb robots armats i controlats des d’un despatx situat en una zona segura per soldats, que estaran en entorns virtualitzats que reproduiran els entorns reals on es desenvolupa la contesa, mentre al seu costat un altre batalló patrulla Internet per tal de localitzar possibles “comandos” enemics i neutralitzar-los.

Malauradament, en tots aquests conflictes les víctimes finals continuaran essent éssers humans, que continuaran morint víctimes d’uns míssils que, senzillament, ara estaran més ben dirigits i seran més letals. Tan fàcil que seria arreglar una guerra a base de, simplement, jugar una partida en un simulador bèl·lic, que ningú en sortís malparat (tret potser l’orgull i l’honor) i després tots tan amics. Utòpic.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Les guerres del futur es lliuraran en bona part a Internet”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio