Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Noticies

Microsoft incorporarà capacitats de cerca semàntica al Live.com

By , on 24 de juliol de 2008
Powerset, la darrera adquisicio de Microsoft

Amb l’adquisició de la companyia Powerset, especialitzada en motors de cerca que empren tecnologies de reconeixement i anàlisi semàntic, la companyia de Redmond es prepara pel que pugui ser en el pols que manté per fer-se amb tot o part de Yahoo!.

Recentment, Microsoft ha donat a conèixer l’adquisició que ha fet de Powerset, una jove empresa (i que segons tinc entès, es formà en un dels vivers d’empreses de la mateixa Microsoft) especialitzada en el camp de les cerques d’informació i, més concretament en l’adaptació de les anomenades cerques semàntiques.

Fem un petit parèntesi per explicar aquest concepte de cerques semàntiques: quan busquem quelcom a Internet, emprem per a aquesta tasca una eina de recerca com Google, Yahoo! o el mateix Live.com, que consisteix bàsicament en un quadre de text en el qual hi escrivim una sèrie de paraules, les que anomenem “paraules clau” i que consisteixen en els termes que es trobaran dins del text de les pàgines que ens retornarà com a resultat l’eina de recerca. Així, per exemple, si volem saber qui va descobrir Amèrica, haurem d’introduir al cercador les paraules clau que considerem hauran de sortir a les pàgines de resultats, com per exemple Amèrica, descobriment, descobrir (la diferència entre temps verbals compta), Cristòfor Colom (cas que coneixem el nom del descobridor), Pinta, Niña, Santa Maria,…


[ad]

Windows Live agrupa els serveis en linia de MicrosoftEns trobem de moment amb la impossibilitat d’emprar el llenguatge natural per fer preguntes als cercadors. El llenguatge natural consisteix en el que fem servir en el dia a dia de la nostra vida amb altres persones per a comunicar-nos. ¿Oi que seria còmode obrir el nostre cercador habitual, com per exemple Google i teclejar en el quadre de text “qui va descobrir Amèrica?” i que, un cop aquest hagués entès la pregunta, ens la respongués? Doncs bé, la cerca semàntica consisteix exactament en això, en que nosaltres ens puguem expressar en llenguatge natural quan fem les preguntes al cercador i que aquest ens pugui “entendre” i ens retorni la resposta.

Evidentment, l’ordinador no ens entén en el sentit literal del terme, el que tenim és un procés d’intel·ligència artificial (simulació d’una intel·ligència) basat en algoritmes matemàtics que és capaç de classificar les paraules i temps verbals que l’usuari expressa en la frase per extreure’n una gama de paraules clau que són les que farà servir per fer la cerca, tot i que el resultat final (sobretot si el sistema que hi ha a l’altra banda està prou ben fet) dona la sensació que l’ordinador ha entès què és el que volíem buscar.

Wikipedia, el primer client de PowersetPowerset va néixer precisament per a desenvolupar sistemes d’aquesta mena, i de moment ja podem gaudir d’un dels seus productes; si feu servir la Wikipedia (de ben segur que en la majoria de vosaltres així és), el sistema de cerca que inclou ha estat desenvolupat per Powerset, el que ens porta ja a la primera pregunta que hom es pot fer davant l’operació anunciada per Microsoft: quin serà el futur de les cerques de la Wikipedia?

Ja sabem que a Redmond aquests projectes lliures no acaben de fer el pes, almenys pel que fa a la direcció de la companyia, i més comptant que la Wikipedia té la responsabilitat directa de la davallada en popularitat de l’Encarta, l’enciclopèdia desenvolupada per Microsoft i que actualment ja gairebé només té sortida com a regal en la compra d’un ordinador nou. En tot cas, en qualsevol moment es podria produir un desaire a l’enciclopèdia lliure per part de Microsoft, així que no seria d’estranyar que la direcció de la Wikipedia decidís d’un moment a l’altre prescindir dels serveis de Powerset.

Els nois de Steve Ballmer ja han anunciat que Powerset s’integrarà en Live.com, el cercador que la companyia de Redmond té a Internet però amb el que no ha pogut aconseguir un èxit i reconeixement equiparables als de Google o Yahoo!, els dos líders a nivell mundial en aquest segment.

Probablement aquesta maniobra sigui “intimidadora” de cara a Yahoo!; la junta general d’accionistes d’aquesta companyia està prevista per a finals d’aquest mes, i serà un moment molt esperat i tens, ja que es jugarà bona part del futur de la xarxa durant els propers anys.

Rebutjada per Jerry Yang i companyia, Microsoft sembla desesperada per aconseguir sigui com sigui tota Yahoo! o la part que li interessa, i es dedica a pressionar a Yang (CEO de Yahoo!) i els seus. Per una banda ho fa en el terreny dels negocis, aliant-se amb Carl Icahn, un dels accionistes de cert pes a la companyia, i per l’altra banda en el terreny tecnològic, mostrant la voluntat de disposar d’un arsenal d’armes per fer front a Google que es podrien complementar amb les que disposa Yahoo!. D’aquesta manera es fan més atractius per als accionistes que encara no estan convençuts de l’operació. La imatge a donar seria doncs quelcom com ara “junts podem tenir prous recursos per fer front a Google“.

Però, a banda de poder ser una operació “cosmètica” destinada als ulls de Yahoo!, la incorporació de Powerset al catàleg de recursos de Microsoft és ben real, i pot ser un punt a favor molt interessant per als serveis d’Internet que ofereix la companyia de Redmond.

Que jo sàpiga, cap de les grans empreses del sector disposa d’una solució d’aquesta mena, tot i que tampoc em crec que hagin estat asseguts en una cadira esperant que la idea lluminosa per a crear-la vingués a ells; tant Google com Yahoo! de ben segur que han estat investigant en aquest sentit, però de moment poca cosa se’n sap dels resultats que han obtingut.

Degudament publicitat, aquest nou servei podria permetre a Microsoft reduir uns punts de distància respecte a Google. Penseu que no tots els internautes saben resumir de manera que puguin trobar les paraules clau per a emprendre una cerca, o fins i tot (i a despit que sigui una eina de fàcil ús ja per la seva pròpia naturalesa) sàpiguen fer servir un cercador.

No s’han anunciat dates sobre quan els usuaris de Live.com podran gaudir d’aquesta nova funcionalitat ni de quina manera serà, però crec que no pot trigar gaire: la tecnologia està desenvolupada, el seu ús amb Wikipedia prova el seu funcionament i a Microsoft li interessa, ja que encara que al cap i a la fi no es faci amb el control de Yahoo!, li continuarà interessant disposar d’armes per barallar-se amb Google. Així que crec que abans de final d’any ho podem veure en acció.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Microsoft incorporarà capacitats de cerca semàntica al Live.com”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio